發新話題

[Marui] Marui新製品予告ONLINE pt.4

7 月 15 日發售MARUI AKM GBB
價格 59800 羊 ( 即 MARUI M4 MWS 價 )

溫習一下:
1 - 槍頂蓋是鋼,槍身是合金
2 - 假木托和護木,但用了新上色法所以「看起來很真」
3 - 彈匣不是鋼皮,是一體式鋁合金匣
4 - 無彈停槍,CLOSE BOLT 狀態
5 - 半行程
6 - 槍身是新開發,沒有AEG 或部份GBB過長比例的問題
7 - 單連發撥片定位正確
8 - 35 發一匣
9 - 19mm 直徑巨型飛機

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

彈匣是 5480 元,相比MWS 的貴11% ,如果換算 MWS 匣是330 元一隻,AK 匣大概是 363 元。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:假木托和護木,但用了新上色法所以「看起來很真

Dave C兄唔介紹,真係估佢唔到係假木托.
我見佢D木紋咁靚,仲估佢係真木杔.

等靚鋼身、可以有辦法改Magpul托先再諗。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 kornhill401 於 28-6-2021 12:28 發表
Dave C兄唔介紹,真係估佢唔到係假木托.
我見佢D木紋咁靚,仲估佢係真木杔.
佢試射影片講過,由於真木成本太高,為左Keep住銷售價格合理,所以用膠。
佢講到好遺憾咁。

Ak木頭一定有廠出唔洗擔心,好奇今次槍身彈匣表面處理會唔會用返些啦曲?
如果用普通漆面好易一塊塊咁甩一定唔制,鋁都可以接受但表面處理起碼些啦曲
馬記今次最吸引我係佢個正確尺寸槍身,如果係全行程打得爽?咁老西都入返支
貪心d我最想要係ak74mn+正確5.45匣

引用:
原帖由 gainax 於 28-6-2021 22:38 發表
Ak木頭一定有廠出唔洗擔心,好奇今次槍身彈匣表面處理會唔會用返些啦曲?
如果用普通漆面好易一塊塊咁甩一定唔制,鋁都可以接受但表面處理起碼些啦曲
馬記今次最吸引我係佢個正確尺寸槍身,如果係全行程打得爽?咁 ...
AKM用些啦曲……太不像真了吧……

引用:
原帖由 queen 於 29-6-2021 09:42 發表

佢用鋁身表面處理做唔到鋼個種質感,用些啦曲噴亮黑色就啱

引用:
原帖由 pmcoperator 於 28-6-2021 16:03 發表

佢試射影片講過,由於真木成本太高,為左Keep住銷售價格合理,所以用膠。
佢講到好遺憾咁。
照佢咁講,GHK果D AK系列ge玩具槍,又鋼又真木托.
先至賣3千多至4千多(RPK).真係抵食夾大件了.

引用:
原帖由 kornhill401 於 29-6-2021 12:20 發表

照佢咁講,GHK果D AK系列ge玩具槍,又鋼又真木托.
先至賣3千多至4千多(RPK).真係抵食夾大件了.
可能台灣木材木工比日本成本平掛
我想像到做木件成本高

引用:
原帖由 queen 於 29-6-2021 09:42 發表

脂胖主義AK

呢支AKM,某網店接受預訂了.HKD4xxx.

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-6-2021 13:02 發表
呢支AKM,某網店接受預訂了.HKD4xxx.
W支C 開賣37XX 而已

但當然到時有冇貨又是一件事。

當年89 式某店訂了,舞了一個多月才有貨還要座地起價真是記一世

引用:
原帖由 gainax 於 28-6-2021 22:38 發表
馬記今次最吸引我係佢個正確尺寸槍身,如果係全行程打得爽?咁老西都入返支
貪心d我最想要係ak74mn+正確5.45匣
我再貪心d我最想要係ak74mn+正確5.45匣(in dark brown colour)

這麼多年,從未有廠商出過深棕色 5.45 匣

引用:
原帖由 Dave 於 30-6-2021 13:35 發表

W支C 開賣37XX 而已

但當然到時有冇貨又是一件事。

當年89 式某店訂了,舞了一個多月才有貨還要座地起價真是記一世
可能係匯兌價問題,一間係7.?算.另一間係6.?算.

發新話題