18 12
發新話題

[others] Safariland 6354DO 問題

Safariland 6354DO 問題

唔知用開呢隻套右手版既師兄會唔會有個問題係個套既左手邊有塊膠會頂到個紅點開關掣 (如圖)?

家中抽插左個零星期個塊膠已經明顯有被操痕跡. 我唔肯定係個套既一個BUG 定係設計原意就係想佢確保取槍一下會著到個紅點鏡? 但係又好似唔太得. 正常取槍唔會著到. 反而有時好浮誇地慢慢收槍入套就會無啦啦HI 著佢. 我支紅點唔係真鐵, 唔知會唔會有關係. 大家會唔會剪左呢塊野?

另外係一個技術既問題, 我第一次係手槍用紅點鏡, 唔知大家會唔會取槍既時候有時要花一段時間先搵到個紅點?

感謝.

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

問題二:唔少人,長槍少練習一樣有人要搵點,短槍唔裝鏡一樣要慢慢砌山字

呢啲全部都係肌肉記憶,所以不論有鏡無鏡,較好hop zero完,dry fire多啲係必要

引用:
原帖由 derp 於 10-7-2021 16:22 發表
唔知用開呢隻套右手版既師兄會唔會有個問題係個套既左手邊有塊膠會頂到個紅點開關掣 (如圖)?309485

家中抽插左個零星期個塊膠已經明顯有被操痕跡. 我唔肯定係個套既一個BUG 定係設計原意就係想佢確保取槍一下會著 ...
另外係一個技術既問題, 我第一次係手槍用紅點鏡, 唔知大家會唔會取槍既時候有時要花一段時間先搵到個紅點?

非常正常。

iron 西的話就算你舉槍時手勢不好,歪的,你靠肉眼判斷準星和照門位置,亦可很快地修正重疊兩者。
但紅點不同,看不到點的話,你不知支槍要上下左右轉去哪裡才能「找回粒點」,這是必然遇見的。
唯一方法是練習,第一是手勢,拔槍grip 槍手勢要統一,第二是舉槍動作。只要手勢和舉槍動作一致,紅點也自自然然出現在面前。
在下剛用紅點手槍打練習時,加上緊張,最嚴重是找點找了足足兩秒(同期用iron西時舉槍瞄準打第一槍少於1 秒)
後來練習一下 ( 其實也不太久,一星期左右。主要練好grip 槍手勢 ) ,
之後舉槍基本上就必定見到點了。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:我支紅點唔係真鐵, 唔知會唔會有關係. 大家會唔會剪左呢塊野?

假如必需要用呢個紅點尼玩,我就一定會剪左呢塊野.

引用:
原帖由 derp 於 10-7-2021 16:22 發表
唔知用開呢隻套右手版既師兄會唔會有個問題係個套既左手邊有塊膠會頂到個紅點開關掣 (如圖)?309485

家中抽插左個零星期個塊膠已經明顯有被操痕跡. 我唔肯定係個套既一個BUG 定係設計原意就係想佢確保取槍一下會著 ...
你呢個係係後西度僭建既mount?

真火係係條slide度挖個坑釀落去,紅點個位會低一截,對照張圖塊金屬片既位置,以及RMR屋頂既弧度,應該唔會刮到。個RMR放高左,咪直接刮落去囉。

感謝以上師兄回覆.

關於個西既問題: 係呀, 個紅點係無偷薄就就咁上. 咁明晒了. 塊片既位置就係個滑架應該要偷薄返黎既高度. 咁我諗下剪唔剪先... 定係可以點偷返薄佢先.

關於技術個個問題: 未問之前我都係估只係靠訓練. 最近用MANTIS (見另文)黎去睇自己既握槍手勢, 發現一路右手握槍都有個傾向於過淺既問題, 即手指包得支槍唔夠實. 而之前打真鐵都有同一樣問題 (http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D4), 比起AIRSOFT 放得更大. 最近先黎要改返呢個多年黎既壞習慣. 同埋就係因為個紅點比起鐵瞄高, 支槍要拎低少少, 所以我既問題就係拎起, 出現問題的話就係粒點係鏡左面, 或者係鏡下面, 所以都係係咁練. 都估應該係訓練是否足夠既問題. 但係又同時心諗, 如果係訓練問題, 如果實戰一緊張會唔會遇返呢個情況.

