38 123
發新話題

[GHK] 說好了的GHK Glock 17呢

引用:
原帖由 gainax 於 20-11-2021 12:22 發表
呢支其實而家外面賣緊幾多?tt見唔少二手不過都係三千上落個價都幾穩,但咁快二手有d奇怪咩情況
貓記已經三千正,其他地方三千四。

引用:
原帖由 gainax 於 20-11-2021 12:44 發表

3千一支成槍鋼g17唔貴wo,個鋼滑架係cnc定#記1911鑄造方式?應該係鋼外管同鋼火控?
Marking冇研究開有板拳應該跟足真鐵?其實打 topgas快扣打得爽唔爽會軟腳?以上都做足既話3千一支好值得玩 wo
應鋼都鋼,marking係玩具野。氣化方面,初代版好差,後期版(包括我果支)堅挺無比唔腳軟。不過trigger硬到爆炸,想快扣都難。

比較硬膠既一點係mag release都係包射件,塊鋁片突哂出黎,換幾下已經刮到隻匣花哂,而且,個slide release有幾分似AST支USW或KJ支shadow,唔係太靈敏,手拉lock唔到,打到lock就次次得。

引用:
原帖由 gainax 於 20-11-2021 14:23 發表

有板拳都整玩具marking..  ?唔怪得睇相右面下身同以前玩過d字怪怪地,冇研究過唔確定
上網睇介紹片佢後定左板機仲扣到 cookcook聲咁特別?隻雞硬係咪只係彈弓影響可以diy整輕d?
最好奇介紹片話佢冇擊鎚設計, ...
隻雞冇氣同有氣時硬度天差地遠。因為一到break wall支撞針會偷步,提早移向哇佬,幅度細到唔會響鎗,但就會令哇佬既壓力倒feed比隻雞,由冇氣時既硬又頓變成有氣時既死實。

SWITCH17個擊發模式其實係另一個形式既手㩒,只不過隻雞上面有個儲氣裝置,扣雞力到5-6磅先比你過,然後果下衝力傳去後面撞針,確保每下出氣量接近。如果閹左個儲氣裝置,手扣幾大力粒彈就幾大力。

引用:
原帖由 Maxman2 於 20-11-2021 16:10 發表

小弟發現Trigger入面條彈弓如果短D,Trigger榜數會大減
我既思考方向係,如果副廠要出trigger補品,可以透過改良儲氣裝置改善手感,至少唔好似啪掣先,好似226雙動咁都好丫。

引用:
原帖由 gainax 於 20-11-2021 16:52 發表

即係硬雞個度冇乜可以搞輕雞?搞輕左會影響穩定度?我估佢生產個時冇可能唔知咁硬雞可以改返輕雞
只係有唔穩定因素先做返硬雞?係既話就真係針冇兩頭利,硬雞要手指克服了,我未打過實物唔知有幾硬
如果硬到禁得 ...
Errr,Dave兄其實有出po話過,只要修走大約1mm撞針就可以令扣壓一致,隨便你偷步,掂唔到個哇佬就贏左。

主要係GHK隻雞比較鞋,邊角位有D刮手,大力扣真係手指會痛,痛起黎就唔想出力。AST支USW雙動更重雞,之不過佢隻雞表面完全平滑,做哂圓邊,扣起黎唔痛。

引用:
原帖由 gainax 於 20-11-2021 21:06 發表

睇有冇平平地2手收支研究下改支,我相信點都有得減輕個雞
其實我想過賣,因為真係唔好玩……

引用:
原帖由 gainax 於 22-11-2021 14:44 發表

冇擊鎚設計可以冇阻力大大提升氣化推得爽鋼架係吸引,以前某d改鋼架就打唔郁既手槍就有救
不過眼前真係要諗諗點搞隻硬雞,如果成功搞到扣雞正常d又唔影響穩定性
我相信佢呢種設計可以打破馬記系統手槍市場佔有率 ...
如果GHK呢支打鋁架,衝擊力應該大到嚇死人。

我唔係嫌佢雞重,支P229同USW仲重啦,只係鋼架得個搖字,手感普通,希望佢出MOS或者RMR鋁架,一來平左二來更high。

引用:
原帖由 gainax 於 22-11-2021 17:38 發表

可能手槍夾細用12kg氣始終唔夠爆發力推重架,整7075鋁架輕返3分一至一半重量估計blowback衝力好勁
唔知呢種冇擊鎚結構可否用落其他款手槍甚至單發gbbr到?得就正長出長有
諗下如果gbbr都整到冇擊鎚冇左壓低擊鎚 ...
同一個系統整支M17,真品RMR腳無修直上,仲唔高端過疫苗?

38 123
發新話題