發新話題

[VFC] VFC SR 25 GBB

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 14-11-2021 19:44 發表

緊係算啦

人地一年改一次版
算啦,而家d鎗越來越似新年抬盤桔黎要利是,信佢一成心肺驟停。

什麼SIG AIR,支P229慳盡一分一亳,內管歪、外管連縮口位都冇,假撞針冇,螺絲位冇,takedown lever繼續錯位,千幾銀仲雞過一半價錢既KJ。

引用:
原帖由 laiwangkai 於 14-11-2021 23:12 發表
BCM GBB原裝個hopup係慘不忍睹
最基本連個哭泣座都搞唔掂,比你買左支鎗自動有Larry Vickers上身都冇用啦。

D網紅唔係又去洗話係因為後座力強勁要簡化設計下嗎?

引用:
原帖由 阿堅 於 15-11-2021 00:13 發表

前年?定上年啱啱出個時跟本就係KJ加左marking。當時亞洲未有
宜家有冇轉到公司代工就唔知
唔係播,個blowback同trigger手感好過KJ好多,匣都唔同。

引用:
原帖由 laiwangkai 於 14-11-2021 23:12 發表
BCM GBB原裝個hopup係慘不忍睹
去病病捽過下支BCM,重雞加重彈弓,放bolt果下轟轟聲。

加上條骨好幼,仲幼過MTR,我費事試打,陣間有乜冬瓜豆腐煲就麻煩……

引用:
原帖由 gainax 於 16-11-2021 21:42 發表
v記支 sr25ecc係咪有機會打爛身?本身見有支二手好平諗住入不過都係搜尋下有冇問題
見台灣個面斷開一節 咁厚個身都斷究竟係咩原因?
珍鐵既上下身唔似玩具咁fit,會稍為肥一d,要用少少力夾緊然後入pin,等上鎗身可以分擔一部份衝力,而唔係玩具靠條頸位食哂黎自你同buffer既撕扯力。

本身係玩具設計玩具料,走去玩大後座力,仲唔變自爆神器?

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-11-2021 19:46 發表

bcm 印象d 火控連bolt 都係俾磁石吸到既材料, 不過槍身依然係shit 料

有時真係想佢出普通版同豪華版, 等大家各取所需
有奶不一定是娘,有磁不一定是鋼。

引用:
原帖由 gainax 於 18-11-2021 10:49 發表

鋼身落場一直實淨過鑄鋁太多,原來係鋼身唔洗加錢改補品身又慳好多
只係鋼身d槍款永遠唔會有m4呢d咁受歡迎,所以落場曝光率都偏低,係ak多返少少人拎落場
鋼身g3同 mp5我都有興趣諗過入,但出左 sg55x系列比佢吸 ...
我支74U唔小心坐到,左後半鎗身鋼片有輕微拱起,防塵蓋以前用手就拍得番入去,而家唔落鎚唔得。

引用:
原帖由 里安 於 18-11-2021 17:19 發表

大老,咁AUG又點睇,我有d興趣搞支短管
AUG唔錯,玩過,係trigger比較難控制。

不過豬香港好似都唔係透明匣。

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-11-2021 20:15 發表

vfc d 鑄鋼都唔平, 黎緊果套2 stage trigger...

全部都鑄出黎, 但都要8 舊水

d bolt carrier 印象中聽人講過d 料好林, bolt stop 位好易蝕
2-stage物料要好靚先得,每件零件既形狀複雜左又稍為細左,強度唔夠再加上V記死力blowback就大L鑊……

況且,2s好唔好睇個人習慣,好既1s已經可以做到慢慢加力,順滑放鎚。原裝MWS就係硬掘掘,豬批金或銀盒就已經似P226,2s扣起黎會有噠噠兩下,輕扣時第一司牙放開,再比力就放開第二司牙響鎗,唔慣就有d lag雞。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 gainax 於 2-12-2021 22:43 發表

我反而冇所謂,些啦曲仲耐磨過硬陽比普通陽極好太多
最重要係做到色準
同埋玩具陽極同硬陽可惜做唔到真鐵個色水 ,陽極又因太薄好多廠成品會睇到噴砂一粒粒面唔真
咁多年係唯一井記09至11年版個鍛身表面處理 ...
量產品硬陽同氮化做得最好係Armytek電筒,其他都把L,一撞成塊甩出黎,氣鎗件更加係L中之霸(匠神真心幾好)。

Armytek層野本身就厚,只要唔係超大力撞到,會係逐漸變薄,慢慢淺色,最後見底,奈何佢個表面似水砂紙,又勁吸塵,馬記師奶禿真係滑又易清潔。

引用:
原帖由 gainax 於 5-12-2021 20:16 發表

近年真鐵風氣都開始轉些啦曲就明係好野,重做表面處理翻新d槍都容易,
硬陽同氮化都係好,肯定火表面處理都好硬,只係印象中好似有測試過些啦曲更耐磨抗性又高
最大好處係施工容易,外國業餘工廠手作仔都做到,氣 ...
陽極限於鋁件,師奶禿百搭。我支Fenix鎂合金頭燈都係話陽極架,但一撞陽極層就成忽起,同支廿蚊兜冇分別,但佢間公司D鋁件處理就一直好好。

之前ACR真火都係部分用鎂合金減重同時增加強度,往後各種神奇物料只會越來越多,任何物件皆可師奶禿的話,師奶禿將會大有作為。

引用:
原帖由 gainax 於 5-12-2021 23:47 發表

些啦曲真係百搭,以前未有些啦曲出現己經有吊啦曲
諗起以前仲玩緊玩具噴油,d漆面用指甲R下都甩非常肉酸
但玩沙色 od個d冇得陽極就只有噴油,而家有左些啦曲真係救星,暗搶門囗支沙色mws n4好正

如果冇 ...
沙色、OD、紅、藍、綠都有陽極,參考Olight,只不過比起黑同鎗鐵色食得冇咁實,一撞就成塊飛出黎。

發新話題