發新話題

經濟唔好,少人消費

Exact7ly
引用:
原帖由 里安 於 17-10-2022 11:56 發表
其實點都講唔埋冷,兩公婆/情侶有分歧就無辨法點都要有solution

唔關自己事,就我有我睇法,但無必要批評人或者一定要人接受自己果套
究竟世界上還有神嗎?

入市時機錯高追、息率升、銀行估價低又上車,同金融風暴前入市差不多。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 17-10-2022 12:09 發表
愈來愈銀主盤,背後一定好多人傾家盪產。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 17-10-2022 11:17 發表
其實「自住大0西」/ 「唔使理佢升跌」呢啲真係自己呃自己….
而家日日返工經過地產鋪,睇到啲價位有少少觸目驚心。
應該咁講, 一路份工都穩定供得起, 又唔諗住搬/賣既, 唔加息之下點跌都唔太大實際影響, 心理上負擔就另一回事啦~
但有D位真係會比人吹過龍, 身邊有人舊年買樓, 另一邊D女人朋友用買完樓個心態同女伴分享, 話自住樓升跌30%都唔使理佢
我心諗講果個唔係痴孖筋就唔用腦, 一係就立心不良......

樓市遲早都係會回, 為平穩只係望慢慢跌落去, 無咁多人燒炭跳樓變凶宅而矣
講觸目驚心, 打從前前任CE上台之後果浸升浪已經升到事不關己咁了
但真心覺得而家既跌價仲未去到一種跌到人驚果種住......

1 個讚好! TOP

而家啲報紙日日報乜乜屋苑物物單位蝕讓兩球都死啦。
引用:
原帖由 stevechau 於 17-10-2022 14:35 發表

應該咁講, 一路份工都穩定供得起, 又唔諗住搬/賣既, 唔加息之下點跌都唔太大實際影響, 心理上負擔就另一回事啦~
但有D位真係會比人吹過龍, 身邊有人舊年買樓, 另一邊D女人朋友用買完樓個心態同女伴分享, 話自 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 17-10-2022 14:48 發表
而家啲報紙日日報乜乜屋苑物物單位蝕讓兩球都死啦。
果D唔少都係幾年新盤果陣買, 更甚者唔少都唔係蝕左兩球, 而係比最高位賺少左兩球......
真正一開三四去炒果D, 我諗大部份辣招之前都報好晒局, 分分鐘都供過左一半甚至斷埋
如果6成以上私樓斷供係堅既話, 咁會死既多數都係近5年先入手既樓市高成數按揭新鮮人~

1 個讚好! TOP

新鮮人,冇經驗咪領嘢囉。
引用:
原帖由 stevechau 於 17-10-2022 18:55 發表

果D唔少都係幾年新盤果陣買, 更甚者唔少都唔係蝕左兩球, 而係比最高位賺少左兩球......
真正一開三四去炒果D, 我諗大部份辣招之前都報好晒局, 分分鐘都供過左一半甚至斷埋
如果6成以上私樓斷供係堅既話, 咁會 ...
究竟世界上還有神嗎?

二手區放售,都少左人問津。
同幾年前放售,多人PM、要 hold 差好遠。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 16-11-2022 14:24 發表
二手區放售,都少左人問津。
同幾年前放售,多人PM、要 hold 差好遠。
氣氛差好遠了
除非真係好平好平
或者with 1000既野

最近發覺自己經濟有好轉,月尾居然有錢剩。

同今年年初比較,防疫限制放鬆左少少,經濟一定會好返少少。
引用:
原帖由 reniless 於 16-11-2022 21:49 發表
最近發覺自己經濟有好轉,月尾居然有錢剩。

今年好多人移民,識得有兩位玩開 GBB 的師兄,都在今年移民英國了……

發新話題