發新話題

染鋼藥水邊度買?

回覆 30# 的帖子

憑自己觀察,當染色後,色調均匀時,

師兄是否用化妝棉?
blue 時用不用好大力摔?
引用:
原帖由 kirk123 於 27-5-2021 16:42 發表
憑自己觀察,當染色後,色調均匀時,

引用:
原帖由 bennytsang16 於 27-5-2021 17:40 發表
師兄是否用化妝棉?
blue 時用不用好大力摔?

我用水彩畫筆,來回掃,力度平均~
BTW,約八年前的metal bluing舊貼,目前個人已經在過程中有少許調整改變~(基本上大同小異)

就算是八年前的作品,已經是神 blue 了!
blue 亞鉛 (例如 Marui 的金屬部份),是不是都用鋼鐵染劑? 手法同染鋼鐵相同?
引用:
原帖由 kirk123 於 27-5-2021 18:20 發表

我用水彩畫筆,來回掃,力度平均~
BTW,約八年前的metal bluing舊貼,目前個人已經在過程中有少許調整改變~(基本上大同小異)

引用:
原帖由 bennytsang16 於 27-5-2021 22:24 發表
就算是八年前的作品,已經是神 blue 了!
blue 亞鉛 (例如 Marui 的金屬部份),是不是都用鋼鐵染劑? 手法同染鋼鐵相同?

現在我改用bluing creme,aluminum black,water and brass black  混合在一起,用乾棉T恤布~

附件

28-5-2021 00:28

BROWNELLS BLUE CREME 似乎是新事物!
是否比較容易使用、快速完成 bluing、效果更好?

引用:
原帖由 bennytsang16 於 28-5-2021 01:23 發表
BROWNELLS BLUE CREME 似乎是新事物!
是否比較容易使用、快速完成 bluing、效果更好?
用了四年左右了,應該不是新事物,個人覺得bluing creme 比較均勻~
時間和速度並沒有在我考慮範圍內,只求效果好~

引用:
原帖由 kirk123 於 28-5-2021 07:53 發表

用了四年左右了,應該不是新事物,個人覺得bluing creme 比較均勻~
請問邊度買到

引用:
原帖由 1012 於 28-5-2021 11:19 發表

請問邊度買到
(C hing早晨~網購(ebay)
網上和youtube都不時有很多好野架!

請問邊度買到 x2
統上有無「深入淺出」的教學片?
引用:
原帖由 kirk123 於 28-5-2021 07:53 發表

請問We 槍身是係咪鋁質, 我買咗支染黑劑試完全無反應, 準星位一掃就黑, 但滑架位唔得

好似係亞鉛….
引用:
原帖由 japancooltoys 於 18-7-2022 18:45 發表
請問We 槍身是係咪鋁質, 我買咗支染黑劑試完全無反應, 準星位一
究竟世界上還有神嗎?

即係我買錯咗。有無推介

亞鉛(鋅合金)冇得Blue,只可以Cerakote。
引用:
原帖由 japancooltoys 於 18-7-2022 21:47 發表
即係我買錯咗。有無推介
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 japancooltoys 於 18-7-2022 21:47 發表
即係我買錯咗。有無推介
請問師兄想染藍的是WE什麼鎗?
是什麼牌子的染藍水?

發新話題