發新話題

染鋼藥水邊度買?

引用:
原帖由 kornhill401 於 21-7-2022 11:56 發表

C兄呢種效果, 係我正想用在北東支UZI上.
玩舊化/二戰 feel 就好似幾近磅, 但係想要丁點藍好睇d

引用:
原帖由 japancooltoys 於 21-7-2022 08:37 發表
試咗用染鋁水, 可以發黑不過顏色真係又啡又黑, 無乜 blue 感,另外發完即捽定係沖水後先捽?
blue 完如果均勻理想,用乾棉布快速抹乾就0K~不需沖洗

1 個讚好! TOP

好像比上一次好一點點, 再努力💪!

附件

21-7-2022 22:22

引用:
原帖由 japancooltoys 於 21-7-2022 22:13 發表
好像比上一次好一點點, 再努力💪!
pretty nice

1 個讚好! TOP

請問槍身染完上油, 要keep住油淋淋定係乾身都可以,
另外建議唔好用WE 槍, 槍身滑架鋁合金好難上色, 又啡又黑, 槍管物料又唔一樣。

引用:
原帖由 japancooltoys 於 24-7-2022 10:55 發表
另外建議唔好用WE 槍, 槍身滑架鋁合金好難上色, 又啡又黑, 槍管物料又唔一樣,
重覆試驗係跟幾位大神方法: 先用染鋁+鐵+ 水, 出反應就磨擦捽走,因為一定又 ...
師兄若長期擺放在盒,建議全鎗噴矽油,然後用膠袋套上存放盒中。we鎗滑架是鋁合金,管是亞鉛合金。

引用:
原帖由 japancooltoys 於 24-7-2022 10:55 發表
另外建議唔好用WE 槍, 槍身滑架鋁合金好難上色, 又啡又黑, 槍管物料又唔一樣。
染鋁水在處理鋁合金上,個人感覺出來效果偏灰和黑實,邊緣位難上色,但和染鐵水混合後,效果會好些偏少許藍和均勻~需要分層次染五至六次,到自己滿意為止。

2 個讚好! TOP

初試啼聲, m92F 感謝師兄blue神教路

附件

24-7-2022 17:53

引用:
原帖由 japancooltoys 於 24-7-2022 17:53 發表 [url=http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1378504&ptid=191218][,/url]
初試啼聲, m92F 感謝師兄blue神教路
u are welcome
it's a beautiful piece of art

發新話題