發新話題

[VFC] FAL GBB 幾時出﹖

引用:
原帖由 gainax 於 25-12-2021 15:53 發表

貴唔貴睇下質素點,成支CNC鋁鋼件甚至鍛造打極唔爛,外表又靚,
買個種安心同耐用又靚好睇見都happy,貴都只係一次性投資OK,我覺得非常中意既槍型值得整支

平既如果質素唔掂,呢度易爛個度甩漆肉肉酸酸又冇marking唔 ...
所以我同新入坑玩槍又想玩GBB, 我都叫佢買馬記算

最少爛極點都唔怕整唔返,連大陸BJtac都有件出,最怕你無錢整

引用:
原帖由 gainax 於 25-12-2021 15:15 發表

壓字其實好難做得支支一樣靚, 仲有機會失手搞到一忽睇唔到甚至歪左,
鋼字模以M4咁幼咁細隻字都有使用壽命,做得差過合格線個d我覺得好難會有玩家比原價咁貴埋單,
即係間廠會當成不良品自已食返,種種成本即是圍返總 ...
果支應該唔洗8千吧

如果呢個價佢點吹自己業內最高級鍛身都好難科水

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 18:28 發表

所以我同新入坑玩槍又想玩GBB, 我都叫佢買馬記算

最少爛極點都唔怕整唔返,連大陸BJtac都有件出,最怕你無錢整
我個人覺得GBB長槍大眾款M4唔玩馬記就係玩G香港,V記都可以考慮只係氣化冇前2者好,
勝在價錢實惠外觀精美又多款選擇,都有唔少吸引力,適合玩開GBB玩家
例如MCMR印像中唔洗4千玩到,416a5同sr16e3又係抵玩只係3千幾, 呢D槍款馬記定G香港或大蛇砌支係好貴,
佢出返鍛系列就有更大競爭力了

其他個d例如WA基本已經退出市場,舊玩家要升級G香港系統先解決到彈夾問題
VVE M4外觀冇marking亞鉛內件性能唔出眾,比錢換鋼內件不如轉系統
KSZ 一直冇完善解決雙排上彈易出問題,夾又重,可以有更好選擇
K&J 好少見人玩亦好少補品,應該大家都遺忘左
大蛇特別槍款可以一玩,M4個d其他系統更好選擇

即係而家M4主流來來去去唔係馬記就係玩G香港一係V記呢3間選擇,
玩得多都夠哂我唔砌M4...

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 18:30 發表

果支應該唔洗8千吧

如果呢個價佢點吹自己業內最高級鍛身都好難科水
佢出M16A1 A2 8千空機都大把人肯買
出M4...仲要元組槍身版就...睇下有乜賣點先

回覆 18# 的帖子

師兄、真係架?
小弟無聽聞呀、可否比張圖見識一下呀?

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 14:57 發表

有時平貴係源自於大家價值觀唔同,好似行GHK系統嗰支L119A2

好多唔知唔識,咪係咁話人貴囉

之後一定又有人最叻又搬真槍出黎講,話真槍都冇咁貴

「平比你又唔係平好多,做得唔好寧願唔玩」
...
唔知係咪我聽錯a牌枝119下receiver 係原廠配返岩色
而唔係cnc出黎?

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 23:35 發表

唔知係咪我聽錯a牌枝119下receiver 係原廠配返岩色
而唔係cnc出黎?
咁啱睇到介紹呢支,都係話下身全份件係原裝加刻字改色
呢支g香港系統賣幾錢?原來又有mws kit wo

講起vfc ar/416
暫時有機會落場既第一枝長火係一枝二手cag 416
打cqb最後果場發覺hammer好似卡住擊發唔到
原來valve knocker座鬆左螺絲 卡住valve knocker 頂住hammer
小問題 返去重砌一次 落返膠就得
另外再試 條bolt for 飛機行果條軌飛左出黎 螺絲窿死死地
原來個賣家比左枝舊版bolt我 條軌仲唔係同”gas key”一體式
可能換新版bolt or crusader bolt

Overall都係少問題 可以再觀察 枝野亦算好打既

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-12-2021 10:01 發表
講起vfc ar/416
暫時有機會落場既第一枝長火係一枝二手cag 416
打cqb最後果場發覺hammer好似卡住擊發唔到
原來valve knocker座鬆左螺絲 卡住valve knocker 頂住hammer
小問題 返去重砌一次 落返膠就得
另外再試 ...
而家V記最新MCMR個系統已經足夠落場了,其實落場90%時間扣單發對氣化要求並唔係大家想像中咁高,真係咁高要求以前就冇人玩舊系統
你當60分氣化已經可以應付落場,V記起碼有70分以上,最多低過15度一年個幾星期唔落場,香港有幾多日係咁,
只係人永遠貪心先追求氣化更好系統,
以玩特別款計性價比,其實V記係好值得玩佢d 416,sr15e3 ,mcmr
佢出平民價版XM177/m16個d我一定衝支落場粗玩唔肉痛唔法官大人了 ,上萬砌支DMA/馬記可以玩得幾多支...

引用:
原帖由 gainax 於 25-12-2021 02:24 發表

唔知點解 v記個支鍛平一節仲要做功最靚,dma我一直覺得定位出錯可能香港炒貴哂,
佢d m16同xm177賣原價7千幾至8千幾有吸引力,但去到過萬就貴左d了,原因唔係鍛身同唔係rs膠件
始終同類有大蛇A1鍛身同馬記 mws m ...
點解當年鍛m4出咗一批就冇晒聲氣?
因為台灣同香港都有災情,衰斷下身

Ps: FPS同RIS2我都有過,唔夠10匣斷鬼埋,同間廠傾掂數,條件就係唔可以公開件事

引用:
原帖由 520df10 於 26-12-2021 19:12 發表

Ps: FPS同RIS2我都有過,唔夠10匣斷鬼埋,同間廠傾掂數,條件就係唔可以公開件事
手頭兩枝斷晒?
我手頭有枝fsp 得閒開兩槍果隻
佢好似以前舊版鑄身咁爆?

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-12-2021 20:09 發表

手頭兩枝斷晒?
我手頭有枝fsp 得閒開兩槍果隻
佢好似以前舊版鑄身咁爆?
Not ,通常我會買兩支
FPS用嚟打,RIS2 用嚟儲
我嗰把fps係尾通連接處裂開
原廠女金火都有善後處理好售後問題

CGF BUG 重複 DEL

引用:
原帖由 520df10 於 26-12-2021 20:49 發表

Not ,通常我會買兩支
FPS用嚟打,RIS2 用嚟儲
我嗰把fps係尾通連接處裂開
原廠女金火都有善後處理好售後問題
咁刺激
果個位應該唔算好受力
話晒都係擠鋁鍛出黎 應該唔會咁雞
有冇解釋係design問題定咁岩次品

引用:
原帖由 520df10 於 26-12-2021 19:12 發表

咁大鑊 如果係6061鋁鍛2支都咁易射爛既機會率應該難過中6合彩
唉真係咁既話佢要認真改善一下,唔知係用料定設計上強度唔夠,我玩過鍛身cnc身十支8支自己都磨過槍身知道硬度
就算6061只係cnc身都冇咩可能射得爆,不過都希望佢可以再出鍛身,10年前有井蛇我都冇玩派身,
有得選擇始終ar係鍛最正,又唔係貴好多

發新話題