17 12
發新話題

鐳射深刻問題

鐳射深刻問題

請教各位師兄,鐳射深刻剛剛完成,坑內的字呈現白色是否算正常?
如果想滲番黑d字,有邊隻牌子、油性定水性 黑油最適合?
如果滲出界,用邊隻溶劑抹而不會損害槍身 coating?

回覆 1# 的帖子

哩位師兄, 睇你哩支係Browning Hi-Power MkIII? 點解用哩組冧把?Serial Number排列格式同珍品幾大出入噃
WC

引用:
原帖由 WChino 於 29-6-2022 02:29 發表
哩位師兄, 睇你哩支係Browning Hi-Power MkIII? 點解用哩組冧把?Serial Number排列格式同珍品幾大出入噃
L9A1 格式

如果驚傷到士拉黑油,用水性模型油滲完即刻用微濕紙巾抹就得,外管似銅,blue 都應該影響唔到銀色電鍍,不過未必夠黑油深色

銀色金屬部份的刻字變成啡色……

引用:
原帖由 NCP013 於 29-6-2022 03:00 發表

L9A1 格式
明白了, 謝謝. 所以SDU用的MKIII (1988後) serial number 會跟L9A1 格式: e.g. BL88A##### 定係245PP#####?
WC

引用:
原帖由 bennytsang16 於 29-6-2022 02:16 發表
請教各位師兄,鐳射深刻剛剛完成,坑內的字呈現白色是否算正常?
如果想滲番黑d字,有邊隻牌子、油性定水性 黑油最適合?
如果滲出界,用邊隻溶劑抹而不會損害槍身 coating?

邊間做鐳刻?刻到一忽忽咁
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

外管電鍍鉻層下係鍍鎳銅層, 再下面至係合金本體, 燒穿第一層, 外露自不然係第二層. 提供鐳刻服務既一般唔會冇呢方面常識.

引用:
原帖由 loveless 於 29-6-2022 13:32 發表
外管電鍍鉻層下係鍍鎳銅層, 再下面至係合金本體, 燒穿第一層, 外露自不然係第二層. 提供鐳刻服務既一般唔會冇呢方面常識.

引用:
原帖由 robertdeniyo 於 29-6-2022 16:28 發表

的確,正常應該把銅鍍層擊穿,深度要足夠,樓主光顧的店家不可信賴?或者溝通上出了問題?同一把WE

鐳射後暴露出金屬原色,高級的服務會用慢速鐳射一次,把金屬碳化以加深顏色, ...
呢支刻得靚好多,又深又齊整
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

記得紅磡廣場果間會問洗0吾洗射返黑D字/圖

1 個讚好! TOP

師兄,請問紅磡廣場邊間?
(如不便公開,可以PM小弟)
謝謝!
引用:
原帖由 NCP013 於 29-6-2022 18:38 發表
記得紅磡廣場果間會問洗0吾洗射返黑D字/圖

引用:
原帖由 bennytsang16 於 29-6-2022 22:30 發表
師兄,請問紅磡廣場邊間?
(如不便公開,可以PM小弟)
謝謝!

好多年前的事了,不過我google 找返,叫萬豐

舖位在商場內,還是要上寫字樓?
引用:
原帖由 NCP013 於 30-6-2022 02:25 發表

好多年前的事了,不過我google 找返,叫萬豐

會唔會師傅set錯機,射咗一次?拆左落機先發覺見到有銅色?但已經拆咗落嚟夾唔返個位去射多次

17 12
發新話題