發新話題

初嚟步到,多多指教

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 11:03 發表

估唔到馬記aeg死哂冇人玩又比佢出支氣動返生
G 兄成日覺得AEG ( 計埋次世代) 死哂呢下其實幾有趣...
好簡單商業原則,有市先有新品新作,如果電動槍死哂無人玩,不如解釋下點解MARUI 可以不停出新?
真係甘熱愛填海乎?
世界其實很大,有空可以看看市面上幾多AEG,每年都在出新,還是大家都喜歡填海?G 兄喜歡GBB 真是街知巷聞。
但不必下下踩AEG 市場,會顯得無知。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 chansinshan 於 30-1-2023 21:51 發表

多謝師兄俾咗咁多意見
啱啱問咗個仔佢話上次打 wargame D 同學話係彈匣入 Gas 多,我估係你所講 GBB 槍
我諗住整返 D 舊槍俾佢出去打,但怕佢會俾人笑佢
咁買D平又好用既新鎗囉。

手鎗,AAP01C上下魚骨一步到位,唔使好似AAP01全部另外買。Glock18C真係興趣鎗,全自動相當花灑。

至於長火用GBB真係需要技術同意識,裝彈量完全彷真,必須要識得玩點射,甚至只開半自動,電鎗簡單粗暴見人就full。

而家都係玩gbb,除左像真有後坐力好玩,係而家港台玩gbb既玩家隨時多過電槍
其實玩氣槍都係好既,起碼個個打單發,一個人又唔會帶到好多夾,對以前 wargame aeg派彈玩法重大改變係好事,人人支槍性能都唔會差太多冇得屈人,變相更加追求技術打法要走位要同樣友夾,以前電槍rof40,50自動上鍊彈鼓邊個係前面邊個死  邊個敢走上前打變蜂巢?最尾2個邊山頭互派彈完場,諗起都無聊
Gbb一流行左就ko哂呢d玩法,真係死沉wargame既另一次返生救星

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 11:08 發表

G 兄成日覺得AEG ( 計埋次世代) 死哂呢下其實幾有趣...
好簡單商業原則,有市先有新品新作,如果電動槍死哂無人玩,不如解釋下點解MARUI 可以不停出新?
真係甘熱愛填海乎?
世界其實很大,有空可以看看市 ...
馬記Aeg真係死哂,我以前買左十幾支馬記都賣哂轉左玩金屬身港台aeg嘛
次世袋生錯年代未流行已經比gbbr風頭蓋左,日本個面容易入手原裝零件應該有市場,港台外國應該唔多人玩呢個系統
當然全世界計電槍市場大過gbb,港台就唔一定,冇話aeg唔好,係馬記舊代aeg真係冇咩人咁貴買膠身再掉一堆錢改
其實佢d舊代aeg真係過氣,要玩既人大把新型aeg可以取代佢d aeg

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 11:33 發表

馬記Aeg真係死哂,我以前買左十幾支馬記都賣哂轉左玩金屬身港台aeg嘛
次世袋生錯年代未流行已經比gbbr風頭蓋左,日本個面容易入手原裝零件應該有市場,港台外國應該唔多人玩呢個系統
當然全世界計電槍市場大 ...
以呢個邏輯計,馬記GBB都死曬,以前馬記GBB佔有率可能七八成,現時同大陸港台分大餅,咁即係死埋?
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

回返主題先,其實現時老實講,香港計GBB的確比較多人玩,如果入手,都係推薦馬記,起碼無咁多問題,零件亦充足,又如果想繼續AEG,Ares 0既AEG唔錯,性價比高

引用:
原帖由 chansinshan 於 30-1-2023 21:52 發表

明白,請問而家啲氣幾錢一罐?
舊時要成舊水一罐玩唔起
唔知而家會唔會化算啲
我都玩左差不多三十年,成舊水一罐真係未玩過,都係Top Gas?

