發新話題

又係時候提提大家少吃為妙

引用:
原帖由 48191 於 15-6-2022 16:11 發表
唔駛扯到咁遠。
睇完聽就聽,唔聽就唔聽。
既然覺得扯太遠了, 那我們扯近點.
你是用下圖這個連結回答提問, 但撰文非新聞記者, 文章本身亦非新聞報導.
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/692439/%E5%B0%91%E5%A5%B3%E9%A3%9F%E9%AD%9A%E7%94%9F%E5%BE%8C%E8%83%83%E7%AA%81%E5%8A%87%E7%97%9B-%E6%B1%82%E9%86%AB%E9%89%97%E5%87%BA%E6%B4%BB%E7%94%9F%E7%94%9F%E7%95%B0%E5%B0%96%E7%B7%9A%E8%9F%B2-%E4%B8%89%E6%96%87%E9%AD%9A%E9%AD%9A%E7%94%9F%E9%AB%98%E5%8D%B1

大家吹水記憶力係短暫的,讓我們回回帶,提問係 "3年前既(消委會魚生檢驗)報告, 至今有幾多市民出事(寄生蟲感染)?"
回應提問的連結看了. 我應該睇 (A.) 頭段提及的80人集體感染乙型鏈球菌事件? 還是睇(B.) 大字標題內的少女食魚生後求醫鉗出異尖線蟲?

如果係A, 集體感染乙型鏈球菌事件,同市民正正常常去食剌身有什麼關係?
如果係B, 如屬實係本地個案,應該有其他新聞報導、事發日期、食肆名稱、求醫地點、食物安全中心/衛生署向公眾聲明及警告. 可是我什麼也找不到, 你能找到任何一項嗎?

也許以你一貫討論模式, 係會要求我自己email去直接問作者吧? 畢竟你只是轉發吧, 轉發沒有任何義務要求真吧.
那就又回到這次對話的源頭了.吹水記憶力係短暫的,又讓我們回回帶:"嘩眾取寵斷章取義既轉轉文化, 得閒就翻兜危言聳聽舊野當新料, 客觀事實就距離我們越來越遠."

附件

15-6-2022 17:42

引用:
原帖由 RCOOH 於 15-6-2022 11:21 發表

我食喪宴後食物中毒直飛醫院。

食小龍蝦全身腫起,爭d GG。
我有時食蝦都會敏感起風癩
通常即食抗敏藥就ok,試過一次因為氣管腫左搞到血壓下降呼吸困難要入A&E吸氧

引用:
原帖由 48191 於 15-6-2022 16:11 發表
唔駛扯到咁遠。
睇完聽就聽,唔聽就唔聽。
嗱嗱嗱
難得有高手同你切磋
應該加把勁
你既對手唔會永遠係低手架
咁樣好難進步

又係喎。
等陣先,你指的低手係….?

究竟世界上還有神嗎?

首先呢搵到一篇文章
https://orientaldaily.on.cc/cnt/ ... 0326_00176_082.html
引用:
原帖由 loveless 於 15-6-2022 17:42 發表

既然覺得扯太遠了, 那我們扯近點.
你是用下圖這個連結回答提問, 但撰文非新聞記者, 文章本身亦非新聞報導.
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... E5%A5%B3%E9%A3%9F%E ...
究竟世界上還有神嗎?

唔駛急, 慢慢來.
我英文唔好, 但 Quantity 同 Quality 既分別我大致上仲識分的.

好。
反正L兄也是一個高手。
引用:
原帖由 loveless 於 15-6-2022 19:13 發表
唔駛急, 慢慢來.
我英文唔好, 但 Quantity 同 Quality 既分別我大致上仲識分的.
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 gtoray 於 14-6-2022 20:14 發表
一日唔出大件事都照係咁食㗎啦
你睇下日本以前,豬牛肝,豬肉雞肉都夠膽死生食
咁梗係有人話日本既點同呢∼咪一樣有人瀨野

p.s.我都食過一次5成熟唔知咩肝,因為無餐牌omakase, 隔離個日本人識英文話係nu ...
多數係白肝,用雞肝最常見。

引用:
原帖由 reniless 於 14-6-2022 21:14 發表
擔心廚子擦完屁股後忘了洗手好過啦。
https://youtu.be/sNTuR-WD6os
Narrator: He was the guerilla terrorist in the food service industry.
[The Narrator looks at Tyler, who's urinating in a pot]
Tyler Durden: Do not watch. I cannot go when you watch.
Narrator: Apart from seasoning the lobster bisque, he farted on the meringue, sneezed on braised endive, and as for the cream of mushroom soup, well ...
Tyler Durden (snickers): Go ahead. Tell 'em.
Narrator: You get the idea.
要提防的何止係個廚子
......都係唔好拎核突野出來講好了

今日我腳踏Yeezy 350 三重白 , 好矮, 一o的都唔高

引用:
原帖由 48191 於 15-6-2022 20:00 發表
好。
反正L兄也是一個高手。
唉………有乜好拗呀………!忍一時風平浪靜、再拗落去你會孤立無援,而家抽身而退仲有機會,都係輸一口氣啫,過多幾個月冇人記得………!

引用:
原帖由 48191 於 15-6-2022 18:58 發表
又係喎。
等陣先,你指的低手係….?
無特別意思

引用:
原帖由 reniless 於 15-6-2022 20:15 發表

多數係白肝,用雞肝最常見。
唔記得豬定牛,唔係雞
係燒既,質感似鵝肝,但入面似乎有d血水
但隔離個日本人話 ichiban 架呢
我唯有頂硬上,味道係好的

以前燒味店有果D一串串燒雞肝肥肉超好味爆膽固醇物體, 究竟係叫金錢雞定金銀潤?

金錢雞。
荃灣綠楊間蓮香仲有。
引用:
原帖由 loveless 於 15-6-2022 21:46 發表
以前燒味店有果D一串串燒雞肝肥肉超好味爆膽固醇物體, 究竟係叫金錢雞定金銀潤?
究竟世界上還有神嗎?

發新話題