37 123
發新話題

[DIY] my new bluing corner is in progress~ 😊

引用:
原帖由 48191 於 7-11-2023 18:15 發表
鋁?
正是~原裝滑架

引用:
原帖由 48191 於 7-11-2023 21:16 發表
自問自己手藝差,不如我交俾你搞。
謝謝師兄欣賞~
bluing 純粹個人興趣,在討論區與各位師兄分享而已,別無他想~

引用:
原帖由 48191 於 8-11-2023 13:57 發表
不接受委托……. 嗎…….
正是~

引用:
原帖由 Maxman2 於 8-11-2023 20:49 發表
請教一下師兄,小弟用約1寸闊海綿刷去一行一行甘去油,行與行重疊之處好易由藍變黃,用銅絲刷刷完後再blue 也重新面對同一問題,無限迴輪。希望師兄指點迷津。
請問師兄blue的是什麼金屬?用什麼blue液?有圖片可以分享嗎?
個人估計師兄可能是水的比例多咗,所以起不出效果。
又或者是用了PermaBlue~

引用:
原帖由 Ang123456 於 9-11-2023 13:37 發表
獻醜了, 近期沒有什麼好的玩具Blue, 只有這silencer。
師兄是不是用了 Aluminum Black?

引用:
原帖由 Ang123456 於 9-11-2023 19:59 發表
是的, 先Aluminum Black, 再Perma Blue 牙膏。
師兄下次可以試下兩樣溝埋使用,5份鋁黑,3份永藍再加三份水混合使用~
效果會藍些~

引用:
原帖由 Maxman2 於 9-11-2023 20:01 發表

小弟的確用Permablue, 手上有吉打鋼kit, 第一下油係秒變寶藍色,但之後重疊位就會變金黃色啡色不等。我試過唔溝水or溝水 都有類似問題,只係時間快慢之別
PermaBlue 效果係blue極都唔夠實色,呈現啡藍色幻彩。所以我會將Aluminum Black和Perma Blue再加水混合使用~

37 123
發新話題