發新話題

[others] LCT 出 SVD

引用:
原帖由 mouselkm 於 22-6-2021 13:20 發表
的確不難全新posp E悲長期有貨,但畢竟真鐵野,今天海關會否扣貨充公,這是我想說的
呢D古董野唔會搞你啦,再加上瞄準鏡暫時都未有咩問題

最近先用一個非常合理價又入手一支軍版PSO1
呢期D PSO1 既價真係直線上升
軍版、年份早既升左成倍。
宜家平個D POSP最大問題係民版,而民版度距離條分線係1.5米

蘇聯時期 PSO-1,早四、五年前 ebay 都係賣三千幾蚊,還會送一堆配件。
依家就閒閒地六千幾蚊,仲未知運唔運來香港、海關收唔收。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 22-6-2021 10:40 發表
膽可以換,ebay 有得賣;北方工業(鐵盒版)仲送多兩粒俾你。
最難保養應該是反夜視感應功能,幾十年鏡可能已經失效。 最算功能正常,都好難搵人戴個舊版夜視給你試。

應該係睇ir燈?
現代nv都有ir補光燈

引用:
原帖由 阿堅 於 22-6-2021 14:00 發表

宜家平個D POSP最大問題係民版,而民版度距離條分線 ...
我都想儲枝ussr logo既
但睇唔岩價 同埋有d唔sure係咪翻新過
有灰色粒粒面油 又有亮黑

大陸軍規「JJ鏡」(簡體字、有反夜視感應)最難搵,仲難搵過 PSO-1。
引用:
原帖由 阿堅 於 22-6-2021 14:00 發表

宜家平個D POSP最大問題係民版,而民版度距離條分線 ...

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-6-2021 16:45 發表
我都想儲枝ussr logo既
但睇唔岩價 同埋有d唔sure係咪翻新過
有灰色粒粒面油 又有亮黑
最早期PSO-1確實係亮黑的,鏡身number位置亦會有蘇聯logo,時期大概為1960尾至1970頭左右

而且不同時期PSO-1,在蘇聯時期由不同工廠製作,當中以蘇聯logo,Novosibirsk三角logo,lzzy logo最具收藏價值,而只有sr number的軍用PSO-1則大部分由前蘇聯白羅斯生產

引用:
原帖由 heiyou167 於 22-6-2021 18:14 發表

最早期PSO-1確實係亮黑的,鏡身number位置亦會有蘇聯logo,時期大概為1960尾至1970頭左右
我見過一枝係 68-70 ussr logo但就灰色既
怕佢翻新所以冇買到

另外見過一枝係ussr logo右上有一堆字2004咁 唔知係咪工廠翻新

引用:
原帖由 bennytsang16 於 22-6-2021 14:42 發表
蘇聯時期 PSO-1,早四、五年前 ebay 都係賣三千幾蚊,還會送一堆配件。
依家就閒閒地六千幾蚊,仲未知運唔運來香港、海關收唔收。
香港海關就唔清楚,俄羅斯海關就會充公,並當走私軍隊用品處理,會約談寄件人

引用:
原帖由 bennytsang16 於 22-6-2021 16:50 發表
大陸軍規「JJ鏡」(簡體字、有反夜視感應)最難搵,仲難搵過 PSO-1。
以我所知近來有一位愛爾蘭人有賣

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-6-2021 18:25 發表

我見過一枝係 68-70 ussr logo但就灰色既
怕佢翻新所以冇買到

另外見過一枝係ussr logo右上有一堆字2004咁 唔知係咪工廠翻新
都有灰色版的放心,至於會翻新都唔奇,因為普遍俄羅斯人都會接受,因為有啲真係殘到太誇張

引用:
原帖由 heiyou167 於 22-6-2021 19:10 發表

都有灰色版的放心,至於會翻新都唔奇,因為普遍俄羅斯人都會接受,因為有啲真係殘到太誇張
係會有翻新,翻新過既鏡會有一個新既年份
亦有部份ussr logo 既係無年份。而如果真係上過SVD會有支槍既s/n係個mount
早期係亮黑,中期係灰,中後期有D係銀色(我見好多係PSO1-M2),最新係黑
引用:
原帖由 jn_jona 於 22-6-2021 18:25 發表
係,有個logo 之後年份

[quote]原帖由 阿堅 於 22-6-2021 19:25 發表

係會有翻新,翻新過既鏡會有一個新既年份
亦有部份ussr logo 既係無年份。而如果真係上過SVD會有支槍既s/n係個mount
早期係亮黑,中期係灰,中後期有D係銀色(我見好多係PSO1-M2),最新係黑

完全正確,而且好多時會劃左mount後個s/n number

我有幾支,其中兩支係SVD既都無劃走

講返支SVD ,睇片留意到幾樣野,個身做得太靚,無左粗糙既感覺
個身佢用左磷酸鹽。
而D前西 gas block 似乎係成件鑄造,同真既有少少唔同有D位係切出嚟

我比較希望佢快D出支SVDS出嚟

似乎好不過十年前枝 RS,只是近年 RS 好難最在市場找到,不知是否已經停產 AEG。

發新話題