發新話題

[VFC] FAL GBB 幾時出﹖

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 14:56 發表

玩具世界係永續 ar15 m4架,我上星期去買料砌下支 mws, 發現同一個選擇掣都有幾個牌子生產,搞到都唔知買邊隻好
除左馬記仲有其他n個系統m4既選擇掣呢?咁樣仲會有幾多廠肯出其他野回本效率底咁多,

以前同 ...
所以有時好多玩家成日x d廠唔肯出a唔肯出b, 我都會問返果個人: 你成日話正,一出必買果d,到最後係咪都真係買先

咁d廠仲點會係又出唔係又出,一係一出精品向,貴,買就買唔買x就

有時我都覺得無得好埋怨,廠係做生意,做生意自然想穩賺,講完

最後提到的we,恕我直言,玩we係另類浪費金錢

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-12-2021 19:14 發表

講起vfc套鍛m4 其實好奇怪
Dna枝mk18咁貴都即清
黎緊esd又黎枝v系統空機版m4 收8k

Vfc枝鍛好似先5 6k 靚仔又齊件
倒返轉講 好多人想要 但又搵唔到
Sr25可能都係同一個問題 但呢個價佢出鍛m110我係覺得抵到爛 ...
DNA 野係香港賣得貴姐,自己入連運唔洗一皮

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 22:32 發表

玩具鏡實用同造型都幾難取捨,一係直上原品但貴上天花,配件實在貴過槍好多
M27支鏡又係麻煩,好彩我只係迷上old school唔洗買太多貴配件,玩新潮d師兄支支槍都上一堆配件點算?
只能夠講新興果一兩間大陸鏡廠救唔少人
Razon hd2 真既一皮左右 玩具就2K有找
當然講唔上平

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 00:17 發表

DNA 野係香港賣得貴姐,自己入連運唔洗一皮
我覺得佢個配置用台灣價 比較vfc果兩枝鍛
佢都係貴 或者只係v平

如果dna仲有723 我怕我都可能跳

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 00:29 發表

佢都係貴 或者只係v平

V平但做唔到開箱打得
D得

玩過兩支16日1同兩支177,性能無咩好挑剔,呢個價呢個料

講唔上物超所值但物有所值

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 21:40 發表

V記dd鍛 m4根本超抵玩,而家買支大蛇 m4己經好似成萬,當時5千幾咁靚冇買走哂寶
如果佢返出鍛 m4出埋mk12台灣材料貴左收7,8千都值得玩,dma支 mk18我覺得唔值一萬,只係cnc身質數
又唔係xm177有a1身同鋁 ...
Esd 今日試撚過,以呢幾日比人日操夜操,動作都算好確實

不過睇下到時出嚟咩水位先,我想裝返d三角西ris上去咋

引用:
原帖由 里安 於 24-12-2021 23:59 發表

所以有時好多玩家成日x d廠唔肯出a唔肯出b, 我都會問返果個人: 你成日話正,一出必買果d,到最後係咪都真係買先

咁d廠仲點會係又出唔係又出,一係一出精品向,貴,買就買唔買x就

有時我都覺得無得好埋怨 ...
市場主導冇得埋怨,熱愛小眾槍款玩家只好等待了,
我覺得只要產品做得好,貴d都會比錢買,相反平比你又唔係平好多,做得唔好寧願唔玩
當然個個都想平靚正,有既唔怕買

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 00:29 發表

只能夠講新興果一兩間大陸鏡廠救唔少人
Razon hd2 真既一皮左右 玩具就2K有找
當然講唔上平
我買唔到支高仿acog寧願玩少支槍,但就係因為買到又要買多支槍
都唔知算唔算係救左我定推左我入坑

引用:

佢都係貴 或者只係v平

唔知點解 v記個支鍛平一節仲要做功最靚,dma我一直覺得定位出錯可能香港炒貴哂,
佢d m16同xm177賣原價7千幾至8千幾有吸引力,但去到過萬就貴左d了,原因唔係鍛身同唔係rs膠件
始終同類有大蛇A1鍛身同馬記 mws m16a1 kit比你簡,用一萬咁上下筆直都砌到或買到了,
dma最大優點就係一買即玩外觀同性能都有返咁上下,大蛇要執原裝唔爽有d麻煩,馬記要集齊所有件去砌哂時間去揾同砌等到頸都長
, 我諗買支玩具返黎一開又靚又己經可以即玩個體驗係加好多分,要改先爽同要砌先有支槍,個使用體驗其實係減分,

不過dma實在太少貨如果唔係己經比佢佔據哂越戰系列高端市場了,當年wa贏ksz主要原因就係因為ksz比 wa遲出一年,
個個都買哂wa系統搞到全部補品廠冇得唔出件比 wa。。。 所以市場佔有率好重要,而家馬記系統做起真係唔可以再遲,
有競爭先有進步,dma有心做支像真ar系列不如真係開模出鍛身,咁就冇得輸了賣貴d都大把人買

