27 12
發新話題

[VFC] VFC 416 gbb 下身手術

VFC 416 gbb 下身手術

https://youtu.be/NpkuX1j9Aa0

台灣AMG ge idea,唔知香港有冇師兄/師傅識搞

引用:
原帖由 迷路 於 17-2-2022 14:38 發表
https://youtu.be/NpkuX1j9Aa0

台灣AMG ge idea,唔知香港有冇師兄/師傅識搞
鑄身咁搞可能有風險,我估就算本地有師傅有機整都唔會平,寄去台灣整又蝕運費
搞搞下可能係香港買返個全新下身仲化算又冇風險都只係幾百,鍛身就最好寄去呢間幫你搞

啱啱台灣@gm有新片講原來新出鍛造416a5仍然係舊版撞針組
新出成萬蚊仲係上一代設計真係唔知講乜好。。咁樣既話dma個d m16 xm177係用新版撞針組定又係上代設計?  究竟幾時先會有最終版本? 我仲有打算遲d玩支 A1, 咁既話都係觀望下先

0甘冇耐之前可以更換撞針個座果款,係過渡期産品?

引用:
原帖由 gainax 於 23-2-2022 00:21 發表
啱啱台灣@gm有新片講原來新出鍛造416a5仍然係舊版撞針組
新出成萬蚊仲係上一代設計真係唔知講乜好。。咁樣既話dma個d m16 xm177係用新版撞針組定又係上代設計?  究竟幾時先會有最終版本? 我仲有打 ...
咁公平D,D牌出16/177果陣都未有新版valve knocker

呢支416就抵鬧

引用:
原帖由 NCP013 於 23-2-2022 00:50 發表
0甘冇耐之前可以更換撞針個座果款,係過渡期産品?
而家睇似係mcmr先有最新內件,連比佢後出最新416a7都係用上一代撞針座,
最新產品唔用最新零件,唔知既買左既就真係 ,佢將舊下身車返位裝新撞針座先出貨收貴幾百
都好過而家用舊零件出貨遲下又出新版,咁做法真係冇咩信心入手。。

引用:
原帖由 里安 於 23-2-2022 11:36 發表

咁公平D,D牌出16/177果陣都未有新版valve knocker

呢支416就抵鬧
我都以為mcmr之後既新產品都會係用最新零件,老老實講如果冇人講,咁有幾多人唔知就入手?
個撞針組唔係買返新版直接換上去就搞掂,要用台機先搞到自己搞仲有風險,我諗100個玩家入面都未必有一個自己搞到
以前咁多年成日改版過左就算,2022年仍然係咁樣,今次真係退坑好彩未入dma

連個mag release掣都要切薄
中期版都唔掂咩?即2019 2020 416 dna ar果d

引用:
原帖由 gainax 於 23-2-2022 12:50 發表

我都以為mcmr之後既新產品都會係用最新零件,老老實講如果冇人講,咁有幾多人唔知就入手?
個撞針組唔係買返新版直接換上去就搞掂,要用台機先搞到自己搞仲有風險,我諗100個玩家入面都未必有一個自己搞到
以 ...
人人都有各自心中理想構型,如果其他廠牌真係咁一文不值,市場理論上得返馬記啦

但VFC抵X的確事實,咁多年都係用玩家做實驗

引用:
原帖由 jn_jona 於 23-2-2022 17:02 發表
中期版都唔掂咩?即2019 2020 416 dna ar果d
我玩DNA又唔覺好大問題啦,最少我真係落場個valve knocker都無咩大損耗,不過可能有D師兄好追極致既玩具啦

引用:
原帖由 里安 於 23-2-2022 19:19 發表

我玩DNA又唔覺好大問題啦,最少我真係落場個valve knocker都無咩大損耗,不過可能有D師兄好追極致既玩具啦
我玩416 cag係第一次落場粒螺絲鬆左 卡住個fire pin
已經加返螺絲膠落去 如果唔再鬆我覺得都應該冇大問題?
同埋fire pin 彈弓弱左少少 上匣先再cock槍 縮唔晒打唔到valve
拆出黎拉長dd就ok

引用:
原帖由 jn_jona 於 23-2-2022 19:33 發表

我玩416 cag係第一次落場粒螺絲鬆左 卡住個fire pin
已經加返螺絲膠落去 如果唔再鬆我覺得都應該冇大問題?
同埋fire pin 彈弓弱左少少 上匣先再cock槍 縮唔晒打唔到valve
拆出黎拉長dd就ok
咁根據amg段片話會遲早斷囉 我都係滴少少膠

我又唔係期望不沉戰艦,vfc我唔知因為我都無再入,多多少少都怕L左佢

但dna我真係落場或range打又無咩問題仲好爽添

引用:
原帖由 jn_jona 於 23-2-2022 17:02 發表
似係現時只有mcmr先係而家最新ver零件版,我估 dma系列比mcmr早出好大機會仍然係上代撞針組,要再睇返資料先確定
有新最好唔買舊,特別係改左核心零件重大更新,而家知道左我自己就唔考慮買舊,,最大原因係舊代升唔到新版,
要咁大加工難度普遍玩家都唔可能升級成功,除非V記肯比玩家寄返原廠幫你升級,唔係既話有幾多人知道舊代又升唔到新零件仲會買,
之後出問題又整唔到時自己煩自己

引用:
原帖由 里安 於 23-2-2022 19:16 發表

人人都有各自心中理想構型,如果其他廠牌真係咁一文不值,市場理論上得返馬記啦

但VFC抵X的確事實,咁多年都係用玩家做實驗
我以前都唔知點解V記初代 gbbr咁多鍋氣仲咁多人玩,我自己試過一支隔左幾年先敢再入手,
原因原來係市場一直有一班唔落場甚少開槍玩家支持,咁樣佢精緻外觀又像真直上真品,純粹以模型操作槍心態買佢
咁ver1同 ver3都唔會有分別,但正正呢個原因,十年遲遲都未搞掂個系統,佢個新設計撞針組同大蛇好多年前出結構大同小異
己經唔係新設計有突出表現,只係基礎穩定性設計,豬香港系統個撞針組更上一層樓但己經係2015年設計更加唔好講之後仲有馬記。。

不過唔緊要己經過去,只係令人失望係,既然己經有穩定好設計推出市場,但仍然用舊零件推出新產品,
成皮一支鍛版都係咁,又同以前一樣之後清哂又出新版,我諗成日咁樣方式銷售,上代玩家唔會回頭再玩你下代產品了
但我相信佢仍然係繼續有佢獨特銷售策略 ,我選擇退坑唔再等佢最後ver了

引用:
原帖由 里安 於 23-2-2022 20:55 發表

咁根據amg段片話會遲早斷囉 我都係滴少少膠

我又唔係期望不沉戰艦,vfc我唔知因為我都無再入,多多少少都怕L左佢

但dna我真係落場或range打又無咩問題仲好爽添
師兄請問你支 dna係用新定舊版撞針組? ,不過係舊版都可以寄@gm改返新撞針組,始終V記貴版有價值去搞好佢
舊版撞針座睇到單靠一粒螺絲固定上蓋咁唔穩陣設計,後定又要靠個蓋頂住咁受力,打耐左螺絲洞鬆左或歪左食唔實螺絲就開始易出問題,
治本方法始終係改返新撞針組一努永逸,如果舊版座冇問題V記就唔會重新設計,我都係睇到呢條片先知有咁既設計,
當年支2015版玩左冇耐未有問題前一早放左都冇拆過,我諗手上仍然有舊代撞針組玩家打算長久玩,都係寄去整埋佢日後安心

27 12
發新話題