發新話題

香港槍械道具公司 - 寶力

香港槍械道具公司 - 寶力

我要玩耍故我在

謝謝樓主的分享,有關電影槍戰片中,使用道具槍的來源知識.

好似在紅磡高山劇場附近一商場地庫,乘巴士經過會見到招牌。
但近呢兩年香港電影市道不好,相信會經營得好吃力。

話時話,如果返上去大陸拓展業務.真係要慎重三思.
始終上面對於槍械,萬分敏感.
假如有個人唔生性,隨時連累整間公司.

中國大陸就生人勿近喇。
引用:
原帖由 kornhill401 於 7-4-2021 13:39 發表
話時話,如果返上去大陸拓展業務.真係要慎重三思.
始終上面對於槍械,萬分敏感.
假如有個人唔生性,隨時連累整間公司.

佢官網有好多可供出租的槍械,好正!
http://www.props.com.hk/movietyp ... ang=TC&t=pistol

其實近年CG技術成熟, 拍片用GBB後期電腦加槍火跳殼效果以減低拍攝成本已非常普遍, 所以道具槍行業式微乃大勢所趨, 就算電影市道恢復都未必可以扭轉現況

佢都唔係做game友生意嫁啦

引用:
原帖由 geoprotex 於 7-4-2021 16:35 發表
其實近年CG技術成熟, 拍片用GBB後期電腦加槍火跳殼效果以減低拍攝成本已非常普遍, 所以道具槍行業式微乃大勢所趨, 就算電影市道恢復都未必可以扭轉現況
對於槍友黎講
玩具同道具槍好有分別
一般大眾都唔太識分

引用:
原帖由 geoprotex 於 7-4-2021 16:35 發表
會留意嘅就發現鏡頭下真槍同平價玩具槍質感同效果差異不小。

回覆 7# 的帖子

John Wick 1 有part係用gbb手槍拍geh

Den of Thieves 支249 , 一打開個見到version 2 波箱

引用:
原帖由 C-2-4 於 7-4-2021 18:00 發表
佢都唔係做game友生意嫁啦
照計買下槍套同grip片,都可以卦?

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-4-2021 14:35 發表
佢官網有好多可供出租的槍械,好正!
http://www.props.com.hk/movietyp ... ang=TC&t=pistol
對我來說,全都是'吃不到的葡萄'.

發新話題