25 12
發新話題

[認真] 有冇師兄睇過

有冇師兄睇過

有冇師兄睇過呢本書呀?百看不厭…

附件

2-7-2021 20:10

呢本我係中學果時係學校圖書館借黎睇

呢本未睇過,但當年我都有睇開'讀者文摘 '.
其中一個最令我深刻印象的一個故事.用動物做主角,
主角A是一個克勤節儉的農夫,而主角B,是一個好逸惡勞的人.
數十年後,A成為大富人家.而B就做左乞E.
呢個B就四維說A的壞話,說A是一個資本主義,剥削勞工的老闆.
仲夾埋其他人,尼批鬥主角A.

引用:
原帖由 kornhill401 於 3-7-2021 13:02 發表
呢本未睇過,但當年我都有睇開'讀者文摘 '.
其中一個最令我深刻印象的一個故事.用動物做主角,
主角A是一個克勤節儉的農夫,和主角B是一個只是好逸惡勞的人.
數十年後,A成為大富人家.而B就做左乞E.
呢個B就四維說A的 ...
「讀者文摘」的故事或其內容都好好看,不過依家仲喺唔喺度就唔知…

引用:
原帖由 七點六二 於 3-7-2021 15:30 發表

「讀者文摘」的故事或其內容都好好看,不過依家仲係唔係度就唔知…
仲係度,之前在台灣旅行,見到有售.

引用:
原帖由 kornhill401 於 5-7-2021 11:15 發表

仲係度,之前在台灣旅行,見到有售.
其實真係好好睇,可以睇足一個月…!

早輪灣仔有派,夾咗張order form,都有啲興趣訂嚟睇

我以前舊居有,老豆訂落。
搬屋時冇帶走。
起碼冇帶走十多箱書。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 5-7-2021 23:30 發表
我以前舊居有,老豆訂落。
搬屋時冇帶走。
起碼冇帶走十多箱書。
我同C兄一樣,好似有'13點'漫畫,,當年死慳買的007,
蝙蝠俠和豹子頭摔角日本漫畫..等..等.
E+都後悔莫及了!

我都重留住本野係OFFICE.

第一次睇係小學生個陣, 唔知點解覺得呢篇特別好睇, 其次就係"我率機隊襲擊珍珠港"個篇. 細個睇唔係完全明白, 但係就總係覺得有一種莫名既生動感.
"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

成套正版「Area 88」、漆原智志畫集、美樹本晴彥畫集、李麗珍XX集、G-Taste畫集,俱往矣。
引用:
原帖由 kornhill401 於 7-7-2021 12:22 發表

我同C兄一樣,好似有'13點'漫畫,,當年死慳買的007,
蝙蝠俠和豹子頭摔角日本漫畫..等..等.
E+都後悔莫及了!
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 12-7-2021 16:31 發表
成套正版「Area 88」、漆原智志畫集、美樹本晴彥畫集、李麗珍XX集、G-Taste畫集,俱往矣。
李麗珍
"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

係,可惜呀!
當其他人買「No」睇周惠敏、楊釆妮,我就睇李麗珍。
引用:
原帖由 derp 於 12-7-2021 17:52 發表

李麗珍
究竟世界上還有神嗎?

讀者文摘有一本專書叫做「歷史懸案」仲好睇呀!
引用:
原帖由 七點六二 於 3-7-2021 15:30 發表

「讀者文摘」的故事或其內容都好好看,不過依家仲喺唔喺度就唔知…
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

有本《二十世紀世界大事實錄》都好好睇

25 12
發新話題