53 1234
發新話題

又係時候提提大家少吃為妙

那是消費者委員會2019年4月的報告.

我建議搜索幾句:
"對於消委會在兩個刺身樣本檢出無蠕動、不能確定是否活的寄生蟲,食安中心已跟進調查,無發現任何違規。"

不嬲都唔鐘意食生冷野,冇影響。

1. 元氣涉事樣本係吞拿魚刺身而唔係三文魚, 1件吞拿魚樣本驗出含有線蟲及蟲卵.
2. 驗出有線蟲三文魚樣本係魚尚. 魚尚一共有13件三文魚樣本被檢驗, 其中1件驗出線蟲.
消費者委員會當時補充, 兩者檢出的蟲及蟲卵已經化學處理及數量太少,不足以再進行基因檢測. 同時線蟲沒有蠕動,故此不能確定是否活蟲。

係o米同上面標題黨所描述有點出入? 嘩眾取寵斷章取義既轉轉文化, 得閒就翻兜危言聳聽舊野當新料, 客觀事實就距離我們越來越遠.

2 個讚好! TOP

嘩唔嘩眾取寵我唔知,魚生本身處理得唔好就有風險。
聽就聽,唔聽就算。
但係當大眾傳媒都反智的時候,係咪應該要出聲提一提?
引用:
原帖由 loveless 於 14-6-2022 17:56 發表
1. 元氣涉事樣本係吞拿魚刺身而唔係三文魚, 1件吞拿魚樣本驗出含有線蟲及蟲卵.
2. 驗出有線蟲三文魚樣本係魚尚. 魚尚一共有13件三文魚樣本被檢驗, 其中1件驗出線蟲.
消費者委員會當時補充, 兩者檢出的蟲及蟲卵已經 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 RCOOH 於 14-6-2022 17:19 發表
不嬲都唔鐘意食生冷野,冇影響。
我諗唔到有乜食物係零風險. 關鍵係風險發生既頻率.
所以, 如果, "所有"三文魚刺身都一視同仁係好很高風險, 甘出事比率就應該好密, 傳媒就更加唔會放過呢類提材.
3年前既報告, 至今有幾多市民出事?

我唔會鼓勵人食刺身, 又唔會阻嚇人唔好食. 只要明白衛生要求同衛生風險, 想食唔通唔食乎.

你冇睇到下邊YouTube連結咩,風險就講完。
係咁先。
以下係2022年1月更新報導,夠Update未?
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... F%E9%AB%98%E5%8D%B1
引用:
原帖由 loveless 於 14-6-2022 18:26 發表

我諗唔到有乜食物係零風險. 關鍵係風險發生既頻率.
所以, 如果, "所有"三文魚刺身都一視同仁係好很高風險, 甘出事比率就應該好密, 傳媒就更加唔會放過呢類提材.
3年前既報告, 至今有幾多市民出事?

我唔會鼓 ...
究竟世界上還有神嗎?

顺德人食鯇魚刺身有近千年歷史,  對作生食用鯇魚有要求, 對食法亦有要求, 唔係求其乜鯇魚都可做剌身. 客家人亦都有食鯇魚魚生傳統, 徐霞客17世紀記載過, 但要求比顺德人低.

中環羅富記幾十年黎都有鯇魚片生上俾客自行放落粥, 唔通有人勇到要當刺身生食, 出事又所有鯇魚都no no?
去打邉爐更加係大大碟生鯇魚肉片擺在客面前, 唔通又要傻到當係刺身吞落肚?

L兄,或者睇睇先:
https://daily.zhihu.com/story/9701009
引用:
原帖由 loveless 於 14-6-2022 19:04 發表
顺德人食鯇魚刺身有近千年歷史,  對作生食用鯇魚有要求, 對食法亦有要求, 唔係求其乜鯇魚都可做剌身. 客家人亦都有食鯇魚魚生傳統, 徐霞客17世紀記載過, 但要求比顺德人低.

中環羅富記幾十年黎都有鯇 ...
究竟世界上還有神嗎?

一日唔出大件事都照係咁食㗎啦
你睇下日本以前,豬牛肝,豬肉雞肉都夠膽死生食
咁梗係有人話日本既點同呢∼咪一樣有人瀨野

p.s.我都食過一次5成熟唔知咩肝,因為無餐牌omakase, 隔離個日本人識英文話係number one喎  死就死

以前香港水域的漁民會煮河豚粥食。
都係一句:
冇事咪冇事囉⋯⋯
引用:
原帖由 gtoray 於 14-6-2022 20:14 發表
一日唔出大件事都照係咁食㗎啦
你睇下日本以前,豬牛肝,豬肉雞肉都夠膽死生食
咁梗係有人話日本既點同呢∼咪一樣有人瀨野

p.s.我都食過一次5成熟唔知咩肝,因為無餐牌omakase, 隔離個日本人識英文話係nu ...
究竟世界上還有神嗎?

O甘o岩我約左人在Gyotaku開飯, 有空至回. 如果食完入廠開刀,我會如實講

引用:
原帖由 48191 於 14-6-2022 18:15 發表
嘩唔嘩眾取寵我唔知,魚生本身處理得唔好就有風險。
聽就聽,唔聽就算。
但係當大眾傳媒都反智的時候,係咪應該要出聲提一提?
開頭三文魚,之後變淡水鯇魚?兩樣野喎
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

幅圖係三文魚。
如果有睇Link就知其實係講「魚生」。
引用:
原帖由 jacko 於 14-6-2022 20:36 發表

開頭三文魚,之後變淡水鯇魚?兩樣野喎
究竟世界上還有神嗎?

擔心廚子擦完屁股後忘了洗手好過啦。

附件

14-6-2022 21:14

53 1234
發新話題