發新話題

特勤新制服.感覺怪怪的

唔喜歡可以寫信去警察公共關係科反映o下.
個人覺得係進步, 實際打爛仔交效率明顯會提升, 平時開工行黎行去未失阻嚇力又未令人不安, 亦終於擺脫左一種不合時宜既上世紀媾囡格娘味.

引用:
原帖由 werewolf319 於 28-6-2022 17:22 發表
成日都聽到介紹呢幾個特種部隊,咁以往主力飛虎隊係咪已經冇咗
CTRU 都要行街, SDU唔需要拋頭露面

個人覺得係取捨.
警民關係差, 磨擦大, 公關意見就可能多左less aggressive, less provocative while assertive 呢類字眼.

去到另一極端就跟美國, 警民關係越差, 警察就越加碼上戰場咁. 香港都揀同一條路就天氣哈哈哈了.

引用:
原帖由 bennytsang16 於 29-6-2022 09:57 發表
依家氣溫日日 34度,著成咁出戶外,真係會中暑~  
點解呢? 34度一樣大把經紀/行街成套西裝通街走.34度地盤一樣大把工友寧願長袖衫開工.反而一件設計上用料上早已考慮埋排熱既執勤衫要中暑?

神到如山本耀司, 佢要玩警察服, 夏季都照樣係長袖包住日西

附件

29-6-2022 12:49

引用:
原帖由 Dave 於 29-6-2022 20:13 發表

師兄短袖爆肌和單手拎M249 射擊之逸事小弟早有所聞,佩服佩服。
人云亦云既傳聞我會有保留. 以個人而言, 我只見過當事人單手拎M240當手槍玩.

引用:
原帖由 jacko 於 30-6-2022 11:30 發表

越講越大支
我都未見過你單手M1919

引用:
原帖由 airbone173 於 30-6-2022 15:13 發表
其實公然用中國製翻版。
combat shirt 並唔係一種發明, 亦唔係一種原創, 佢起源係戰場上土兵擅自改戰服, 去適應酷熱天氣及方便上甲. CP係第一間公司將呢個摸式的服式量產, 但型態及設計都從來冇人話過係佢專利.

發新話題