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 11:22 發表
而家都係玩gbb,除左像真有後坐力好玩,係而家港台玩gbb既玩家隨時多過電槍
其實玩氣槍都係好既,起碼個個打單發,一個人又唔會帶到好多夾,對以前 wargame aeg派彈玩法重大改變係好事,人人支槍性能都唔會差太多冇 ...
師兄講得無錯 ,當年第一次出身打war game 嗰時就見識過派彈玩法,呢左係棵樹下邊都仲都派,d彈係棵樹跌落黎,之後玩左幾年aeg,去親join 人地場打,唔係快頻就係1.6,/1.7,完全enjoy唔到場game ,之後就轉曬打gbb到依家啦

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 11:08 發表

真係甘熱愛填海乎?
世界其實很大,有空可以看看市 ...
上個星期去完日本打幾場game,即使cqb場都好,都係一堆用緊馬記aeg.

親身體驗左幾日唔同地方唔同場地都係咁,幾乎得我同少數零星幾個一樣用hicapa打gas,証明馬記aeg單靠日本內市場都夠玩....

(另外估唔到大部份女玩家都用把Scorpion落場)

引用:
原帖由 kensmaner 於 31-1-2023 15:14 發表

上個星期去完日本打幾場game,即使cqb場都好,都係一堆用緊馬記aeg.

親身體驗左幾日唔同地方唔同場地都係咁,幾乎得我同少數零星幾個一樣用hicapa打gas,証明馬記aeg單靠日本內市場都夠玩....

(另外估唔到大 ...
其實如果同鋪頭熟,可以問下AEG 同GBB 邊D 好賣。
自己問過位香港網店同時會出貨外地的,說肯定是AEG 好賣些 ( 唔計手槍因為手槍無邊支AEG ),
如果亞洲區都不能讓GBB 壓倒地性好賣,將個題目移去歐美,更加不用談,
歐美買支真鐵 AR-15 才 6K HKD 左右,而且包保全真件,現在GBB 弄個靚身都一萬,
GBB 的「像真」特性在外地又有多大市場呢?

只是中港台日不能隨便在街買柄真鐵來射,才要談「像真」,其實也是打6mm,外國人不談像真,要像真直接買支真的就好,也可以掛牆。
氣槍對他們只是不折不扣的玩具,可以拿來玩而不怕攪出人命的東西。

談到這裡恐嚇又要被標記為反GBB 份子,剛好相反,在下的GBB 已經沒有在數,
勉強記一下,不談牌子,應該有MP5 X1,TAR-21 X1,416 X2 ,M4 X2,AK X2,UMP X 1,MAC 11 X 3 ,417 X1 , PP2000 X1, 89式 X1, UZI X 1...
一些非GBB 類的氣動槍 散彈氣動跳殼 X 5,散氣動不跳殼 X 3,一些氣動狙,之後 GBB 手槍不談了總之一大堆。
而AEG 麻,比起GBB 只多不少。
在下喜不喜歡玩GBB? 是喜歡的,但誠如之前所談,市面上很多GBB 真是好看不好用,收藏把玩還好,
實戰在下只用MARUI,起碼我不用擔心打到一半要到休息區做維修員。

AEG 在下也很少買非EBB 的,因為次世代雖然像真性遠不及GBB,但在可靠性和像真/娛樂性上做了個頗好的平衡,
起碼在射擊時真是有一下撞擊回饋,看著瞄準鏡在震一下是比較帶感的。
但純AEG 也不歧視,始終次世代比較貴和款式有限,有時買一些自己喜歡外觀的槍也同樣重要。

