發新話題

俄烏開戰

引用:
原帖由 48191 於 13-10-2022 22:46 發表
用夫妻關係去比喻俄羅斯和烏克蘭,又用「抱大腿」去形容北約。

honestly...
阿桑奇同斯洛登都係俄國媒體最鐘意拎出黎spin ge話題
保證又變成泥漿摔角

不意外嘛。
引用:
原帖由 zeta 於 14-10-2022 01:35 發表

honestly...
阿桑奇同斯洛登都係俄國媒體最鐘意拎出黎spin ge話題
保證又變成泥漿摔角
究竟世界上還有神嗎?

[我並不同意你的觀點,但是我誓死捍衛你說話的權利]
[ 應該讓人民聽到一切真實和虛偽的東西,然後作出正確的判斷 ]

3 個讚好! TOP

[我並不同意你的觀點,但是我誓死捍衛你說話的權利]
[ 應該讓人民聽到一切真實和虛偽的東西,然後作出正確的判斷 ]
搵下邊個講
是俄是烏是西方是東方,當中有真有假
支持邊一邊唔重要,中立食花生塘邊鶴亦無差
但係討論就係啟發思考同展開建設性探討了解唔同角度的觀點
一邊口講桿衛西方價值,一邊一言堂式單方面批判同流氓式挖苦,不矛盾乎?
如果真係咁有熱心,咁嫉惡如仇,放底手機同鍵盤,買張機票去烏蘭克打低你心中的邪惡
申利我已經刨晒8X頁的內容,明就明,唔明都冇計you win

4 個讚好! TOP

引用:
原帖由 ken5500 於 14-10-2022 08:30 發表

一邊一言堂式單方面批判同流氓式挖苦

...
我最唔想就係咁,正正常常討論唔得0既,係要串串共咁
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

3 個讚好! TOP

另外,以”死亡”作笑話亦非常非常討厭,平民或士兵,各為其主,好多無得選擇,亦可能堅持自己信念⋯⋯⋯⋯戰爭中,無論邊一方,死亡永遠唔會係一個笑話
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

4 個讚好! TOP

也許,但是現實實在是太荒唐。
引用:
原帖由 jacko 於 14-10-2022 10:30 發表
另外,以”死亡”作笑話亦非常非常討厭,平民或士兵,各為其主,好多無得選擇,亦可能堅持自己信念⋯⋯⋯⋯戰爭中,無論邊一方,死亡永遠唔會係一個笑話
究竟世界上還有神嗎?

其實我覺得大家無謂去證明俄羅斯,美國,烏克蘭那一邊才是「正義之師」
相信討論多八十頁都不會有結果。面對俄烏戰爭,我是非常同情烏克蘭一方,
不過保持獨立思考亦都十分重要,未去到最後都未必睇得通全部真相,澤連斯基亦都未必一定係好人,正如諾貝爾和平獎得主昂山素姬掌政後卻成為迫害羅興亞人的推手。
西方國家當然有瑕疵,但人們亦有追求真相的自由,例如斯諾登事件被拍成電影,甚至是美國總統拜登經常被人拍到出現「老人癡呆」的現象。
有關選舉方面,英美等國家都有不同形式的代議政制,但主要核心都是要人民當家作主,確保當權者的行為以人民利益為依歸。

3 個讚好! TOP

軍心散渙⋯⋯

玩到咁

附件

15-10-2022 06:55

究竟世界上還有神嗎?

2022年10月20日週四 下午9:40
英國國防大臣華禮仕表示,俄羅斯一架戰鬥機上月29日在黑海國際空域,向英國一架非武裝間諜機附近發射一枚導彈。
華禮仕在國會表示,事發後英國暫停巡航,並向俄羅斯國防部長紹伊古表達關注。
俄羅斯國防部在本月10日回覆,稱已就事件進行調查,把問題歸咎於涉事的蘇-27戰鬥機出現技術故障

人唔笑夠都吠, 戰機武器系統會有咁既技術故障?
仲勁過未cock左輪走火

引用:
原帖由 廢柴 於 21-10-2022 10:08 發表
英國國防大臣華禮仕表示,俄羅斯一架戰鬥機上月29日在黑海國際空域,向英國一架非武裝間諜機附近發射一枚導彈。
華禮仕在國會表示,事發後英國暫停巡航,並向俄羅斯國防部長紹伊古表達 ...
唔出最先進果架

未Cock左輪走火?
早幾日咪有囉。
引用:
原帖由 廢柴 於 21-10-2022 10:08 發表
華禮仕在國會表示,事發後英國暫停巡航,並向俄羅斯國防部長紹伊古表達 ...
究竟世界上還有神嗎?

俄軍由赫爾松撤退了

究竟世界上還有神嗎?

過了這樣多月,心態由短期戰爭>俄見好就收>冬季收兵暫停,到現在覺得這是沒有盡頭的深淵,西方想叫烏和談,但簽紙前斬大部份軍事援助,已付出努力和資金一定完全白廢,明知無底只好繼續,烏明言收回14年土地,本來也是「借」物資、軍火各種各樣打,就算戰勝也是無得還,加上復仇心和士氣高漲很難話停就停…俄就無機會收手,一收「世界上第二強也只是如此」,各種動亂挑戰必起,但用核武就全球表面上杯割,常規戰力差距越來越細,士氣也低下,但只好繼續磨..........可惜大家也有停不下來的自己理由,希望23年眾生有重大轉機

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 七點六二 於 21-10-2022 16:16 發表

唔出最先進果架
唔止戰機,就連第一代坦克都冇出現過,BMPT都好似冇見過

發新話題