發新話題

初嚟步到,多多指教

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 20:09 發表

啱啱問咗個仔,佢話上次打 wargame 時只準單發咁射,唔俾連發
我話咁買支手槍玩算啦,佢又唔制喎
咁即係佢班朋友仔都玩緊GBB長火啦
咪揀支GBBR比公子落場興奮下lor, 如果鍾意M4款既, 買支MARUI入門易玩好多~
手槍歡喜買果陣先買埋啦, 不過香港地大部份CQB場都係手槍夠打既距離, 睇下公子玩完會唔會慢慢心思思轉玩手槍

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 22:15 發表

好多年未見過落場有人買馬記原裝膠身搖頭槍。。。馬記舊代槍事實係又貴又膠改得黎仲貴一早應該淘汰
我冇話次世袋一直指馬記膠身aeg唔掂
講開又講佢d手槍自從比台仔抄左系統都少左好多人買,mws而家我都唔會再 ...
呢樣野就睇你身邊係咩人多, 小弟身邊班newbie想買長槍, 基本上了解過如果佢地對後座力無要求既, 都係會建議佢地買返馬記膠AEG玩住先~
原因無他, 成本低、槍身輕、打落準、夠細力, 呢D全部都係newbie friendly既條件黎
除非身邊人對金身/款式有要求就另當別論~

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 22:15 發表

好多年未見過落場有人買馬記原裝膠身搖頭槍。。。馬記舊代槍事實係又貴又膠改得黎仲貴一早應該淘汰
我冇話次世袋一直指馬記膠身aeg唔掂
講開又講佢d手槍自從比台仔抄左系統都少左好多人買,mws而家我都唔會再 ...
咁你要講清楚意思,原來你話馬記AEG因為膠身死曬 又咁,如果馬記係金身,咁死唔死呢?
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 20:09 發表

啱啱問咗個仔,佢話上次打 wargame 時只準單發咁射,唔俾連發
我話咁買支手槍玩算啦,佢又唔制喎
我估樓主C兄個仔都唔細卦,佢都有自主能力.
尤其是E+乜都講'文主士油 '.
最好你帶個仔到KWS的玩具店行行,叫佢自己選擇佢喜歡的玩具槍.
你同佢揀的話,到時個仔唔滿意,又怨你一世了.

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-2-2023 11:23 發表

最好你帶個仔到KWS的玩具店行行,叫佢自己選擇佢喜歡的玩具槍.
怨一世咁嚴重
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-2-2023 11:23 AM 發表

同佢行過兩三次,過年嗰日入咗去明搶仲見到有個女售貨員著到 Lolita 咁型去賣槍
但由於我脫晒節,都唔知揀乜嘢牌子槍俾佢好,俾唔到意見佢
所以先上嚟問

題外話,樓主師兄記緊買返個保護公子對真品眼睛護具

引用:
原帖由 3904gary 於 1-2-2023 15:08 發表
呢樣真,乜都可以平,眼鏡唔可以。

抵玩既可以試試Bolle、Pyramex,同時都比較適合亞洲人鼻樑,Revision或者Oakley真係麻麻,性能係好但戴唔穩。

另外,瞄準姿勢要注意,頭要直,唔好dup頭,等護目鏡發揮應有作用,否則戴左鏡都人地都照樣打盲你。

引用:
原帖由 chansinshan 於 1-2-2023 14:56 發表

同佢行過兩三次,過年嗰日入咗去明搶仲見到有個女售貨員著到 Lolita 咁型去賣槍
但由於我脫晒節,都唔知揀乜嘢牌子槍俾佢好,俾唔到意見佢
所以先上嚟問
又好難怪既, 唔好話你停左咁多年無玩, 我自己早三兩年都停過一排無玩, 舊年pick-up返都係一頭霧水呢~

引用:
原帖由 3904gary 於 1-2-2023 03:08 PM 發表
呢樣一定會買,盲咗佢真係怨我一世

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-2-2023 03:18 PM 發表

呢樣真,乜都可以平,眼鏡唔可以。

抵玩既可以試試Bolle、Pyramex,同時都比較適合亞洲人鼻樑,Revision或者Oakley真係麻麻,性能係好但戴唔穩。

另外,瞄準姿勢要注意,頭要直,唔好dup頭,等護目鏡發揮應 ...
多謝 RCOOH 俾意見
請問有冇 Full Mask 推介?

引用:
原帖由 chansinshan 於 1-2-2023 15:28 發表

Full Mask係安全但非常難貼面瞄準,到頭來要用7到爆既怪異姿勢,或者夾硬買支MP/CX然後裝Visor托。

建議護目加Laylax既防彈口罩,另外鏡架起碼用Lower1/3高度避免dup頭(即1.57吋。淘佬Scalarworks或者Unity任揀,連運費都唔使100,數準),盡可能安全亦適合大部份鎗托,更適合銀包。

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-2-2023 03:39 PM 發表

Full Mask係安全但非常難貼面瞄準,到頭來要用7到爆既怪異姿勢,或者夾硬買支MP/CX然後裝Visor托。

建議護目加Laylax既防彈口罩,另外鏡架起碼用Lower1/3高度避免dup頭(淘佬Scalarworks或者Unity任揀,連運費 ...
鏡架嗰 D 真心唔識,等佢玩熟咗先再考慮加

引用:
原帖由 chansinshan 於 1-2-2023 15:44 發表

鏡架嗰 D 真心唔識,等佢玩熟咗先再考慮加
咁步鎗都要加鏡,要鏡就要有鏡架,唔係用機瞄咁熱血丫?

引用:
原帖由 chansinshan 於 1-2-2023 15:28 發表

在下於數年前見過隊友比1.5J BB彈一槍斷門牙之後,打死不敢再用半MASK/ 眼鏡。一直都在用FULL MASK 了。
用開 marui full mask ,盞惠5 舊 算是有點貴,好處是內置風扇而且靜,貼面膠軟身,m4 用高mount 貼腮瞄準ok,
紅點無問題,不過如果用acog 果d 就勉強一些。
至於保護性是OK的,在下拿過1.99J 的手拉狙貼面射了同一個位三槍,沒穿沒崩沒凹只是有少少印。

即片中mask,同場加映次世代MK46 LMG 。
https://www.youtube.com/watch?v= ... ab_channel=DaveWong
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

發新話題