發新話題

[others] AEG,次世代,PTW,GBB 本地展望

AEG,次世代,PTW,GBB 本地展望

傾下4大種類未來發展,

GBB已成主流,但入門難度高一些(包括金錢,操作,保養,火力控制),

AEG簡單,
次世代在本土由始至今不流行,
PTW自 WA後的GBB已無優勢,

AEG,次世代,PTW,還能力挽狂瀾再去番主流發展?

引用:
原帖由 ronald2047 於 13-10-2021 07:38 發表
傾下4大種類未來發展,

GBB已成主流,但入門難度高一些(包括金錢,操作,保養,火力控制),

AEG簡單,

相當主觀和缺乏佐證的總結,氣動主流,電動淘汰論聽了好多年了,但似乎誰也弄不死誰。
其實想知一樣東西好不好賣,不一定需要銷售數字,可以看看有多少廠家投入生產,愈有市場的東西,廠家愈願意持續發展和增加款式,
如是者其實你看看玩具槍廠都在賣甚麼,便知市場上甚麼東賣得好。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 ronald2047 於 13-10-2021 07:38 發表
傾下4大種類未來發展,

AEG簡單,

有無數據支持?

回覆 1# 的帖子

北方冰天雪地,打gas氣化有問題,南方天氣暖,打gas氣化冇問題,各取所需。

外國GBB唔太流行,ECHO、金弓一類AEG仲好有市場

價錢方面,執一支好AEG PTW都唔平,或都要一定手工

門檻睇落低,係因為出極都擺脫唔到馬記系統做core,而呢套系統出左好多年

而GBB都仲有好多唔同廠自家系統

至於話本地,除左好似Dave兄話廠出咩之外,又睇下本地玩家約咩局就知

曾經有次交收,賣家話自己玩PTW去join單發GBB都唔俾玩

長知識了,玩具槍除了用入氣的GBB和用電池的AEG外.原來仲有一種PTW制式.
請教樓主C兄, 咁PTW,係用什麼來發射BB彈呢? 謝謝!

引用:
原帖由 kornhill401 於 14-10-2021 12:38 發表
長知識了,玩具槍除了用入氣的GBB和用電池的AEG外.原來仲有一種PTW制式.
請教樓主C兄, 咁PTW,係用什麼來發射BB彈呢? 謝謝!
PTW係日本廠Systema研發既獨自一套氣槍系統
同AEG一樣PTW都係用電, 摩打拉齒輪拉天梯氣缸推空氣去射粒BB彈
一般AEG係一個波箱殼包住晒所有部件齒輪天梯氣缸彈弓等等
而PTW係分開兩部分:
1.齒輪波箱
2.氣缸&天梯&彈弓
(因為3樣野合埋係一枝野咁, 所以俗稱筒, 原廠有出唔同顏色既筒入面裝住唔同軟硬度既彈弓, 成日聽人講銀筒金筒或X筒就通常講緊唔同力既組合,但詳細我唔太清楚邊隻顏色對應咩力, 用家亦都可以自己換入面條彈弓所以未必作準)
因為分開, 所以可以簡單直接快速換筒唻換力(鬆pin>拎走筒>換第二條筒>合返埋), 所以有D局驗完槍會要求PTW用家貼張貼紙係槍身防止人鬼鬼鼠鼠換力
最近又出左新版, 好似係用電磁唔駛用摩打, 無研究要等其他師兄補充

網上有人話PTW神準、真數可直上真品等等。
要講我都唔知點解定價比市場上大部分AEG貴一倍以上
小弟向本地某PTW廠商買過一枝, 但感覺上同tune好既AEG分別不大, 係勝在售後服務好

網上現學現賣,有錯請指正

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Aki 於 14-10-2021 14:53 發表

同AEG一樣PTW都係用電, 摩打拉齒輪拉天梯氣缸推空氣去射粒BB彈
而PTW係分開兩部分:
1.齒輪波箱
2.氣缸& ...
仲要有部分parts都消耗品

引用:
原帖由 Aki 於 14-10-2021 14:53 發表

而PTW係分開兩部分:
1.齒輪波箱
2.氣缸& ...
謝謝C兄給予小弟有關PTW的知識.

發新話題