發新話題

[Marui] 馬記 mws 鍛身

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 10:14 發表
啱睇到原來馬記有cnc m733身賣? 仲要壓字正WO,咁a1a2遲早有草定錢砌都得
唔係壓字黎架,laser射到好似壓字既樣。D字平架無凹凸感

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 12:42 發表

應該係壓字?個馬仔logo圓形邊一邊粗一邊幼,同埋佢深淺不一唔似laser做到個效果
冇凹凸感可能係佢打砂將凸既地方省平哂,如果雷刻做到咁,咁呢位師傅技術真係勁。。
大細邊可以用張圖嚟畫出嚟,字既深淺可以係D字度較火力或者射多做到有分別
但係隻字點睇都唔似係壓

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 14:52 發表

如果唔係壓字又可以做到呃到人效果己經好好 正常既雷射刻太工整個 feel唔掂,其他廠可以參考下做法質感提升好多
咁講之前dma同呢間d字一樣都唔係壓? 話說呢個整得有d似出比v記cnc個隻,連太陽環印章都有同dm ...
Dma我記得係壓字黎,佢啲字真係有壓起左邊
Marking個D款都係你參考人,人哋又參考

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 15:38 發表

睇返拍拍高介紹dma支m16,佢近照d字都係好平仲好工整,反而呢間d字深淺大細不一仲似壓字只係冇凸出黎毛邊,
我玩過3隻壓字身,係呢間一睇有壓字味道呃到我 當然我手上賣淨仲有一隻係手係有凸出黎毛邊,但做施啦 ...
自己搵人做就一定麻煩又貴D,不過個效果就可以做得靚啲
DMA可能係個方法唔同所以佢壓得平整D,壓得求其啲可能個效果會好啲
我主要係覺得佢而家呢間扮壓字真係有啲比人呃感覺
扮咪話扮囉做咩要話自己係壓姐

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 18:37 發表

其實我都唔敢肯定邊d真壓,但呢間個feel似真鐵字我覺得可以接受,dma如果係真壓但做唔到真鐵個feel
咁就哂左佢壓字落既功夫,
我呢隻係真壓,打砂後唔會好明顯凸出毛邊,如果打多次可能平哂
其實主要都係睇啲字,壓字通常都起邊同凹落去D位係滑
Laser 刻字就通常唔會有壓個款起邊,條邊好利,凹落去既位都係凹凹凸凸,因為係laser燒出嚟

引用:
原帖由 gainax 於 12-11-2021 15:14 發表
https://m.面book.com/Angrygun/?locale2=zh_HK
啱睇到呢間野面書,佢有片證明係做真壓字,但馬仔個面冇得睇咁真係唔知真定假
睇到實物d字效果比我感覺好正,希望多d廠用呢種方法做軍版刻字,而家望返普通 ...
佢影出黎個支就係,賣街個D呢⋯⋯我真係睇唔出係壓啦

發新話題