發新話題

傳香港警方研購國產92式手槍

引用:
原帖由 monkeyct 於 13-5-2022 23:23 發表
88狙/反人質步槍=軍工廢品
設計,彈藥選擇,品質都有嚴重問題
之後用新既專用彈藥好翻dd,不過都唔到狙擊步槍個級數,最多係精確射手步槍,喺珠海摸過192型,相信可以期待。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 051039 於 13-5-2022 23:20 發表

咁88狙o既問題頭盔兄又點睇
微博上面嗰位大牛又透露話,原來重慶間廠係做過一款5.8口徑既AR(可能係行活塞),俾朱日和訓練基地既「藍軍部隊」使用,所以點解話CS/LR-17同191系列大量“致敬”416

引用:
原帖由 Hamlet 於 16-5-2022 14:35 發表

微博上面嗰位大牛又透露話,原來重慶間廠係做過一款5.8口徑既AR(可能係行活塞),俾朱日和訓練基地既「藍軍部隊」使用,所以點解話CS/LR-17同191系列大量“致敬”416
如果講個外觀我覺得似acr多過416

之前大陸自己都唔用要入口GLOCK,國內對呢支槍評價都唔係好,國産山塞步槍就算岀口銷量都一般,主要都係因為平,如果佢完全老翻反而好,因為人家設計有完整測試,但講到所為自主研發就多數有問題,礙於佢地工作文化,真係要達標確係好有難道,唔好講量產品質,就計人機工學都唔一定合格,任何土炮都可以射得岀子彈,問題係幾時會走火炸膛,用呢啲山塞不如用返左輪,無謂到時出意外
https://baike.baidu.com/tashuo/b ... 4b8595907ce09f960e3

回覆 64# 的帖子

引用:
原帖由 albion 於 16-5-2022 17:06 發表
之前大陸自己都唔用要入口GLOCK,國內對呢支槍評價都唔係好,國産山塞步槍就算岀口銷量都一般,主要都係因為平,如果佢完全老翻反而好,因為人家設計有完整測試,但講到所為自主研發就多數有問題,礙於佢地工作文化,真係要達標確係好有難道,唔好講量產品質,就計人機工學都唔一定合格,任何土炮都可以射得岀子彈,問題係幾時會走火炸膛,用呢啲山塞不如用返左輪,無謂到時出意外
92系列唔係最好。但你而家上YouTube,大陸官方48小時之前先放過段片出嚟,武警入面最精銳嗰隊依一刻仲非常順利地操作緊大批QSZ-92G,即係基於9mm版92式失敗推出的警用量產版,咁你係唔係亂吹?

引用:
原帖由 monkeyct 於 13-5-2022 23:23 發表
88狙/反人質步槍=軍工廢品
設計,彈藥選擇,品質都有嚴重問題
2011年,30米開火,現場指揮草率要求打穿玻璃擊斃罪犯,結果彈道偏折,人質中頭獎,罪犯擦傷頸。

警察既狙擊經常都係50米內。

並非鎗本身有嚴重問題,30米用普通79單發都可以完成任務(有次老麥挾持人質,79順利一鎗ko),而係訓練方式離地加兒戲,缺乏彈道學知識,以為穿過物件唔會偏向、碎彈甚至跳彈。YT有片,手鎗從車內打穿擋風玻璃射擊幾米內目標,子彈可以偏到瞄住眉心實際擦頭皮過。基本上就係令子彈向射擊既方向加劇飄移,下向上射就向上抄,上向下就向下衝。

上面特警執法普遍亂黎,上得電視,例如一線既片段都係嚇死人,攻門時堆人,無視跳彈打瓜人質風險用大威力彈硬狙,練一大堆危險但冇用既雜技。

幫唔過既唔需要幫,但亂up 24就冇可能當睇唔到。

引用:
原帖由 albion 於 16-5-2022 17:06 發表
之前大陸自己都唔用要入口GLOCK,國內對呢支槍評價都唔係好,國産山塞步槍就算岀口銷量都一般,主要都係因為平,如果佢完全老翻反而好,因為人家設計有完整測試,但講到所為自主研發就多數有問題,礙於佢地工作 ...
92彈匣雙排雙進,對外國而言都係唔成熟既設計,一抄必死無疑,而92G已經係單進。

