發新話題

[others] 3D 打印材料

3D 打印材料

最近小弟想3d打印個as01托,奈何是門外漢。
請問師兄們有什麼材料建議?已爬過文,會用尼龍會較適合,但尼龍是否有再細分不同的?
據了解一般尼龍打印出來表面都是比較凹凸不平,是否有材質可推薦呢?托本身是需要上螺絲的,所以擔心材質是否夠強。
感謝!

引用:
原帖由 Ang123456 於 4-8-2021 23:27 發表
最近小弟想3d打印個as01托,奈何是門外漢。
請問師兄們有什麼材料建議?已爬過文,會用尼龍會較適合,但尼龍是否有再細分不同的?
據了解一般尼龍打印出來表面都是比較凹凸不平,是否有材質可推薦呢?托本身是需要 ...
托既話一般FDM機都得,水機就要好多好多時間
凹凸不平就一定,材料可以試下Polymaker,我之前用佢隻PolyTerra印過AK12護木,效果唔錯
我用銼試過硬度,銼出黎D粉同你一般玩具槍用既尼龍差不多

如果唔係有打算長期print野甚至唔識畫圖o既
坊間有3D print服務,香港/淘寶/外國都有

Thanks 各師兄,我有STL 檔,都係打算淘寶印,但對於材質方面怕被老點,請問知不知尼龍料是否有再細分? 因爬文時見有師兄用PA2200,就算我同淘佬講要這材質,他老點我求其用一種尼龍,我也不懂。

引用:
原帖由 Ang123456 於 5-8-2021 18:14 發表
Thanks 各師兄,我有STL 檔,都係打算淘寶印,但對於材質方面怕被老點,請問知不知尼龍料是否有再細分? 因爬文時見有師兄用PA2200,就算我同淘佬講要這材質,他老點我求其用一種尼龍,我也不懂。
搵人印咁唔好諗,佢地啲大機一收收幾十張單印,賽鋼Pom啦

絕對可以揾人印
大陸廠印一件都接你單
但都係你量少就會貴d
尼龍主要都係pa12 仲有其他pa11/pa12gb etc
但大陸廠都係主流用返pa12
顏色都係要睇返間廠用開咩粉
有d廠用hp mjf會幫你染黑
eos d尼龍就偏白色
佢地d粉機都係收齊單成個箱滿哂先會開機
做多d功課先好同D廠傾同quote

引用:
原帖由 java2334 於 15-8-2021 18:34 發表
絕對可以揾人印
大陸廠印一件都接你單
但都係你量少就會貴d
尼龍主要都係pa12 仲有其他pa11/pa12gb etc
eos d尼龍就偏 ...
可能人地啲廠用fdm咋

引用:
原帖由 java2334 於 15-8-2021 18:34 發表
絕對可以揾人印
大陸廠印一件都接你單
但都係你量少就會貴d
eos d尼龍就偏 ...
我講唔好諗材料,你會錯意

PA料, 要執, 有時間先執!

附件

16-8-2021 21:24

16-8-2021 21:24

發新話題