發新話題

初嚟步到,多多指教

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 06:17 PM 發表

落場打埋一份,群揪佢同學
我驚佢 D 同學嫌棄帶個老豆嚟玩咋

Delete

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 17:53 發表

你講得非常啱,要埋堆就要買返同一款
我之前問過佢,佢話當 D 高年班同學係入氣落彈匣,佢就同個場租咗支槍去打就冇入過氣
咁即係同學都係打 GBB 啦
起碼你公子會比較易知道佢班朋友玩緊乜,由佢自己去決定玩唔玩同一個款先∼
你陪佢去槍街一齊揀,起碼你公子又可以指比你睇佢班朋友玩緊乜款,你又可以知道你公仔心入面鍾意既款係邊一款,溝通就係咁黎
手槍GBB幾乎係定局,但長火都係要等你公子去摸索再話比你知

個人反而覺得新手最忌其他人推介特定款式/我地覺得好既款比佢,因為當佢一唔鍾意打game,

GBB記得唔好斜多過45度開鎗或者貪過癮Gunkata,會爆氣,而且視乎比唔比full,比full就打短點放,唔比就單發,忌瘋狂掃射。

狂full一來帶十隻匣都唔夠你用,打哂就用嘴吹BB彈啦(X);二來彈匣同內部零件比正常速度更快急凍,嚴重影響彈道穩定;三來GBB就係要培養唔開冇把握既鎗既意識。

引用:
原帖由 stevechau 於 31-1-2023 07:33 PM 發表

起碼你公子會比較易知道佢班朋友玩緊乜,由佢自己去決定玩唔玩同一個款先∼
你陪佢去槍街一齊揀,起碼你公子又可以指比你睇佢班朋友玩緊乜款,你又可以知道你公仔心入面鍾意既款係邊一款,溝通就係咁黎
手槍GB ...
啱啱問咗個仔,佢話上次打 wargame 時只準單發咁射,唔俾連發
我話咁買支手槍玩算啦,佢又唔制喎

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 07:45 PM 發表
GBB記得唔好斜多過45度開鎗或者貪過癮Gunkata,會爆氣,而且視乎比唔比full,比full就打短點放,唔比就單發,忌瘋狂掃射。

狂full一來帶十隻匣都唔夠你用,打哂就用嘴吹BB彈啦(X);二來彈匣同內部零件比正常速度 ...
向上向下都唔好超過 45 度?
請問 Gunkata 係點解? 爆氣又即係點解?

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 20:09 發表

啱啱問咗個仔,佢話上次打 wargame 時只準單發咁射,唔俾連發
手鎗難學難精,不如投資碌馬記MWS好過,打單發MWS未驚過。

親子同樂,不好嗎?
引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 18:14 發表

收到,多謝 Dave 師兄
估唔到個仔會令我再次燃起玩槍興趣
究竟世界上還有神嗎?

GBB最大的天歒係氣溫。
引用:
原帖由 chansinshan 於 30-1-2023 21:51 發表

多謝師兄俾咗咁多意見
啱啱問咗個仔佢話上次打 wargame D 同學話係彈匣入 Gas 多,我估係你所講 GBB 槍
我諗住整返 D 舊槍俾佢出去打,但怕佢會俾人笑佢
究竟世界上還有神嗎?

拖喉
引用:
原帖由 jacko 於 31-1-2023 12:47 發表

我都玩左差不多三十年,成舊水一罐真係未玩過,都係Top Gas?
究竟世界上還有神嗎?

選擇好系統,就落槍舖選擇就自己手形,Grip得舒服,再上來問大家意見先至買包冇衰。
引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 20:09 發表

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 jacko 於 31-1-2023 12:27 發表

以呢個邏輯計,馬記GBB都死曬,以前馬記GBB佔有率可能七八成,現時同大陸港台分大餅,咁即係死埋?
好多年未見過落場有人買馬記原裝膠身搖頭槍。。。馬記舊代槍事實係又貴又膠改得黎仲貴一早應該淘汰
我冇話次世袋一直指馬記膠身aeg唔掂
講開又講佢d手槍自從比台仔抄左系統都少左好多人買,mws而家我都唔會再買馬記改了
但佢個系統係好唔代表佢d膠身係好係咪先

引用:
原帖由 Snakewong2066 於 31-1-2023 13:40 發表

師兄講得無錯 ,當年第一次出身打war game 嗰時就見識過派彈玩法,呢左係棵樹下邊都仲都派,d彈係棵樹跌落黎,之後玩左幾年aeg,去親join 人地場打,唔係快頻就係1.6,/1.7,完全enjoy唔到場game; ...
係架師兄,所以你見點解咁多人當年gbb長槍問題多多整多個玩d人照賣哂電槍轉玩氣動,就係厭惡左電槍派彈玩法
無錯電槍一樣可以只玩單發同彈弓夾,但你對面派彈個班人唔係咁諗呢,要就呢個就個個好難開得成game,

