17 12
發新話題

[Marui] 紅點鏡有咩好介紹

紅點鏡有咩好介紹

大家好 小弟用marui hi-capa 打cqb 想問有咩紅點鏡好介紹 岩岩新手上路 唔太識
咩牌子好或型號
幫幫手介紹一下好嘢

手鎗冇乜必要上紅點,唔係咁易用架,多D練鎗好過,D錢投資落支步鎗好過。步鎗易上手,裝支鏡又真係有明顯提升。

玩Carry Optic,內件冇特別執既話,開鎗果下會明顯feel到一道向後拋既力,鏡越重越高、師奶越輕越快,情況越嚴重,咁樣落場等於讓(自)賽(殺)。

1 個讚好! TOP

最簡單用番MARUI 膠身紅點,外觀一般般但實用,也夠光。

承R 兄所說,紅點沒練過是會用得慢過IRON SIGHT ,因為鐵西你瞄歪左你見到前後西知自己歪左去邊,好快可以修正,
新手用紅點,一舉槍見不到紅點就會不知點算好,扶乩一般搖來搖去也不知粒點偏向哪裡,常有的事。

紅點靠的是肌肉記億和統一的出槍動作,是要練的,至於練完之後是否一定快過IRON 西,
在下覺得要看距離,5 米左右近乎0 分別,因為IRON 西都可以靠練習做到一舉就對準,
但10 米開外因為目標物相比鐵西會顯得很小,用紅點可以瞄得準一些。在下覺得準度是手槍紅點更優勢的地方。
更甚者打WARGAME 用手槍紅點,10 ~ 20 的目標物用紅點更是明顯可打得更準。( 當然如果有步槍就用步槍更有威力,但在下玩狙的時候會帶紅點手槍 )
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

裝鏡到zero到練其實都唔少問題出現,搞搞下我都發覺手槍不如打鐵瞄算

買裝備不會送技術,練到就手先再算

在於氣鎗,carry optic紅點係尷尬野。紅點鏡細的話,又慳氣又快又穩,但唔好搵點。大的話,好瞄但支鎗拋來拋去,速射潑水。

可以分享一下既經驗就係我支MK27,唔裝鏡或者用悍武RMR,冇乜特別感覺;上Holosun,明顯衝力更大;上ACRO,直頭勁到唔可以limp wrist,否則成支鎗彈起。

再加上carry optic一係馬記一係就平價真品,其他copy基本可以送堆填區,光學性能虧到死,唔好身痕亂買。

IPSC果種鏡橋又用唔到正常鎗套,而且比較嬌貴,唔適合落場。

步鎗裝紅點,肩到手到點就到,你要練既就係第一擊既速度,但手鎗搵點全在乎肌肉記憶,未識射先要識舉(???)。

引用:
原帖由 RCOOH 於 23-10-2022 13:08 發表
在於氣鎗,carry optic紅點係尷尬野。紅點鏡細的話,又慳氣又快又穩,但唔好搵點。大的話,好瞄但支鎗拋來拋去,速射潑水。

可以分享一下既經驗就係我支MK27,唔裝鏡或者用悍武RMR,冇乜特別感覺;上Holosun,明顯 ...
我枝mk27mod2裝左金屬版悍武rmr
粒點好似太大同埋光度5格都太光
但要砌mk27 用hrs冇計

引用:
原帖由 jn_jona 於 23-10-2022 13:35 發表

我枝mk27mod2裝左金屬版悍武rmr
粒點好似太大同埋光度5格都太光
但要砌mk27 用hrs冇計
悍武RMR係太光太大咬,但點都好過SOTAC呢種電子垃圾,粒點橫看成嶺側成峰,遠近高低各不同,瞄鬼!

我而家支mod1都係用悍武RMR。

即係其實carry optic一係馬記 會比較好?
咁HOLOSUN 點? 好用嗎

引用:
原帖由 sonic520520 於 23-10-2022 13:49 發表
即係其實carry optic一係馬記 會比較好?
咁HOLOSUN 點? 好用嗎
Holosun係真品,兩千銀丫。

Victo、Swamp Deer幾百蚊就夠用啦。

引用:
原帖由 RCOOH 於 23-10-2022 13:59 發表

Holosun係真品,兩千銀丫。

Victo、Swamp Deer幾百蚊就夠用啦。
咁即係VIC同埋馬記就可以 對嗎?

引用:
原帖由 RCOOH 於 23-10-2022 13:41 發表

悍武RMR係太光太大咬,但點都好過SOTAC呢種電子垃圾,粒點橫看成嶺側成峰,遠近高低各不同,瞄鬼!

我而家支mod1都係用悍武RMR。
悍武果粒用係手槍都ok既 大粒d當易搵點d
係室內低光果時會麻煩少少 同埋要挑一挑佢唔夠圓
佢重新design過個housing似過其他copy 算有心機做
Marking可能專登錯

咁既價錢 過晒收價標準
真既就算買左都唔會裝手槍 出出入入槍套 撞黎撞去

引用:
原帖由 sonic520520 於 23-10-2022 14:07 發表

咁即係VIC同埋馬記就可以 對嗎?
我覺得Victo太樣衰,不如馬記簡單實際,企企理理,擺明係玩具。

如果唔係太重又肥左dd,有機會上唔到部分mount,Eotech EFLX(copy啦當然)先至型到爆又平又實用。

我用Vector frenzy貪佢個座扁d
好唔好睇見仁見智

談起紅點高低,ARMY 這支值得留意,
好還未上市的,這個紅點座高度應該是各款HI CAP 之中,安裝位置座得最低的。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 24-10-2022 09:16 發表
談起紅點高低,ARMY 這支值得留意,
好還未上市的,這個紅點座高度應該是各款HI CAP 之中,安裝位置座得最低的。

可行的話都仲意裝貼點

17 12
發新話題