至於上面不少人談及的「派彈」問題,首先派彈也是玩法的一種,沒有對錯,只有喜不喜歡,
純粹單發好不好玩? 好玩,但玩具槍不是真槍,一來沒那麼準,二來子彈不穿草,有時對方在林中,你瞄了,瞄得很準,打一發,中葉,
打多發,再中葉,打多發,中樹枝...也是很常見,尤其是40米開外,想一發入魂真是既是技術也是運氣。
有人可能覺得這樣才「考技術」,在下倒是覺得只是武器性能不足瞄到開火都殺不死的感覺,如果可以打連發在下一定打連發,GBB 也一樣說法。
想打「技術」,用狙擊槍吧,最考技術:
https://youtu.be/Mu95yhz-BnE?t=131 ( 一發入魂片,要穿這個三角樹支再打中,在下覺得6 成靠運仔,4 成靠人品 )

但是否直接禁止改槍或禁用AEG ?如果身邊同時有GBB 友又有AEG 友又如何?
其實在下之前也有提及的一個方法,便是「限彈量」,這個玩法在疫情前在下執行了近4 年了,
絕對行之有效,方法很簡單,每一小節,每人只可以用600 發子彈,甚麼槍型也是,純半自動類例如手槍或PUMPING ACTION / BOLT ACTION 則無限。
如是者已經完全阻止了任何無腦派彈行為,喜歡的話大可以改個快頻50 RPS , 也是600 發,即是可以打12 秒就沒彈了,
也沒可能做到快頻壓制或者割草掃場。如是者用GBB 也好AEG 也好,全自動半自動也好悉隨專便。
至於有沒有人會犯規偷偷用多? 大可以留意有沒有人可以無腦派彈,有沒有慳住用是很明顯的,
再者HOST 在其中一隊,找一個可信任的副HOST 在另一邊,預先說明會留意大家有沒有用多彈,請大家守規則大家玩得開心,自然不敢造次 ( 哪怕其實個HOST 根本沒在看 )。

其實想玩一個開心GAME 方法很多,而且很大程度取決於HOST 會否管理,
反過來說,是否純GBB GAME 就大家一定笑住走開開心心理想鄉甘款,沒有鬧交爭執呢?也不用說得太白,一場GAME 好不好玩是取決於人腳,不是取決於工具。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 10:40 AM 發表

如果20- 30 年前,MARUI 馬記是膠身,現在應該極少人在用了,而且放了那麼久,應該不太可靠了。
現在世界是電動氣動各佔半壁江山,另外也有一些叫HPA ( 高壓氣樽 )的歐美人玩比較多,HPA 暫且不表。

先說MAR ...
多謝師兄咁詳盡回覆,我諗我要慢慢做好功課先可以幫個仔買支新槍
睇完你咁詳細講解,依家變成頭痕買 GBB 定係 EBB 俾佢好

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 11:10 AM 發表

手鎗,AAP01C上下魚骨一步到位,唔使好似AAP01全部另外買。Glock18C真係興趣鎗,全自動相當花灑。

至於長火用GBB真係需要技術同意識,裝彈量完全彷真,必須要識得玩點射,甚至只開 ...
請問師兄有冇好介紹。啱新手個仔玩

引用:
原帖由 jacko 於 31-1-2023 12:47 PM 發表

我都玩左差不多三十年,成舊水一罐真係未玩過,都係Top Gas?
可能我記錯,嗰時係要拖罐 12 氣加條喉,好肉酸

引用:
原帖由 Snakewong2066 於 31-1-2023 01:40 PM 發表

師兄講得無錯 ,當年第一次出身打war game 嗰時就見識過派彈玩法,呢左係棵樹下邊都仲都派,d彈係棵樹跌落黎,之後玩左幾年aeg,去親join 人地場打,唔係快頻就係1.6,/1.7,完全enjoy唔到場game; ...
係呀 ,嗰時真係覺得派彈 D 人好無聊
完全唔係講技術

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 11:10 AM 發表

至於長火用GBB真係需要技術同意識,裝彈量完全彷真,必須要識得玩點射,甚至只開 ...
新款電槍彈匣全部都係大容量?
我記得當年支 MP5 好似係得好少彈量,入彈要用支膠篤入去好麻煩

發新話題