35 123
發新話題

[DIY] 請問各ching移民英國情況

請問各ching移民英國情況

繼上次討論

http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=189937&page=2

想問下有冇到咗英國的ching, 你地D 玩具槍運到去未??  
因為上之討論過, 英國要有license先可正常購買, 否則要50%+噴橙色.

有冇人會方便D, 噴佢地一齊走, 到有合法牌照再自行還原

另外我都有諗.  會唔會香港有一D 做開網購的槍店.  有寄英國的經驗
可以搵佢地承包下運玩具的服務

我諗呢個生意真係會越來越多

我就建議樓主C兄,先過去果度,睇下是否適應當地生活.
才作以後的打算.假設必要回港時,唔使為D玩具槍而煩惱.
至於果D玩具槍,暫時放在朋友或適當的地方先.

回覆 2# 的帖子

食字。

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

回覆 2# 的帖子

我個情況唔太關事,唔係去英國。但係似乎同屋企野一齊一個櫃寄會平過同安全過搵人特登寄過去?而且一個櫃自己好過你搵人三唔識七咁寄埋一齊加咗唔知咩俾人扣起你都頭痕。我搵台灣嗰邊既櫃都似乎要成個月先去到,我諗英國可能會重耐d。報關當然報返你啲玩具喺入面,同埋你要肯定唔係真鏡之類。然後肯定你d野符合英國法例就應該可以就咁過去。同埋依家暑假係難搵櫃啲。

我都係睇啲移民谷搵呢d資料,呢度大部分師兄一係靜靜雞做,一係就叫你唔好移民去做二等公民(呀sorry, 用香港地區最高領導人講法叫逃犯),真係答到你想搵既問題既師兄應該唔太多。如果我係錯我當然開心,始終呢個離別,不論自身政治立場,全香港人總要面對,身邊一定會識得人走或準備走。都要務實咁諗點樣去做或者面對。

我原本諗住8 月尾走,但係俾工作卡住要搞到最快都10 月。我打算個零月前搵地方寄倉寄到有櫃先上櫃咁做。

唔知會唔會少少幫到你。

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

引用:
原帖由 derp 於 7-7-2021 13:31 發表
我個情況唔太關事,唔係去英國。但係似乎同屋企野一齊一個櫃寄會平過同安全過搵人特登寄過去?而且一個櫃自己好過你搵人三唔識七咁寄埋一齊加咗唔知咩俾人扣起你都頭痕。我搵台灣嗰邊既櫃都似乎要成個月 ...
THX 師兄, 都睇過, 英國係麻煩D  都未叫無可能
越來越多人走, 呢度都應該係咁

睇返第一個PO 原來個PO 樓主唔係樓主你. 我諗你可能PM 個位師兄會清楚D. 可能你準備得重快過佢

引用:
原帖由 derp 於 7-7-2021 14:08 發表
睇返第一個PO 原來個PO 樓主唔係樓主你. 我諗你可能PM 個位師兄會清楚D. 可能你準備得重快過佢
咁又係WOR  THX

最近行過鰂魚涌某槍店,見到多左好多二手靚槍放售,原來係近一年來多左師兄移民,所以才割愛放售。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-7-2021 22:31 發表
最近行過鰂魚涌某槍店,見到多左好多二手靚槍放售,原來係近一年來多左師兄移民,所以才割愛放售。
運過去真係困難,  如果去澳州真係唔洗諗.  佢地係100%禁airsoft, 美國都好煩, 怕真假難分

我都見有支FPR全龬APS870放...

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-7-2021 22:31 發表
上星期入去,見到佢地上放左好多舊玩具槍盒,
仲以為佢將會攪什麼???大減價tim.

有d槍店老闆言詞間都似乎透露想移民,遲d都唔知仲有無得行槍店……

回覆 12# 的帖子

咁又唔使咁灰心既. 其實就算係咪因為大時代環境都真係少左人玩. 就算未到2014 年前都已經講緊登打士街已經開始變食街, 又做自由行又盛. 亦同時因為多人開始唔鍾意出去周身汗呀、老玩家態度呀之類都係一個令少左人玩既原因. 但同時其實好多又開始做網店, 甚至只做網店. 除非你話享受同店員吹水既樂趣, 如果唔係網店都係一個幾好既選擇, 又某D 店鋪態度真係唔係好得, 唔使真係下下買野都好似得罪人咁.

同埋, 依家就算唔係AIRSOFT, 其實有D 1:2 或者1:6 槍模型都做得好像真好靚, 例如支STEN GUN 我都有少少心郁想買.

引用:
原帖由 derp 於 7-7-2021 13:31 發表
一係就叫你唔好移民去做二等公民(呀sorry, 用香港地區最高領導人講法叫逃犯
請提供資料來源
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

請閣下自行百度一下

Ps: 好滾動原來師兄你唔係話一睇就知我立場唔使睇哦

35 123
發新話題