發新話題

[Marui] CQBR GBB 拆前sight

CQBR GBB 拆前sight

小弟想請教錦多位有MWS/CQBR o既師兄,因為小弟想網鏡打CQB,發現個前sight會成日係支鏡同個目標中間阻視線,想請教錦多位師兄,有冇咩件可以replace o左前sight佢,同時可以固定住條魚骨?定係要成支魚骨換過?

拆黎做乜?

換個高少少既mount,1.63吋Lower 1/3 co witness就冇咁擋視線,唔好太過份倚賴紅點,尤其是玩具。

當然,1.43吋acw就真係太重口味,遮得太誇張。

珍冰都係咁Set,個Sight picture一樣咁多年咪一樣咁打,係近年用彈前西先冇呢啲問題。
USMC枝M16A4係咁,USN枝Mk-18 Mod 0又係咁。習慣吓就得。
其實AR系用Iron Sight瞄都唔難打。

究竟世界上還有神嗎?

一般AR Mount咪幾好...
引用:
原帖由 RCOOH 於 15-4-2021 19:19 發表
拆黎做乜?

換個高少少既mount,1.63吋Lower 1/3 co witness就冇咁擋視線,唔好太過份倚賴紅點,尤其是玩具。

當然,1.43吋acw就真係太重口味,遮得太誇張。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 15-4-2021 20:03 發表
一般AR Mount咪幾好...
A,咁"一般"AR mount都有分Absolute Co-Witness同Lower 1/3嘛,我有支真既Aimpoint PRO,ACW mount真係頂唔順,成半畫面冇左,如果用T1系仲死。

你可以買個摺得的前sight,換骨,或者鋸左佢

唔知喎,我一買就買呢隻:
https://www.brownells.com/optics ... ount-prod27455.aspx
都係冇咗半個畫面,不過唔平。
引用:
原帖由 RCOOH 於 15-4-2021 20:13 發表

A,咁"一般"AR mount都有分Absolute Co-Witness同Lower 1/3嘛,我有支真既Aimpoint PRO,ACW mount真係頂唔順,成半畫面冇左,如果用T1系仲死。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 clay82 於 15-4-2021 22:48 發表
你可以買個摺得的前sight,換骨,或者鋸左佢
請問係吾係有可摺式o既前sight?有冇網址可以比我參考下?THX

引用:
原帖由 leung122021 於 15-4-2021 18:18 發表
小弟想請教錦多位有MWS/CQBR o既師兄,因為小弟想網鏡打CQB,發現個前sight會成日係支鏡同個目標中間阻視線,想請教錦多位師兄,有冇咩件可以replace o左前sight佢,同時可以固定住條魚骨?定係要成支魚骨換過?
紅點鏡快瞄指的是「雙眼同時開著同時瞄準」,透過視覺合併目標與紅點位置而得出著彈點;大前提是依賴原本的前準星和後照門先把槍枝歸零,再把紅點鏡合適安裝於雙眼也可順利地看到前方的位置,就是一眼睛看到紅點而另一眼睛看到清晰的目標,然後透過小後照門調整鏡內紅點,當調整至前準星、紅點、後照門三點處於同一水平直線便完成紅點鏡的歸零。
成功的歸零,即使紅點鏡前方保護蓋未打開,同樣是可以做到著彈點就是所看見的紅點標示位置。

引用:
原帖由 48191 於 15-4-2021 22:55 發表
唔知喎,我一買就買呢隻:
https://www.brownells.com/optics ... ount-prod27455.aspx
都係冇咗半個畫面,不過唔平。
佢個spec係由骨面到鏡底1.12吋,如果由骨面到30mm紅點鏡圓心,大約加番15mm多d,大約0.6吋,總共係1.72左右,仲係lower 1/3。

Holosun係計骨面到圓心。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 leung122021 於 15-4-2021 18:18 發表
其實如果前西遮到鏡視野,個鏡應該好低下,如果是MWS ( M4 ) 款,應該是低到瞄不到的...

正常要用甘上下高的MOUNT 先瞄到支槍,仲要不能帶全包MASK 否則很易再頂高少少瞄準線。

而下圖這種設定,雖然看起來似乎跟前準星的高度重疊,但事實上對紅點瞄準時沒有影響的 (PS. 紅點瞄準必然是雙眼同開,不會單眼的 )

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

謝謝R兄指正
引用:
原帖由 RCOOH 於 16-4-2021 09:08 發表

佢個spec係由骨面到鏡底1.12吋,如果由骨面到紅點鏡圓心,大約加番半吋多d,應該係1.7左右,lower 1/3。

Holosun係計骨面到圓心。
究竟世界上還有神嗎?

過來人覺得唔好換啦, 習慣下就得, 點擋都好過用iron sight,
同埋好似上面師兄講, 紅點set好唔開蓋都瞄到
真鐵包括美軍都係咁用

另一方面就係你遲早都會想換魚骨
到時又會連外管/gas block換
個摺sight gas block又用唔番
一百幾十都係錢

回覆 8# 的帖子

你google搵airsoft m4 folding front sight就可以,但而家比較少人用,少review,所以唔肯定兩條pin岩唔岩位
你又可以search 埋 ar15 shaving front sight

唔知道你budget有幾多,如果充裕的當然可以試試摺前sight
但若果你想更接近而家潮流,或者大部份ching都會認同的setting
建議你升高少少支鏡,同時用full mask舒服d,一石二鳥

發新話題