發新話題

[DIY] 請問各ching移民英國情況

引用:
原帖由 bennytsang16 於 8-7-2021 13:18 發表
有d槍店老闆言詞間都似乎透露想移民,遲d都唔知仲有無得行槍店……
身邊直系親屬早就有在安排移民 ( AFTER 2019 ) ,但現在疫情關係各種延遲。
主觀認為真的有能力走,打算走,甚至準備走的人,很少會很高調,自己找資料安排好甚至文件都做好才開始跟別人略略提起的多。
整天說前景不明XX 已死的似乎都沒甚麼能力走,但不滿是有的。
移民英美加的資格方面在下沒有查,但一個資格卻是必需的,就是錢。
身邊一位朋友已移民台灣數年,當年拿著300~400 萬HKD 去,初時過得不錯,差不多不用做,接接FREE LANCE ( PROGRAMMER ),太太開間雜貨店當老闆娘,好不寫意。
但台灣經濟似乎不見得太好,現在朋友都出來打工,雜貨店仍在。友人也說台灣的市道很「唔得」。
至於直系親屬估計準備比近一千萬去吧 ( 兩層物業套現和本身兩公婆月入也有六萬餘 ),經濟持久力應該比較好。
有時別人走,是自己的事,別人留,是自己的事,在下很少會假設走的就是「逃FAN」,留的就是「港G」,這都是個人自由。

至於槍店麻,其實一雞死一雞鳴,槍街也多了間GUN 犘,有利可圖的自然有人做,誰是老闆沒關係的。
而網店雖然占不少生意,但主觀認為實體店也有存在價值,最低限度嬴了「可看實物」,始終不是TAOBAO 玩具幾十元一件爛了即丟,
玩具槍隨便都過千了,正如在下很少會在TAOBAO 買過千元貨,這些相對高價的始終是能看實物會安心一點。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 16# 的帖子

講真, 香港玩具槍店唔會怕無人玩, 只係怕政策..  
無人知將來會限到點, 但燶味已開始聞到..

可能會有人話有冇咁誇... 但兩年前你同佢講今日香港變成咁.佢都可以話你發緊惡夢...

1 個讚好! TOP

回覆 16# 的帖子

多謝DAVE 師兄你既提點. 其實好難有太多開心見誠, 唔去評價他人移民動機地去提移民一回事. 正如之前所講, 身邊移民或自身正準備移民既一定會識有人, 亦都係現實中好多都會靜靜雞已經做緊. 亦正正係咁先要攤開黎講點樣去面對自己或者親朋好友移民. 雖然DAVE 師兄講既野我未必會次次都認同, 而講真係今日既世界, 立場可以大過好多野, 因而兩邊立場(但不只限政治)既人可以完全不相往來. 例如最近又紅返既EVA 系列動畫, 香粉同綾粉一樣係拗左廿年. 但係你提到移民涉及風險, 特別係金錢上, 或者生活是否可以保持一定質素 (雖然質素非常主觀係自己喜好), 絕對係. 始終係一個新既地方, 咪話一個新既國家, 就算只係去一個新既工作環境、新既居住地方, 亦都會有機會適應唔到. 而每一個國家政府接受移民無可能唔諗利益問題. 錢, 一定要有. 移民個個人更加要有, 去到人地國家都要有, 最起碼生活上既基本需要. 再去到後面話係咪要保持到好似香港或者好過香港, 就要首先問下點解要移民. 如果只係為左物質上生活好D, 香港人均GDP 全世界數一數二, 人工中位數亦唔係真係太多國家可以高得過佢, 如果要好D 既金錢收入似乎真係行錯路. -- 唔只係朋友, 甚至移民谷都一路講緊第度點點點. 只講台灣, 雖然有一個好大既聲音講佢點好點好, 但係背後弱弱的聲音就係講緊佢移民政策係點樣口惠而實不至、點樣搵笨之類. 就正如玩玩具要爬文, 移民都係要做清楚自己既研究, 對自己身邊有關係既人負責既選擇啦.

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

回覆 18# 的帖子

其實, 今次同平時一般移民好唔同,  D朋友走, 唔係為咗有更好生活,  而係為咗避難多D,
我諗一定有人唔認同, 香港咁好走乜鬼., 只係佢地唔明走果D人心態..  走果D人都唔會明點解佢地覺得咁愉快
道不同不相為謀, 都無謂亙相指責...

正如劉兆佳講, 你唔認同, 走係最好  ---- 此地不留人, 自有留人處

離晒題, 都係講返D寶物點處理啦.

1 個讚好! TOP

如果真係決定走就賣晒算啦

過到去都未必識到人玩game

回覆 20# 的帖子

其實係架, 如果唔係D 槍搵唔返, 絕晒版, 分分鐘賣晒去到重新買過重化算D, 亦都少左報關既麻煩.

講漏左:有d 槍如果有保用或者代理,而又如果係走之前打算買,但係又打算拎去,都要留意個邊未必係同一個商家保用。

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

hi各位師兄,我想講,我走左啦
人各有志,我覺得依邊好,所以黎,何必指責呢
退一步講,你又阻止到我咩?
至於運野黎,我會係依手羅左UKARA先再搵計,有機會update比大家聽

回覆 22# 的帖子

加油,祝生活愉快。

編:Sorry 眼殘左。咁真係要等師兄你覆。我都想知d 玩具點樣保存入櫃運會比較好

反正我都Plan緊賣樓走人,英國又好,台灣又好。總之打到Airsoft未必係一個因素。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 cyl198911 於 9-7-2021 20:26 發表
至於運野黎,我會係依手羅左UKARA先再搵計,有機會update比大家聽
恭喜C兄找到理想的地方長住.而又適應當地飲食文化,和天氣.

引用:
原帖由 kornhill401 於 10-7-2021 17:59 發表

恭喜C兄找到理想的地方長住.而又適應當地飲食文化,和天氣.
好彩之前有黎過旅行,而且時間都唔短,加下同老婆兩個人隔離中

引用:
原帖由 cyl198911 於 9-7-2021 20:26 發表
恭喜晒,  等你再update下最新消息, 相信都好多人plan緊

係啦, 除咗D主菜, 仲有其他裝備都要注意, 由其果D 珍嘢.. 好易中招. 香港無事唔代表果度無事..要查下.

試過去台灣打game,寄台灣容易啲。只要有.購買單據同完整說明書,火力測試列表就可以

引用:
原帖由 alvin155 於 13-7-2021 14:59 發表
試過去台灣打game,寄台灣容易啲。只要有.購買單據同完整說明書,火力測試列表就可以
咁有單有說明書, 火力測試, 呢D真係唔係佪個都有keep... 呢下煩

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 14-7-2021 10:03 發表

咁有單有說明書, 火力測試, 呢D真係唔係佪個都有keep... 呢下煩
以前買D單,都係機印出尼.E+都變哂做白紙.
就火力測試,都唔係張張說明書都印有.
再加埋D二手買返尼果D,就9成兩樣都無.
仲有C兄們自己砌果D...都怕...

發新話題