44 123
發新話題

連住在附近居民,都唔知有呢座山.

連住在附近居民,都唔知有呢座山.

個名叫做'丫髻山'地點在朗屏.呢次行山,係我覺得最適合我呢D年紀人士,難度唔大,
但都要上山和落山.時間約兩個鐘多少少.上到山頂,都算看到漂亮的景觀.
只是起初上山時,兩旁和遠處,都有當地原住民先人的墳墓.數量都幾多下.我老婆對此感到不安.
因比我預計的時間早左完成行程.我老婆話不如去朗屏搵朋友食飯.
在食飯期間談起,佢地都話唔知道附近有呢個'丫髻山'.

馬草壟

引用:
原帖由 reniless 於 19-3-2021 14:46 發表
馬草壟
我對新界唔認識, 請教C兄係指圖中,邊個位置呢? 謝謝!

張相係用維基百科的,你用金融平安中心對翻正個羅庚睇。
---
金融平安中心,相中最高最尖嗰座大樓。

附件

19-3-2021 16:15

早幾年都成日去玩航拍

引用:
原帖由 reniless 於 19-3-2021 14:46 發表
馬草壟
好遠好遠囉
近果d魚塘一帶唔係馬草壟

地圖搵的話叫 髻山

引用:
原帖由 reniless 於 19-3-2021 16:15 發表
張相係用維基百科的,你用金融平安中心對翻正個羅庚睇。
---
金融平安中心,相中最高最尖果座大樓。
圖片好正! 羅庚就無,試下用指南針睇睇先.

回5# 6# 7#

謝謝亞公給予有關知識! 當日見有約20多人玩搖控四驅JEEP.
車身沾上泥塵後,我覺得比新車時,還要好看.

金融平安中心真心好有型,但我最愛係左邊CEEC(深業上城),充滿住灰與幻想夢與幻想。

中間的圓筒中康8號,曾經匯聚唔少中港藝術工作者,明哥亦留下腳毛。
---
花兒的翅膀 為什麼要到 死亡 才懂得飛翔
落空的願望 過去的悲傷 都失去重量 我們是否
就會飛到天上 如煙往事的走廊 輾轉反側的流浪
難道只為証明 回憶在說謊
https://youtu.be/QD-YGXDKGho

附件

20-3-2021 14:09

20-3-2021 14:09

引用:
馬草壟
圖ge左邊,近天水圍.圖ge右邊,好似近南生圍多D

引用:
原帖由 kornhill401 於 21-3-2021 12:08 發表

圖ge左邊,近天水圍.圖ge右邊,好似近南生圍多D
左邊就濕地公園啦,流浮山咁上下,右邊係南生圍
天水圍響背脊

仲有另一個差唔多,叫 觀音山 響天恆過河行上去

引用:
原帖由 gtoray 於 21-3-2021 18:13 發表
仲有另一個差唔多,叫 觀音山 響天恆過河行上去
謝謝亞公介紹一條,既有美景又難度唔高的行山路線.

早兩日登上大南山,要講感受的話,我唔睇好北部都會區,不過點都好都是廿年後的事,萬千紛擾與我何干。

附件

15-11-2021 15:00

15-11-2021 15:00

44 123
發新話題