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 00:54 發表

個支神秘版 v記系統其實有冇相睇?睇下外觀其實都知正唔正

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 00:54 發表

呢個價有冇壓字呢?
Dna台灣果邊黎講都係9k有找成槍
Esd 好似收8k都係空機 真係要睇睇

暫未擁有dna vfc鍛都叫可以開箱即打
有人講同普通vfc ar裝配都唔同standard
手頭有枝vfc 416 v2真係要搞搞先可以長打

引用:
原帖由 gainax 於 25-12-2021 02:24 發表

唔知點解 v記個支鍛平一節仲要做功最靚,dma我一直覺得定位出錯可能香港炒貴哂,
佢d m16同xm177賣原價7千幾至8千幾有吸引力,但去到過萬就貴左d了,原因唔係鍛身同唔係rs膠件
始終同類有大蛇A1鍛身同馬記 mws m ...
你都講到原因,根本香港好多嘢都炒貴晒
你睇頭水GHK Glock都知

某店DNA MK 18 MOD 1
正價皮鳩幾
早輪突然特價7千幾,就知香港食水幾深

至於鍛造身VFC,當年出時候我仲未開始入GBB

我都未玩過

引用:
原帖由 gainax 於 25-12-2021 01:50 發表

市場主導冇得埋怨,熱愛小眾槍款玩家只好等待了,
我覺得只要產品做得好,貴d都會比錢買,相反平比你又唔係平好多,做得唔好寧願唔玩
當然個個都想平靚正,有既唔怕買
有時平貴係源自於大家價值觀唔同,好似行GHK系統嗰支L119A2

好多唔知唔識,咪係咁話人貴囉

之後一定又有人最叻又搬真槍出黎講,話真槍都冇咁貴

「平比你又唔係平好多,做得唔好寧願唔玩」

所以我點都唔會買WE/WE系統貴價GBB就係呢個原因

花左心機時間都唔代表會好

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 12:44 發表

呢個價有冇壓字呢?
Dna台灣果邊黎講都係9k有找成槍
Esd 好似收8k都係空機 真係要睇睇

暫未擁有dna vfc鍛都叫可以開箱即打
有人講同普通vfc ar裝配都唔同standard
手頭有枝vfc 416 v2真係要搞搞先可以長打
壓字其實好難做得支支一樣靚, 仲有機會失手搞到一忽睇唔到甚至歪左,
鋼字模以M4咁幼咁細隻字都有使用壽命,做得差過合格線個d我覺得好難會有玩家比原價咁貴埋單,
即係間廠會當成不良品自已食返,種種成本即是圍返總額而提高售價 ,

但用CNC同鐳射做marking可以99%良率仲唔洗開鋼字模增加成本
所以真係除左客製收咁貴先肯做壓字,冇廠願意投資咁多做成套marking,

Esd 個支神祕m4未見過真身評唔到,但8千都買唔到完整一支GBB,
我估除非佢係用真品鍛杯CNC V記系統+真壓字生產槍身,只係普通玩具CNC身或玩具鍛身行V記系統既話...比我都唔感興趣,
而家市場走勢捨得咁貴砌槍買槍,多數D人係第1搞馬記 2 G香港, 3係特別型號

所以...V記系統像走向高階一定要做得比其它牌子像真,先打得入巿場
老老實實V記自已簡單出返鍛系列最新VER已經夠哂打得入高階巿場了,

我當台灣物料貴左加價,以前5千幾DD骨鍛M4,而家貴一千幾好啦掛?
7千內一支M4鍛RAS,8千內一支DD骨,MK12, 呢個價錢已經屈哂比佢貴既同款高階GBB AR了,
8千買支空機版如果冇獨特過人賣點,我估今時今日只有馬記系統先多返少少人買...

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 14:57 發表

有時平貴係源自於大家價值觀唔同,好似行GHK系統嗰支L119A2

好多唔知唔識,咪係咁話人貴囉

之後一定又有人最叻又搬真槍出黎講,話真槍都冇咁貴

「平比你又唔係平好多,做得唔好寧願唔玩」
...
貴唔貴睇下質素點,成支CNC鋁鋼件甚至鍛造打極唔爛,外表又靚,
買個種安心同耐用又靚好睇見都happy,貴都只係一次性投資OK,我覺得非常中意既槍型值得整支

平既如果質素唔掂,呢度易爛個度甩漆肉肉酸酸又冇marking唔靚,
最後又係好快改哂一堆補品,仲可能系統唔掂搞餐曚先OK,計返支出成本
可能仲貴過人地成把貴價補品成槍,最後先發覺付出大量金錢心機去搞,
原來冇人地貴價成槍一買即爽先想轉系統...

而家出左咁多新系統,有足夠筆直都係新系統好,用錢買貴d有好使用體驗己經係最好玩GBB途徑
如果玩過VVA,VVE,KSZ呢d舊系統,用錢有d問題都解決唔到,要用技術解決...
技術就係過人既修槍能力,唔好聽即係執餐死先穩定好打 , 但都去唔到原裝馬記水平...
真係時袋進步科技野唔承認唔得

發新話題