28 12
發新話題

[Marui] RA Tech Kimber Royal II 1911

RA Tech Kimber Royal II 1911

分享一下呢枝Full Steel 陳年1911,RA Tech 出品,原廠樣子可參考Link:

http://en.ratech.com.tw/english/index.php?option=com_content&view=article&id=30:rag-custom-work-ra-002&catid=18&Itemid=138

原廠本身因為係用KJ MEU 底砌出來,所以大部分小零件都係錯的

真鐵樣子:

https://www.youtube.com/watch?v=DAKj1UPjA5w

去相:

本體全鋼亮黑拋光處理,但跟d小零件全部錯,換晒Nova 件但都要執先順

槍管本身真鐵係”Charcoal blue” finnish,RA TECH 就咁用銀色外管 ,最後用左Guarder 不鏽鋼再送去俾台灣的yuihj大做QPQ 亮黑模仿,效果都幾好

槍膛都有做QPQ,另外再加上膛檢視孔

grip方面,RA Tech用膠感十足的白膠Grip  最後彷真鐵換左真牛骨,質感好過本身跟既白膠,細看下色澤會有漸變效果

效能方面,執順後用1911 Top Gas夾可打大約19發Slide Lock,個人覺得還可以,始終不是落場用收藏向的手槍

謝謝收看

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 相片分享 21-6-2022 23:11
  • gtoray 金錢 +30 相片分享 21-6-2022 23:11
馬記教狂熱信徒

2 個讚好! TOP

買過枝RA Tech Custom TT-33 (KWA),條Slide重到打唔郁。
從此對RA Tech敬而遠之。
引用:
原帖由 yukihiro2140 於 20-6-2022 18:00 發表
分享一下呢枝Full Steel 陳年1911,RA Tech 出品,原廠樣子可參考Link:

http://en.ratech.com.tw/english/ ... d=18&Itemid=138

原廠 ...
究竟世界上還有神嗎?

要撞手神,可能小弟好彩
馬記教狂熱信徒

肉厚,成條全鋼。KWA TT-33飛機細,二來隻匣儲汽量唔高。
而且,KWA個Trigger本身加上一個Safety功能,老實講KWA TT-33並不是一個好選擇。
而且RA Tech的五四式Slide頂做得好求其。
引用:
原帖由 yukihiro2140 於 20-6-2022 18:37 發表
要撞手神,可能小弟好彩
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 21-6-2022 06:39 發表
肉厚,成條全鋼。KWA TT-33飛機細,二來隻匣儲汽量唔高。
而且,KWA個Trigger本身加上一個Safety功能,老實講KWA TT-33並不是一個好選擇。
而且RA Tech的五四式Slide頂做得好求其。
我記得RA Tech 都好似有出過一條TT-33 鋼士奶俾WE,會唔會好推d?
馬記教狂熱信徒

引用:
原帖由 48191 於 20-6-2022 18:34 發表
買過枝RA Tech Custom TT-33 (KWA),條Slide重到打唔郁。
從此對RA Tech敬而遠之。
果陣時,無交俾阿'朗哥 '攪咩?

樓主呢支,無論觀感和手感,都係一流水準.

我買咗五四式手槍嗰條,都係厚同求其。
引用:
原帖由 yukihiro2140 於 21-6-2022 10:04 發表

我記得RA Tech 都好似有出過一條TT-33 鋼士奶俾WE,會唔會好推d?
究竟世界上還有神嗎?

有,但係先天死症冇得搞。
初時返嚟係咁,D刀紋多到呢….

引用:
原帖由 kornhill401 於 21-6-2022 13:14 發表

果陣時,無交俾阿'朗哥 '攪咩?
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 kornhill401 於 21-6-2022 13:20 發表
樓主呢支,無論觀感和手感,都係一流水準.
感謝康山兄欣賞
馬記教狂熱信徒

而家返1911 Grip片真係有啲難度。
市場上有幾多好買幾多。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 21-6-2022 16:39 發表
而家返1911 Grip片真係有啲難度。
市場上有幾多好買幾多。
呢個真
馬記教狂熱信徒

引用:
原帖由 48191 於 21-6-2022 13:30 發表
有,但係先天死症冇得搞。
初時返嚟係咁,D刀紋多到呢….

刀紋多都幾靚仔~
我都入了一枝華山和一枝KSx
KSX條slide表面做了bluing

附件

21-6-2022 17:39

首先Say sorry,騎劫咗個Post。
後來朗哥用手執到PK⋯⋯
之後Blue埋,都係會生鏽。
$3000幾買咗枝掛牆,原本仲好期待拎到落場。

引用:
原帖由 kirk123 於 21-6-2022 17:39 發表

刀紋多都幾靚仔~
我都入了一枝華山和一枝KSx
KSX條slide表面做了bluing
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 21-6-2022 21:32 發表
首先Say sorry,騎劫咗個Post。
後來朗哥用手執到PK⋯⋯
之後Blue埋,都係會生鏽。
$3000幾買咗枝掛牆,原本仲好期待拎到落場。

https://i.imgur.com/W ...
RA TECH 如果有出埋下身就好
馬記教狂熱信徒

28 12
發新話題