21 12
發新話題

佢錯;定我錯?

佢錯;定我錯?

前幾日,同朋友行山.因天氣差不多有33度.當然要飲好多水啦.
據我知識,和電台都有播,要多飲水來補充流失水份.
但我朋友向我說,飲得水多,流汗都會流得多.
真係佢講ge又有無道理呢?

飲水同流汗以我認知冇直接關係.
體溫升,你出汗去調節, 水份流失比正常快, 於是有所謂飲多d水補充, 但唔飲, 身體一樣自動按體溫需要排汗去調整.
每個人生理結構都有差異, 排汗量亦因人而異.

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-6-2022 11:47 發表
前幾日,同朋友行山.因天氣差不多有33度.當然要飲好多水啦.
流汗係人體重要機制,有需要就出汗
你飲得多,出更多汗咪即係身體有需要囉
你夾硬控制水量想出少d汗係歪理

就係怕補充水份不足先叫你飲多d水
要身體發出警號時就遲啦

飲多左最多痾尿,飲唔夠隨時中暑
你話呢?

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-6-2022 11:47 發表
飲水少,尿液會濃。
但汗不同,熱就會流,
汗主要不是用來排污,是用來散熱,雖然汗是咸,但入面幾乎全是水來,
主觀認為口喝就飲,不用諗那麼多。
33 度+ 太陽曬+ 高強度運動,如故意不飲水非常可能中暑,可以死人的。

然而注意不要一口氣灌大量水,因為一下子太多的水份會稀釋身體體液,做成不適甚至失調,
所以不能一下子狂灌。
那些能量飲品是帶有少量鹽和單糖,易被吸收,也能為身體較快地回復糖份,提供能量,也是有用的。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

天熱我運動前飲300L左右,帶定1L左右,每次飲一兩啖,2.5hrs 左右,已經差唔多飲晒,精神狀態可以保持住,即係飲密啲,每次唔使太多⋯
你的日子如何,你的力量也必如何

唔飲水,個body一滴水都冇咪唔會出汗

引用:
原帖由 Dave 於 26-6-2022 12:32 發表

飲水少,尿液會濃。
但汗不同,熱就會流,
汗主要不是用來排污,是用來散熱,雖然汗是咸,但入面幾乎全是水來,
主觀認為口喝就飲,不用諗那麼多。
33 度+ 太陽曬+ 高強度運動,如故意不飲水非常可能中暑,可以死人的。

然而注意不要一口氣灌大量水,因為一下子太多的水份會稀釋身體體液,做成不適甚至失調,
所以不能一下子狂灌。
那些能量飲品是帶有少量鹽和單糖,易被吸收,也能為身體較快地回復糖份,提供能量,也是有用的。
大多數能量飲品的含糖挺高的,並非少量,請勿依賴,多飲無益

引用:
原帖由 怒人甲 於 26-6-2022 13:50 發表
天熱我運動前飲300L左右,帶定1L左右,每次飲一兩啖,2.5hrs 左右,已經差唔多飲晒,精神狀態可以保持住,即係飲密啲,每次唔使太多⋯
300L

水中毒
引用:
原帖由 zeta 於 26-6-2022 16:07 發表

300L
究竟世界上還有神嗎?

買寶礦力粉沖水。
入面的糖係葡萄糖,人體能夠直接吸收及使用,轉化為能量。
同時入面有鹽及礦物質,補充流汗所失去的礦物質及鹽分。

能量飲料就真係不要飲了,原因在於糖分濃度過高。只適合高強度運動下使用。
只飲大量清水也不可以,會沖淡身體內的鹽分及礦物質,一樣令到腎臟負荷過大,做成「水中毒」。

水中毒:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B0%B4%E4%B8%AD%E6%AF%92
引用:
究竟世界上還有神嗎?

天冷天熱咩時候的都要飲水啦。
---
影相時50幾度,依家就61度。

附件

26-6-2022 18:51

引用:

300L
300ML^^

#128514;😂😂😂
你的日子如何,你的力量也必如何

運動科學係主張少量多餐,食物同水都一樣。

引用:

300L
駱駝

引用:
有咩好拗,試下咪知

不過運動期間,每次唔好飲咁多水(灌水)係事實

21 12
發新話題