再一次感謝

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

我自己都有隻6354DO ,用一枝RMR Cut slide  “口既”glock 34同rmr 係完全入”口吾”到我個6354DO , holster 係完全鎖”口吾”到枝槍,不過又有其他隊友 “口既”6354 DO係入到冇問題

我自己都有隻6354DO ,用一枝RMR Cut slide  “口既”glock 34同rmr 係完全入”口吾”到我個6354DO , holster 係完全鎖”口吾”到枝槍,不過又有其他隊友 “口既”6354 DO係入到冇問題  , 所以我估呢款holster 係有兩水 “口吾” 同數,你個6354DO 應該同我一樣只用到sight mount “口既” Doctor optic

回覆 1# 的帖子

我用馬記隻紅點,無呢個問題;所以無想過剪走。

引用:
原帖由 C-2-4 於 12-7-2021 21:05 發表
我自己都有隻6354DO ,用一枝RMR Cut slide  “口既”glock 34同rmr 係完全入”口吾”到我個6354DO , holster 係完全鎖”口吾”到枝槍,不過又有其他隊友 “口既”6354 DO係入到冇問題  , 所以我估呢款holster 係有 ...
6354do鎖唔鎖到應該唔太關隻紅點事,佢係靠個Slide拋殼窗位來鎖,加埋槍套底件膠頂住槍咀;
有牙外管多數都鎖唔到,因為我用過VFC g19+proarms有牙外管黎試(6354do for g19 & copy版for g17),g19套鎖唔到,g17套就沒問題。

您支34係咪用有牙外管/加左compensator?有冇試用番原裝slide同管入槍套?

引用:
原帖由 leozilla 於 12-7-2021 23:52 發表

6354do鎖唔鎖到應該唔太關隻紅點事,佢係靠個Slide拋殼窗位來鎖,加埋槍套底件膠頂住槍咀;
有牙外管多數都鎖唔到,因為我用過VFC g19+proarms有牙外管黎試(6354do for g19 & copy版for g17),g19套鎖唔到,g17套 ...
我都係諗緊同一個問題. 6354 有個槍管塞, 對THREADED BARREL 或者COMPENSATOR 唔係太友善. 我個支有THREADED BARREL 都係整走個槍管塞裝入去. SAFARILAND 原廠係話如果你用G17 加COMPENSATOR 要用G34 款既6354, 但係如果用G34 加COMPENSATOR 就無計.

佢個槍管塞原意係用黎防塵或泥, 但係我以前用6004 既經驗係個個位反而唔會點入塵, 最入塵既位係上面DRAW槍位. 試過有次用6004 爬泥地, 爬左10 分鐘起身, 拎槍, 支槍即JAM... 返屋企拆滑架慢慢洗. 反而未試過係槍管個頭入泥.

回覆 8# 的帖子

我聽聞過有人係如果個紅點係係個後準星前少少既話, 有D 人試過係個紅點會俾佢個紅點套位頂住左入唔到套. 但係我手上得一隻, 而我又唔係呢個問題, 所以無從判斷.

引用:
原帖由 derp 於 13-7-2021 01:11 發表
我聽聞過有人係如果個紅點係係個後準星前少少既話, 有D 人試過係個紅點會俾佢個紅點套位頂住左入唔到套. 但係我手上得一隻, 而我又唔係呢個問題, 所以無從判斷.
Exac7ly 我個個就係咁 亦都口吾關槍管塞事

我都講到離口左題
總之6354DO 係比doctor optic 最理想 用rmr就會有你個問題

回覆 14# 的帖子

Oh 我重以為係rmr 先係王道。好啦。感謝你

18 12
發新話題