30 12
發新話題

[Marui] marui買槍一問

marui買槍一問

小弟新手琴日買左支marui hicapa 5.1,之後叫間鋪跟兩個匣,佢跟左兩個都係唔同牌子既匣俾我,試槍果時兩個匣都係已經射曬彈但唔識lock,佢話正常,當時係信左佢
之後返到屋企再試下,原廠果個匣就完全冇問題既,除左花花地,但射曬彈都起碼識lock,但係其餘叫佢跟果個兩個匣射曬彈仲可以一路射到冇氣
想問下係咪正常?...
跟左kj kp06匣160$同埋emg sai 5.1匣240$,後面上返佢個網睇係有原廠匣貨220$
感謝各位

引用:
原帖由 pigpigpig1995 於 13-9-2021 06:52 發表
小弟新手琴日買左支marui hicapa 5.1,之後叫間鋪跟兩個匣,佢跟左兩個都係唔同牌子既匣俾我,試槍果時兩個匣都係已經射曬彈但唔識lock,佢話正常,當時係信左佢
之後返到屋企再試下,原廠果個匣就完全冇問題既,除左花花地 ...
其實HI CAPA 以MARUI 系統來計算是一個大宗系統,非常多廠都有出這槍款,
多數零件也有相當高的互換性,彈匣亦然,但通常買匣會跟回槍的品牌,例如MARUI 槍跟MARUI匣,ARMY 槍跟ARMY 匣,WE 槍跟WE匣,
互換是否有問題,不一定有但可能有。在下只是覺得很趣緻為何閣下買MARUI 槍,店鋪不是給你MARUI匣,而是給你什牌的。

一隻匣能不能用,通常看最基本是「能射出」,講究一點會測火力是否正常,射擊時有沒有泄氣等細節。
而事實上一隻正常操作的匣應該是能打光彈藥之後再後定的 (當然是有足夠氣和彈匣不是過冷情況 ),現在既然不能後定,當然是有問題。

建議再試一下,不入彈,入滿氣之後打一下空槍,是否可以正常後定,如果第一槍都後定不能,那就是肯定有問題了。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

岩岩試完,原廠匣空槍第1發可以後定,其餘兩個匣第一槍都不能後定,而且有個匣入滿氣係會漏氣......

又會買marui槍但唔買marui匣咁神奇的

引用:
原帖由 pigpigpig1995 於 13-9-2021 07:41 發表
岩岩試完,原廠匣空槍第1發可以後定,其餘兩個匣第一槍都不能後定,而且有個匣入滿氣係會漏氣......
首先慎重地想一下,對方給你這幾個什牌匣時,是否有先問過你的意見,而你是接受的?
如果有,發生甚麼也不能怪對面,因為對方沒有義務確認每種產品是否對應別廠的東西。
如對面一早說:MARUI槍就有,匣就無了,其他牌子的HI CAPA匣是否接受?
你一答:OK ,就甚麼都不用追究了。

也許對方真的沒有MARUI 匣,也許對方想清貨,也許很多其他原因,前題是你有沒有應允,哪怕兩隻品牌是災難級的不夾。

始終現在匣你已經拿回家了,用也用過,要彈鐘也過了時間,如果閣下死心不息要討回公道,可以問問他為何買MARUI槍不給MARUI匣,
而是別牌的匠,現在似乎不相容,後定不能,有「這樣這樣」的情況,看看店家如何回應。
如果對面肯直接退款或換MARUI匣給你,你就應該要相信這個世界是有神的。

踏實一些的做法,是留好彈匣包裝,拍幾幅好看的照片,放上二手區賣了...如果非常新,就打個85 折或8 折也可以很好地去貨。
記得要寫「用過兩匣但發覺買錯牌子,放售連包裝」,說實際情況就好。

最尾閣下應該是會蝕100 元左右,以學費來說很便宜。

PS. 再補充一下,如果理性上覺得某事情不合理,不常見,有違自己理解,可以暫緩決定,這是套用在諸事上都合宜的道理,匆忙的決定不是好決定,也伴隨著風險,除非時間不容許。
像在這件事上,MARUI 槍配MARUI 匣應該是非常穩陣的,MARUI配KJ匣呢? EMG 匣呢?你似乎不知對不對應 ( 我也不知 ),那時就先買槍吧,哪怕店員閃閃眼地跟你說他沒有呃你真的用到,
建議還是客氣地拒絕吧,再兜一轉槍街或網店看有冇MARUI匣,如有,就不用冒險了。
而「當時」現場試槍時已發覺後定不到,如果店員仍然說:係甘架啦無呃你正常架無事的。那他應該當你傻仔...

每次聽到:「無事既、正常既、係甘架...」
就會想起喜劇之王這劇情:

無事既 無事既 無事既...

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

十分同情樓主的遭遇,建議新手買裝備最好搵有玩開的朋友帶住會好些。
馬記教狂熱信徒

對樓主的事件,深表同情.我都心中有數係邊間.
不幸中之大幸,是樓主是小數目的金錢.當做入門的學費.
以後呢間店舖,千萬要銘記在心.

邊間咁唔老實😂

可唔可以暗示一下?
究竟世界上還有神嗎?

槍、匣 是否都在二手店買?

「跟左kj kp06匣160$」
「同埋emg sai 5.1匣240$」
「後面上返佢個網睇係有原廠匣貨220$」

應該係全新
引用:
原帖由 bennytsang16 於 13-9-2021 16:36 發表
槍、匣 是否都在二手店買?
究竟世界上還有神嗎?

睇個價位應該係買新野,如果二手都賣呢個價實在太黑心
另外樓主講果個情況唔係正常,避免此情況最理想就係槍同匣都係同一廠,跑多幾轉都要
勝在KJ匣都叫有d市埸,打85折賣返出去應該都有人會收

最後拎左返去換,換左其他野,間野除左定價比較貴,其他都還好既
感謝各位幫助

引用:
原帖由 pigpigpig1995 於 13-9-2021 19:44 發表
最後拎左返去換,換左其他野,間野除左定價比較貴,其他都還好既
感謝各位幫助
咁都肯換
網上現學現賣,有錯請指正

引用:
原帖由 Dave 於 13-9-2021 09:07 發表

首先慎重地想一下,對方給你這幾個什牌匣時,是否有先問過你的意見,而你是接受的?
如果有,發生甚麼也不能怪對面,因為對方沒有義務確認每種產品是否對應別廠的東西。
如對面一早說:MARUI槍就有,匣就無了, ...
果然樓主要信神了。

30 12
發新話題