35 123
發新話題

[Marui] 馬記1911一體外管跌管暢順彈弓

馬記1911一體外管跌管暢順彈弓

馬記手槍改左金屬kit 之後, 相信大家都jam 過外管

救命用既槍如果打緊果陣, 條外管突然jam 左既話, 會變得非常無癮...

咁之前都有師兄教過, 係內外管之間加一條彈弓, 等有道力可以幫外管向後移

不過問題係, 如果條外管係一體式呢?

所以今次想分享下我既做法:

注意: 需要耐心 同 一定程度既diy 能力

做法其實都唔難, vfz 既手槍俾左好大既靈感我, 有玩過vfz vp9, fnx 45, 1911, g42 等等既手槍既師兄都會發現, vfz 除左hopup 座俾外管上落既斜坡之外, 都會有條彈弓仔去拉實外管, 冇錯, 所以我地今次做法係令marui 都有一條咁既彈弓

首先睇睇圖先, 1911 系統因為外管縮到最入果陣, 基本上係貼住hopup 座, 所以我地要係e 個位(紅色)開條坑先, 要預外管縮果陣唔會俾彈弓整到行程少左, 咁之後再係藍色點度鑽個洞, 用來勾住彈弓

磨果陣要留意, 外管左右兩邊要留番d 位, 咁就唔會干擾到外管既行程

之後就開始鑽個洞去勾彈弓

完成之後會見到有一條坑+ 一個洞

外管部份搞掂左, 之後就到hopup 座, 左右是但執一邊就得

做法都唔難, 開2 條0.4mm 左右既坑就ok(一條直, 一條橫), 用來勾彈弓的, 彈弓要係有拉力果d, 唔需要好硬, 旺角廣東道彈弓鋪可以搵到, 長度跟據自已需要去cut, 記得唔好長過外管個凹位

hopup 座 同 外管 都搞掂咁基本上完成左, 之後自已用手試下, 拉力夠唔夠, 唔夠既話彈弓要剪短D (試拉力可以手捉住hopup 座, 再將外管頭向下, 試下彈弓可唔可以拉番條下管上去, 可以既就ok)

最後要留意, 彈弓係跌管狀態果陣, 係成條都收到入外管入面, 咁就可以避免回鏜果陣被回鏜彈弓/ 彈弓套干擾

完成之後裝番就打得

都講一講好處同壞處

好:
外管閉鎖會lock 實, 唔會因為虛位搖來搖去
外管唔會因為跌管不足而jam slide
兼顧像真+ 暢順

壞:
麻煩
外管番去原位會用多左力

------------------------------------
最後都貼一貼, 上需果支係nova tti kit 砌出黎既

成支都係散砌, 砌到嘔

本帖最近評分記錄
  • jacko 威望 +15 相片分享 21-3-2021 21:53
  • jacko 金錢 +15 相片分享 21-3-2021 21:53
我生得聰明得罪你咩!!!

10 個讚好! TOP

師兄十分厲害!

感謝分享有用資訊
馬記教狂熱信徒

簡單實用的DIY,thanks
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

外管跟哭泣座之間加彈弓,也就是外管仍然可動,不是完全 lock 實,但增加了來回的 restoring force,這就有趣了,非常有興趣去瞭解它的運作原理

多謝樓主分享,有空都改黎試下效果

謝謝樓主分享,有智慧的改良技術.

引用:
原帖由 yukihiro2140 於 21-3-2021 22:35 發表
師兄十分厲害!

感謝分享有用資訊
引用:
原帖由 Dave 於 21-3-2021 23:42 發表
簡單實用的DIY,thanks
引用:
原帖由 kornhill401 於 22-3-2021 12:14 發表
謝謝樓主分享,有智慧的改良技術.
過獎啦大家

引用:
原帖由 olw0978 於 22-3-2021 07:57 發表
外管跟哭泣座之間加彈弓,也就是外管仍然可動,不是完全 lock 實,但增加了來回的 restoring force,這就有趣了,非常有興趣去瞭解它的運作原理

多謝樓主分享,有空都改黎試下效果
唔駛客氣,

之所以咁整, 主要有幾樣野想要:
1. 閉鎖左之後, 外管可以企定定, 唔會自由移動
2. 向下開槍果陣, 外管唔會因為地心吸力而jam slide
3. 想見到外管前後移, 但又想好似fixed barrel 咁順暢

如果早一年半載見到師兄依個post就好,解決左我好多問題
可惜家下已經冇乜機會去整

呢個係Marui系Full Length M1911嘅通病?
不過以前GM好似出過inner barrel stabiliser,可以解決到呢個卡管問題,可惜而家搵唔到。
引用:
原帖由 ~~方~~ 於 22-3-2021 17:08 發表

唔駛客氣,

之所以咁整, 主要有幾樣野想要:
1. 閉鎖左之後, 外管可以企定定, 唔會自由移動
2. 向下開槍果陣, 外管唔會因為地心吸力而jam slide
3. 想見到外管前後移, 但又想好似fixed barrel 咁順暢
究竟世界上還有神嗎?

我都係課金買條FIXED外管好了

NxVA 早前出的 STI 套件, 都有呢樣野.

附件

23-3-2021 13:29

引用:
原帖由 cyl198911 於 22-3-2021 20:55 發表
如果早一年半載見到師兄依個post就好,解決左我好多問題
可惜家下已經冇乜機會去整
一年半載前我都頭痕, 成3 千幾套kit 居然行唔順, 而且我係5.4", 更加唔駛皆意買到fixed barrel

所以我都擺低左冇玩

引用:
原帖由 48191 於 22-3-2021 21:29 發表
呢個係Marui系Full Length M1911嘅通病?
不過以前GM好似出過inner barrel stabiliser,可以解決到呢個卡管問題,可惜而家搵唔到。
marui d 設計通病, 佢應該冇考慮過副廠出d barrel 咁硬咁重
gm 果條水平開槍既話, 的確會順暢d, 不過如果向下, 咁外管都會受slide 同地心吸力影響, 一係錯既是間升左上去, 即刻jam, 所以要長遠解決, 一定要有道力keep 住拉條外管向後 or 取消閉鎖功能(fixed barrel)

引用:
原帖由 selvaria 於 23-3-2021 12:21 發表
我都係課金買條FIXED外管好了
要睇下你在唔在意外管同slide 之間閉鎖既動作啦, 有既話始終佢像真d

不過如果打ipsc, 絕對建議fixed barrel, 少樣野煩輕鬆好多

引用:
原帖由 marking 於 23-3-2021 13:29 發表
NxVA 早前出的 STI 套件, 都有呢樣野.
no_a 肯咁搞真係唔話得

佢d 外管本身外形整得幾靚, 似似地堅果條, 唔似其他marui 數啦叭管咁, 係成條都圓既, 同埋佢9mm 個槍咀真係9mm 款, 唔似其他牌子咁.40,.45 同9mm 只係刻字

不過衰在全部都一體管, 所以冇辦法係內外管之間加條彈弓, 結果就拉果陣已經feel 到會卡, 就算佢跟果條係鋁管一樣卡

而家原廠有e 條彈弓就好好多

35 123
發新話題