跳出電槍局,轉投氣槍局就可以強制人人唔會派彈了,你有錢體力好可以落場袋20隻氣夾派彈,咁樣落場打win對面都係實力一種既人地會服你  但事實氣槍game打單發多甚至講明只可打單發,咁你袋20隻夾都變多餘了所以冇人咁做了
同埋自從出左氣動長槍,唔打game都多左人買黎屋企玩後座力同收藏,又帶起左熱潮,
除左氣槍消費比較貴,好玩性氣比電好

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 17:11 發表
我唔玩電,全部都GBB。

要落場而且新上手,blowback越細越好,扣壓力越輕越好,VFC或者T8基本上唔使諗,V記MK27或者T8 Staccato新手快扣直接變防空炮,打唔到人比人狂揪好肉酸的。

不過手鎗最重要係岩手形,否 ...
氣動長槍其實有gn出成槍三千幾馬記系統有落補品都有得諗,不過t發包鋼煲都係吸引既
馬記而家就麻床地,雖然原裝最穩定好打,但佢新版竟然上死左粒波箱縲絲拆唔到O哂嘴要拎出去槍舖比人拆收費唔平
打爛件一件件換哂補品=新槍價最少加多2千,而家多左副廠出成槍唔貴,馬記原裝性價比就冇咁好了
所以你見2手多左幾多馬記放售,唔夠筆直可以買支新淨2手打住先
手槍就冇咩需要買馬記了,台仔個d已經唔錯性格比高

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 22:15 發表

好多年未見過落場有人買馬記原裝膠身搖頭槍。。。馬記舊代槍事實係又貴又膠改得黎仲貴一早應該淘汰
我冇話次世袋一直指馬記膠身aeg唔掂
講開又講佢d手槍自從比台仔抄左系統都少左好多人買,mws而家我都唔會再 ...
其實AEG 係泛指所有電動玩具槍,唔係膠身先叫AEG,就算次世代個名其實都老連甘大隻字寫住係NEXT GEN AEG ,
G 兄果句「估唔到馬記aeg死哂冇人玩」在下很自然地理解為MAP 炮打全體AEG 系統。

今時今日當然無咩人會叫你買馬記膠身,MARUI 自己都已經唔出新款,2007 也已經用次世代取代之,
所以師兄在2023 年發言「馬記AEG」原來是指十九年前的膠身,真是比較難理解。

但此一時彼一時,MARUI AEG 1990 年左右出,可說是稱霸了十年有多,多原裝金身其實都只是 2008 年前後 G&P 時代起,
馬記其實已經不算是後知後覺,2007 年已經開始攪次世代,考慮到研發,其實應該2005~2006 年左右己在計劃了。
可見MARUI 市場部也是有做野的。
在下2010 年入行,其實已經開始建議玩家不要買膠身AEG 了,當時還有很多原裝膠MARUI 賣,當時的玩法是換GP 金身,埋單三千多吧,
另一種玩法是直接買GP 但易壞,真正令MARUI 賣不出的應該是國狗傾銷,600 元一柄全金屬身,後期KING ARM 也是又平又好用,千多元一柄全金屬又精美還要比國狗耐用。
相比之下,MARUI 的槍就真的非常貴了,那時入行在下買的是MARUI SR 16 改金身,幾乎是「名牌」級數。同時入行的朋友買了柄金弓AUG ,兩場收工。

時至今日,馬記早已是全金屬身,三千多元一柄次世代或GBB,其實日本物價真是沒怎麼升,
反觀現在國狗牌子都叫價二千多,台仔槍更是一萬幾千隨便開價,日本槍相比之下又變得不貴了。

至於GBB 是否推倒了AEG,G 兄可能身邊都是GBB 友所以認為GBB 優越,但在下攪了數年團,最旺的時候是2014~2019 前後,
以在下觀察,參加者仍然是6~7 成是AEG,1 成狙擊,餘下的就是GBB,
於在下眼中,反倒是GBB 弱勢。所以說與其自己「覺得」,倒不如找些槍店問問哪些賣得好。
又或者數一數每年新品入邊,有多少GBB 多少AEG,
於在下看來,GBB 雖然數量不少,但論款式數量,似乎還是AEG 領先,
市場定律,有賺頭的才會繼續出,賠本的就早早收檔。
另外一個題目是,買GBB 槍的人是否等同不買AEG ,或會減少買AEG,更是無從稽考,
在下倒是AEG GBB 手拉狙 跳殼 榴彈炮來者不拒,相信也不獨在下而然也。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

發新話題