而且,你要知道新彊係咩地方。其一凍到PK,塑膠下身優勢非常明顯。其二係反恐一線,對鎗械要求同一般民警用得就可以唔同,裝備直迫北上廣,戰鬥經驗更加獨步全國。

引用:
原帖由 衛斯理 於 16-5-2022 21:02 發表

食咗字要開新版續寫,加字係無用
食字番去「上一頁」通常救得番。
在下沒有港字庫所以通常沒事,除非引用回覆
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 66# 的帖子

1:本身5.8口徑唔係狙擊彈藥,機槍彈當狙擊彈穿透力和彈道自然有問題
2:88狙的百米散佈圓直徑是3-5Moa,無風偏差達到一個棒球仲好意思叫狙擊槍?
現代標準狙擊步槍的標準要求一般是百米直徑1-2 cm >1moa
3.88狙沒有浮動式槍管,而是採用一體式結構

在人質挾持事件下不能準確擊中中樞神經,有機會令在疑犯倒下前肌肉收縮觸發手槍板機導致人質死亡,
88狙作為一把狙擊步槍的確係失敗之作.

引用:
原帖由 monkeyct 於 16-5-2022 21:49 發表
1:本身5.8口徑唔係狙擊彈藥,機槍彈當狙擊彈穿透力和彈道自然有問題
2:88狙的百米散佈圓直徑是3-5Moa,無風偏差達到一個棒球拍仲好意思叫狙擊槍?
現代標準狙擊步槍的標準要求一般是百米直徑1-2 cm >1moa
3.88狙沒有 ...
有個講法話用當初為CS/LR-3開發個彈藥可以去到1.5MOA,相信已經係此型可以做到既極限

引用:
原帖由 RCOOH 於 16-5-2022 21:13 發表

92彈匣雙排雙進,對外國而言都係唔成熟既設計,一抄必死無疑,而92G已經係單進。

而且,你要知道新彊係咩地方。其一凍到PK,塑膠下身優勢非常明顯。其二係反恐一線,對鎗械要求同一般民警用得就可以唔同,裝備 ...
我記得個設計係參考佐蘇聯Stechkin,最早個設計都係雙排單進,但黃河水測試過唔到,先改雙進。

有人話92G改善佐原本92個容易跌彈夾問題,但修改帶來既負面影響就係,換夾唔夠NP22A順手同快

引用:
原帖由 Hamlet 於 16-5-2022 22:30 發表

我記得個設計係參考佐蘇聯Stechkin,最早個設計都係雙排單進,但黃河水測試過唔到,先改雙進。

有人話92G改善佐原本92個容易跌彈夾問題,但修改帶來既負面影響就係,換夾唔夠NP22A順手同快
92G隻匣要fing一下先出到黎,所以換匣幾快都要2-3秒。

引用:
原帖由 monkeyct 於 16-5-2022 21:49 發表
2:88狙的百米散佈圓直徑是3-5Moa,無風偏差達到一個棒球仲好意思叫狙擊槍?
3.88狙沒有浮 ...
任何實用口徑穿過玻璃都會拉西,只係拉西既程度多少,大口徑重彈情況會相對輕微,所以守城裡面用338LM穿玻璃救人質仲正常D。

https://youtu.be/cOxiguq9VW8
片自己睇,睇下穿玻璃可以令彈頭偏到幾緊要。

MOA固然越細越好,但唔需要喙住MOA黎講。當時狙擊只係30米,而且大陸既狙擊救人質完全係賭命式,不留後路,只要有輕微失誤兩個一齊抬上白車,比支奧運會氣步鎗比你都係咁話。

最慘既係88式面世果陣既鏡品質好一般,仲要唔係正規魚骨mount,震幾震就搖,而且腳架同89式一樣扣係鎗管度,連續射擊好容易出問題。而家較為有錢既武警同特警用緊26萬手拉雞或88改,改成浮動管,魚骨腳架,用S&B狙擊鏡,一路冇事發生。去18樓睇下支8千幾NOBLEX狙擊鏡就知道咩係品質,同Sightmark或維記完全兩個世界,

況且88式唔係狙擊鎗,只係西方定義既DMR。

發新話題