發新話題

經濟唔好,少人消費

近來食Lunch都響灣仔,發現有好多平靚正美食,而且唔貴。
反而兩餸飯當道,係咪叫做經濟唔好?不知道。
引用:
原帖由 tf141 於 13-10-2022 09:45 發表

Flip肯定多人用過Fold好多啦,價錢已經係一大因素
不過Flip舊電真係太細,聽聞唔多掂,就算最新呢部Flip 4加大咗少少,都係唔太樂觀
究竟世界上還有神嗎?

三十年前,兩餸飯多在工廠區出現;現在連港島金融商業區都愈開愈多(最貴75蚊盒在該區已經算平),足以證明香港原本最有消費能力、對生活最有要求的中上產階層,他們也消費力降、品味同要求也下降。
引用:
原帖由 48191 於 13-10-2022 12:26 發表
近來食Lunch都響灣仔,發現有好多平靚正美食,而且唔貴。
反而兩餸飯當道,係咪叫做經濟唔好?不知道。

有啲出名酒樓大廚,都開兩餸飯。
響深水埗一間買個梅菜扣肉返屋企做餸,好食到驚為天人。
至於灣仔,謝斐道有一間酒吧,午市午餐都係七蟹有找,但係質素非常高!
引用:
原帖由 bennytsang16 於 13-10-2022 13:56 發表
三十年前,兩餸飯多在工廠區出現;現在連港島金融商業區都愈開愈多(最貴75蚊盒在該區已經算平),足以證明香港原本最有消費能力、對生活最有要求的中上產階層,他們也消費力降、品味同要求也下降。

附件

13-10-2022 16:00

13-10-2022 16:00

究竟世界上還有神嗎?

講講下摺機突然變左兩餸飯......

兩餸FOLD乎?

今次個題目咁大,可以用好多例子去講。
引用:
原帖由 RCOOH 於 13-10-2022 16:30 發表
講講下摺機突然變左兩餸飯......

兩餸FOLD乎?
究竟世界上還有神嗎?

師兄,呢碟係咩菜式?賣相好正!
(不過份量太少,夠飽嗎?)
引用:
原帖由 48191 於 13-10-2022 16:00 發表
有啲出名酒樓大廚,都開兩餸飯。
響深水埗一間買個梅菜扣肉返屋企做餸,好食到驚為天人。
至於灣仔,謝斐道有一間酒吧,午市午餐都係七蟹有找,但係質素非常高!

回覆 47# 的帖子

應該咁講,之前熱錢多,錢易搵,過渡消費。依家只係去返正常。之於品味同要求,好多其實都係得個"充"字。識d真係識飲識食個d, 講究起上黎,真係自己買料自己整,酒從酒莊直接入貨。

烤豬手,啲皮好脆。
佢啲粟米湯係打碎啲粟米,好甜。
其實份量唔細,夠食。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-10-2022 00:07 發表
師兄,呢碟係咩菜式?賣相好正!
(不過份量太少,夠飽嗎?)

究竟世界上還有神嗎?

有人話而家經濟衰退,係「滯賬」狀況。

引用:
原帖由 ethanwch 於 14-10-2022 01:20 發表
應該咁講,之前熱錢多,錢易搵,過渡消費。依家只係去返正常。之於品味同要求,好多其實都係得個"充"字。識d真係識飲識食個d, 講究起上黎,真係自己買料自己整,酒從酒莊直接入貨。
充品味其一啦,其二老實講午餐時間都係果個零鐘同人迫,我有時都索性唔食,仲講咩品唔品味

中環返工就一定要食貴野?有d自己帶添

人工升幅跑輸通脹。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-10-2022 11:41 發表
有人話而家經濟衰退,係「滯賬」狀況。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 里安 於 14-10-2022 13:48 發表

充品味其一啦,其二老實講午餐時間都係果個零鐘同人迫,我有時都索性唔食,仲講咩品唔品味

中環返工就一定要食貴野?有d自己帶添
依家習慣自帶控制體重
但有d工種要同同事保持關係 都要硬食ga啦

經濟唔好

認真講,加息令到班要供樓供車的人使少咗。
而家見到佢哋帶飯返工就知乜事。
而且銀主盤開始多咗。
以前一開三、一開四買樓炒樓嗰班應該好快上IFC天台…..

究竟世界上還有神嗎?

上IFC天台……
沙士果陣係買炭……
引用:
原帖由 48191 於 15-10-2022 21:02 發表
認真講,加息令到班要供樓供車的人使少咗。
而家見到佢哋帶飯返工就知乜事。
而且銀主盤開始多咗。
以前一開三、一開四買樓炒樓嗰班應該好快上IFC天台…..

引用:
原帖由 bennytsang16 於 16-10-2022 02:15 發表
上IFC天台……
沙士果陣係買炭……

其實97 同今日又有些不同,97 時供息是去到10 里,
即是買十蚊樓要供十幾蚊息,
今時今日有壓測去防止一些空心買家,也有辣招限制二置物業,
雖然談不上絕對杜絕,但很大程度上限制了超出能力的置業行為。
個人感想,這次衰退會讓樓市從頂位跌6 成左右,早兩年有些人說樓市不跌/ 跌1, 2 成就算,或曰剛需不會令樓價跌太多云云。
在下是嗤之以鼻的,如果知道香港樓市歷史和資金結構,便知香港樓市絕非「剛需」兩字可以解釋,
這些論點在2017 年在下已經是這樣想,當時2019 也勸了一下堂弟 ( 他2016 年置業 ) ,
叫他既然未有家室不如考慮一下賣樓套現等跌市,因為當時已經覺得香港樓市升無可升。
最後堂弟相信自己的判斷,沒有聽從我的,當時也理解,因為做了業主真是不太想放手。
當時他也認為我「覺得他太年輕甚麼都錯」,似乎嬲了...
但回想起來,其實如換轉角色要我做相同的事也未必肯,何況有了家庭更不方便。
2022 年樓市已經跌到不能自理,不知堂弟是否還記得當年我勸過他...

順帶一題,甚麼排隊IFC 燒炭這些真是不要隨口說,說笑也不宜。
需知道這些也不一定是炒家,可能辛苦做了幾十年才買到,
跌市蝕錢也不想,不見得需要被詛咒。
當年父母也是97 前置業,2XX 萬跌到得番 60 萬,還要供11 里息,
那時在下年輕不懂,今時今日如果說「換轉係我」,在下也可能不知如何生存,下面還要養著數個子女呢。
人家仆就是人家事,也不必拍手叫好,人生總有機會置業,置業也總有機會跌錢,今日詛咒人他日被人詛咒又何苦。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

2 個讚好! TOP

發新話題