發新話題

又係時候提提大家少吃為妙

那是消費者委員會2019年4月的報告.

我建議搜索幾句:
"對於消委會在兩個刺身樣本檢出無蠕動、不能確定是否活的寄生蟲,食安中心已跟進調查,無發現任何違規。"

1. 元氣涉事樣本係吞拿魚刺身而唔係三文魚, 1件吞拿魚樣本驗出含有線蟲及蟲卵.
2. 驗出有線蟲三文魚樣本係魚尚. 魚尚一共有13件三文魚樣本被檢驗, 其中1件驗出線蟲.
消費者委員會當時補充, 兩者檢出的蟲及蟲卵已經化學處理及數量太少,不足以再進行基因檢測. 同時線蟲沒有蠕動,故此不能確定是否活蟲。

係o米同上面標題黨所描述有點出入? 嘩眾取寵斷章取義既轉轉文化, 得閒就翻兜危言聳聽舊野當新料, 客觀事實就距離我們越來越遠.

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 RCOOH 於 14-6-2022 17:19 發表
不嬲都唔鐘意食生冷野,冇影響。
我諗唔到有乜食物係零風險. 關鍵係風險發生既頻率.
所以, 如果, "所有"三文魚刺身都一視同仁係好很高風險, 甘出事比率就應該好密, 傳媒就更加唔會放過呢類提材.
3年前既報告, 至今有幾多市民出事?

我唔會鼓勵人食刺身, 又唔會阻嚇人唔好食. 只要明白衛生要求同衛生風險, 想食唔通唔食乎.

顺德人食鯇魚刺身有近千年歷史,  對作生食用鯇魚有要求, 對食法亦有要求, 唔係求其乜鯇魚都可做剌身. 客家人亦都有食鯇魚魚生傳統, 徐霞客17世紀記載過, 但要求比顺德人低.

中環羅富記幾十年黎都有鯇魚片生上俾客自行放落粥, 唔通有人勇到要當刺身生食, 出事又所有鯇魚都no no?
去打邉爐更加係大大碟生鯇魚肉片擺在客面前, 唔通又要傻到當係刺身吞落肚?

O甘o岩我約左人在Gyotaku開飯, 有空至回. 如果食完入廠開刀,我會如實講

引用:
原帖由 48191 於 14-6-2022 20:01 發表
L兄,或者睇睇先:
https://daily.zhihu.com/story/9701009
睇了. 其實想我睇乜? 個人習慣唔會只睇標題只睇大字,我會睇埋細節,會睇埋數據係如何被運用, 結論又係如何得出.
舉個例:
A. 香港每年消耗50億枝香煙.食煙係香港最多人致病及死亡既原因,每年直接因為吸煙而死亡人數平均超過5,500人.
B. 只計三文魚,香港每年由挪威入口及消耗超過一萬噸生食級別的三文魚, 足夠製作8億件刺身.
問題1: 你食煙嗎?  問題2: 香港每年平均有幾多宗由食刺身導至既寄生蟲感染個案?
從回答我都可以釋出相應既標題、大字、內文及懶人包結論.

引用:
原帖由 48191 於 15-6-2022 16:11 發表
唔駛扯到咁遠。
睇完聽就聽,唔聽就唔聽。
既然覺得扯太遠了, 那我們扯近點.
你是用下圖這個連結回答提問, 但撰文非新聞記者, 文章本身亦非新聞報導.
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/692439/%E5%B0%91%E5%A5%B3%E9%A3%9F%E9%AD%9A%E7%94%9F%E5%BE%8C%E8%83%83%E7%AA%81%E5%8A%87%E7%97%9B-%E6%B1%82%E9%86%AB%E9%89%97%E5%87%BA%E6%B4%BB%E7%94%9F%E7%94%9F%E7%95%B0%E5%B0%96%E7%B7%9A%E8%9F%B2-%E4%B8%89%E6%96%87%E9%AD%9A%E9%AD%9A%E7%94%9F%E9%AB%98%E5%8D%B1

大家吹水記憶力係短暫的,讓我們回回帶,提問係 "3年前既(消委會魚生檢驗)報告, 至今有幾多市民出事(寄生蟲感染)?"
回應提問的連結看了. 我應該睇 (A.) 頭段提及的80人集體感染乙型鏈球菌事件? 還是睇(B.) 大字標題內的少女食魚生後求醫鉗出異尖線蟲?

如果係A, 集體感染乙型鏈球菌事件,同市民正正常常去食剌身有什麼關係?
如果係B, 如屬實係本地個案,應該有其他新聞報導、事發日期、食肆名稱、求醫地點、食物安全中心/衛生署向公眾聲明及警告. 可是我什麼也找不到, 你能找到任何一項嗎?

也許以你一貫討論模式, 係會要求我自己email去直接問作者吧? 畢竟你只是轉發吧, 轉發沒有任何義務要求真吧.
那就又回到這次對話的源頭了.吹水記憶力係短暫的,又讓我們回回帶:"嘩眾取寵斷章取義既轉轉文化, 得閒就翻兜危言聳聽舊野當新料, 客觀事實就距離我們越來越遠."

附件

15-6-2022 17:42

唔駛急, 慢慢來.
我英文唔好, 但 Quantity 同 Quality 既分別我大致上仲識分的.

今日我腳踏Yeezy 350 三重白 , 好矮, 一o的都唔高

以前燒味店有果D一串串燒雞肝肥肉超好味爆膽固醇物體, 究竟係叫金錢雞定金銀潤?

引用:
原帖由 48191 於 15-6-2022 21:54 發表
不如開個美食Post反而仲實在。
甘我唔講其他,繼續同你講返原本話題可好?

我陪你轉貼

日女星板野友美食壽司後胃部劇痛 揭寄生蟲緊咬胃壁:捉蟲痛過生B
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3288823/

不過既然你或我都唔會有相關醫學背景, 甘我順便抄埋段新聞內專業人仕既見解:

港大感染及傳染病中心總監何(木百)良早前曾指出,今時今日要所有人不吃魚生壽司是「不切實際」,但認為高風險人士應避免進食,至於其餘人士亦要做好風險管理。

港大感染及傳染病中心總監何(木百)良早前曾指出,今時今日要所有人不吃魚生壽司是「不切實際」,但認為高風險人士應避免進食,至於其餘人士亦要做好風險管理。

可能個「不切實際」訊息幾重要, 所以鬼遮眼錯手貼左3次,  sorry sorry.

至於板野友美吞左落肚既線蟲, 對人類有冇貢獻?

2022年6月份既醫學報告會話有:
大阪大學研究發現,Anisakis線蟲對癌細胞有特別喜好, 並會主動附在癌症組織之上, 實驗下蠕蟲可以被人工加上0.01mm的水凝膠基塗層,再利用塗層裝載抗癌藥物, 然後人工植入病人體內, 靠線蟲把抗癌藥物帶到病人的腫瘤細胞並殺死癌細胞.

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220622101345.htm

1 個讚好! TOP

發新話題