發新話題

SIG 已經變咗垃圾

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-1-2022 01:56 發表

M4上一單好似最平係s&w 中 每枝650鎂
將貨就價就一定ga啦
Com野最平都應該要過千 一分錢一分貨
而m27好似講緊係3k 一枝 usmc友自己都講 佢地操唔爛既就係好野

依家一路都有搞下新clp 新coating令佢冇咁易jam ...
而家軍版M4, m16最大問題係佢地仍然用幾十年前導氣管設計
呢種設計係環境惡劣地方就好易出問題唔可靠,要經常保養清潔先可以正常運作
係打仗環境下呢個設計己經唔係合適武器,我記得當年有條片,m4浸水拎上水射即時爆開 upper成支槍就88
416就可以正常射擊,所以如果唔買新槍,至少 m4, m16都改用416個種設計既upper set, 未來美軍應該有呢個計劃掛?

引用:
原帖由 gainax 於 13-1-2022 11:04 發表

雖然我中意m9造型但佢滑架設計同握把咁粗唔好握真係比唔上226
同埋而家新設計手槍係味唔興有擊鎚?以前1911年代都唔會有話走火又滑架斷裂,
越新設計反而仲多左問題唔用返舊設計加以改良
又咁講
我記得係班燒佬打+p彈
如Spec sheet冇寫 你打+P suppose係user問題黎既

但點解依家興用striker fire 有咩特別好處
我又唔太清楚

引用:
原帖由 gainax 於 13-1-2022 11:32 發表

而家軍版M4, m16最大問題係佢地仍然用幾十年前導氣管設計
呢種設計係環境惡劣地方就好易出問題唔可靠,要經常保養清潔先可以正常運作
係打仗環境下呢個設計己經唔係合適武器,我記得當年有條片,m4浸水拎上水射即 ...
Usmc叫做買左m27/m38囉
依家仲有見用416a5 upper+ m27 lower

陸軍就搞ngsw
我估都係錢同政治問題掛 當年既xm8, 之後又拎左scar,416黎試
之後得sf用

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-1-2022 12:15 發表

又咁講
我記得係班燒佬打+p彈
如Spec sheet冇寫 你打+P suppose係user問題黎既

但點解依家興用striker fire 有咩特別好處
我又唔太清楚
有長槍在手,手槍其實係唔係咁多軍人會拎黎主力戰鬥 如果只係後備武器同一口徑打5至30米,我覺得手槍唔同廠出其實個分別應該唔大求其搵支耐用又平咪算

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-1-2022 12:20 發表

Usmc叫做買左m27/m38囉
依家仲有見用416a5 upper+ m27 lower

陸軍就搞ngsw
我估都係錢同政治問題掛 當年既xm8, 之後又拎左scar,416黎試
之後得sf用
而家和平唔打杖年代都係慳錢架 oicw可以輕量化就真係次世代步槍,
打機用過oicw 支鏡可以紅圈顯示敵人位置,又射到 1000 米超屈
Xm8值得一讚係外型成支外星設計,其他我估比 g36k好d

sig一路以來都垃圾 我系唔知點解有fans

1 個讚好! TOP

回覆 16# 的帖子

m4浸水射擊爆炸系因為buffer tube 冇鑽孔排水 BCG會將水壓縮推爆 buffer tube
HK416有鑽孔 水有位置走
https://www.youtube.com/watch?v=e2sZvqJmUBk 民版AR15浸水

回覆 14# 的帖子

M4一路都係colt做
m16之前系政府判左給FN做 而FN有冷鍛管 其實相對質素系好過COLT好多
colt唔開心就話m4專利仲系自己手上 所以仲保留到m4獨家生產 其他版本都係base on colt m4改出來

條片係HK拍㗎⋯⋯
引用:
原帖由 gainax 於 13-1-2022 11:32 發表

係打仗環境下呢個設計己經唔係合適武器,我記得當年有條片,m4浸水拎上水射即 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 13-1-2022 21:27 發表
條片係HK拍㗎⋯⋯
好明顯既意圖 ,不過就算416好過馬仔m4,貴咁多冇咩人埋單都冇辦法,
只可以講,如果真正大型戰爭做兵仔就係行先瓜先,咁裝備416同 m4既分別就唔大
天下太平日子換貴幾倍既 416又係哂錢,咁就咁多年都冇全面買過新款槍,
M4, m16又可以再戰十年

引用:
原帖由 avegetables 於 13-1-2022 19:13 發表
M4一路都係colt做
m16之前系政府判左給FN做 而FN有冷鍛管 其實相對質素系好過COLT好多
colt唔開心就話m4專利仲系自己手上 所以仲保留到m4獨家生產 其他版本都係base on colt m4改出來
Colt呢間野算係咁,又 1911,又 m16, m4, 賺左咁多年錢係時候比第二個賺下
新設計明顯唔及其他廠好,佢名氣己經咁大,外國賣當年 m16a1,m16a2己經炒上廿幾萬港紙一支,
佢繼續民版市場食呢2條水己經夠皮

而家仲有人拎SIG P320走火單野嚟講....
等於d人到今日仲講Samsung手機會爆炸一樣
啱啱放監 ?

引用:
原帖由 tf141 於 14-1-2022 00:42 發表
而家仲有人拎SIG P320走火單野嚟講....
等於d人到今日仲講Samsung手機會爆炸一樣
啱啱放監 ?
唔知有冇記錯佢冇安全掣係出面版本好似測試過某角度跌槍落地有走火可能,我睇返少少研究真鐵玩家有提過,
大約意思係改良ver未有重新設計內部仍有有走火機率,係幾多%就冇人知
所以先有安全掣版本fix,咁以前買舊款既用戶。。

如果係 P226 性能就好優良,但價格太貴。
引用:
原帖由 avegetables 於 13-1-2022 19:06 發表
sig一路以來都垃圾 我系唔知點解有fans

Colt 軍用 sidearm 仍然堅持 1911款式同 .45ACP。 大口徑較難 handle,藏彈量少只有7-8發,而致命傷係價格太貴。 USMC 曾少數使用 M45A1 手槍,但看來沒有甚麼過人之處。
引用:
原帖由 gainax 於 14-1-2022 00:25 發表

Colt呢間野算係咁,又 1911,又 m16, m4, 賺左咁多年錢係時候比第二個賺下
新設計明顯唔及其他廠好,佢名氣己經咁大,外國賣當年 m16a1,m16a2己經炒上廿幾萬港紙一支,
佢繼續民版市場食呢2條水己經夠皮

發新話題