發新話題

[DIY] my new bluing corner is in progress~ 😊

引用:
原帖由 kirk123 於 15-8-2022 16:32 發表
kxc hw plastic  ~   tt33 slide bluing
非常好看
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 29-8-2022 10:22 發表

非常好看
謝謝師兄美讚鼓勵~

blue神回歸

請問一下Kirk兄。
呢隻得唔得?
引用:
原帖由 kirk123 於 29-8-2022 08:38 發表

looking forward
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 29-8-2022 20:50 發表
請問一下Kirk兄。
呢隻得唔得?
這款(鋁黑aluminum black)大多數金屬都可以染黑~

謝謝Kirk兄
引用:
原帖由 kirk123 於 30-8-2022 00:13 發表

這款(鋁黑aluminum black)大多數金屬都可以染黑~
究竟世界上還有神嗎?

搵枝SP-01 Shadow較飛。
引用:
原帖由 kirk123 於 30-8-2022 00:13 發表

附件

5-11-2022 19:51

5-11-2022 19:51

究竟世界上還有神嗎?

試試上色。

引用:

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 5-11-2022 19:51 發表
試試上色。

師兄用鋁黑不易濃度太高,用一份铝黑,三份水~調匀。目前有剝落情況出現,特別是手柄位~

引用:
原帖由 48191 於 5-11-2022 19:51 發表
搵枝SP-01 Shadow較飛。
看了照片,師兄有沒有用砂紙打磨整體 外滑架和下鎗身?和再用銅絲刷再省?

今次只係實驗。
拉絲紋只試作少少。
但係只上第一浸,發現上下身染完唔同色。

引用:
原帖由 kirk123 於 5-11-2022 21:23 發表

看了照片,師兄有沒有用砂紙打磨整體 外滑架和下鎗身?和再用銅絲刷再省?

究竟世界上還有神嗎?

Kirk兄,我只是用起漆水清走Coating,如果以你所言打磨整體是否更易上色?
引用:
原帖由 kirk123 於 5-11-2022 21:23 發表

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 5-11-2022 21:48 發表
今次只係實驗。
拉絲紋只試作少少。
但係只上第一浸,發現上下身染完唔同色。

https://i.imgur.c ...
因為上身是鋁合金,下身是亞鉛合金,所以不同色。

引用:
原帖由 48191 於 5-11-2022 21:57 發表
Kirk兄,我只是用起漆水清走Coating,如果以你所言打磨整體是否更易上色?
一定要用砂紙打磨#400,#800,#1200和用銅絲刷省,才能有效好效果。

1 個讚好! TOP

再研究一下…
但是亞鉛上色實唔實?

究竟世界上還有神嗎?

發新話題