發新話題

初嚟步到,多多指教

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 11:33 發表

馬記Aeg真係死哂,我以前買左十幾支馬記都賣哂轉左玩金屬身港台aeg嘛
次世袋生錯年代未流行已經比gbbr風頭蓋左,日本個面容易入手原裝零件應該有市場,港台外國應該唔多人玩呢個系統
當然全世界計電槍市場大 ...
呢點睇你宏觀定狹隘咁睇
香港本地市場的話,GBB真係佔到大半壁江山
但成個大市場咁睇,各間廠仲係前仆後繼地岀新的AEG,甚至將之精美化,倒也是Dave兄講法尚算比較貼近現實呢∼

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 16:21 發表

多謝師兄咁詳盡回覆,我諗我要慢慢做好功課先可以幫個仔買支新槍
睇完你咁詳細講解,依家變成頭痕買 GBB 定係 EBB 俾佢好
小弟會咁樣反建議師兄……
兩父子一齊岀去揀支你公子鍾意的款,咁佢先會更願意繼續玩落去,那怕有一日唔再打game可能都會肯繼續玩槍∼
至於選擇GBB定EBB,更不勞師兄操心,小朋友想埋堆玩自然會識留意身邊朋友仔再去選擇,師兄負擔得起槍價,然後擇日陪公子去享受父子購物樂即可

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 17:53 發表

你講得非常啱,要埋堆就要買返同一款
我之前問過佢,佢話當 D 高年班同學係入氣落彈匣,佢就同個場租咗支槍去打就冇入過氣
咁即係同學都係打 GBB 啦
起碼你公子會比較易知道佢班朋友玩緊乜,由佢自己去決定玩唔玩同一個款先∼
你陪佢去槍街一齊揀,起碼你公子又可以指比你睇佢班朋友玩緊乜款,你又可以知道你公仔心入面鍾意既款係邊一款,溝通就係咁黎
手槍GBB幾乎係定局,但長火都係要等你公子去摸索再話比你知

個人反而覺得新手最忌其他人推介特定款式/我地覺得好既款比佢,因為當佢一唔鍾意打game,

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 20:09 發表

啱啱問咗個仔,佢話上次打 wargame 時只準單發咁射,唔俾連發
我話咁買支手槍玩算啦,佢又唔制喎
咁即係佢班朋友仔都玩緊GBB長火啦
咪揀支GBBR比公子落場興奮下lor, 如果鍾意M4款既, 買支MARUI入門易玩好多~
手槍歡喜買果陣先買埋啦, 不過香港地大部份CQB場都係手槍夠打既距離, 睇下公子玩完會唔會慢慢心思思轉玩手槍

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 22:15 發表

好多年未見過落場有人買馬記原裝膠身搖頭槍。。。馬記舊代槍事實係又貴又膠改得黎仲貴一早應該淘汰
我冇話次世袋一直指馬記膠身aeg唔掂
講開又講佢d手槍自從比台仔抄左系統都少左好多人買,mws而家我都唔會再 ...
呢樣野就睇你身邊係咩人多, 小弟身邊班newbie想買長槍, 基本上了解過如果佢地對後座力無要求既, 都係會建議佢地買返馬記膠AEG玩住先~
原因無他, 成本低、槍身輕、打落準、夠細力, 呢D全部都係newbie friendly既條件黎
除非身邊人對金身/款式有要求就另當別論~

引用:
原帖由 chansinshan 於 1-2-2023 14:56 發表

同佢行過兩三次,過年嗰日入咗去明搶仲見到有個女售貨員著到 Lolita 咁型去賣槍
但由於我脫晒節,都唔知揀乜嘢牌子槍俾佢好,俾唔到意見佢
所以先上嚟問
又好難怪既, 唔好話你停左咁多年無玩, 我自己早三兩年都停過一排無玩, 舊年pick-up返都係一頭霧水呢~

之前用左好多年淨眼鏡goggles落場, 隨著近年玩返見各host/場地都好似放寬左力水, 都要買過goggles&mask
full mask如其他師兄所言, 又唔型又阻瞄就唔會揀~
最後都係買左Pyramex slim + Laylax 軟mask, 性價比其實唔高, 不過長玩又唔算貴~

這些年都見D學生哥落場都打得相當兇狠, 面罩呢樣野盡量買好D~

引用:
原帖由 chansinshan 於 2-2-2023 09:50 發表

咁我都係買返 Full Mask 好 D
費事佢受傷俾佢阿媽鬧
full mask安全感係大D既, 雖然身邊都有隊友試過咁岩膠full mask咁岩打得斷直中人中位......
總之包裹起黎護好中間位就得, 傷睇媽媽點定義, 但基本上玩得game可以話係傷硬, 除非公子玩成日都無人打得中佢
因為再細力既槍打落都係會有D傷痕的, 好睇小朋友既復原能力
例如小弟自己出去玩, 比隊友大約1-1.2J打到, 出去休息區發現打到甩皮有少少血滲出,之後變左個凹左入去又腫左既彈坑, 到而家接近1個月個傷口都仲係好現果隻黎~

引用:
原帖由 chansinshan 於 2-2-2023 10:50 發表

佢鍾意 Glock 18 應該都係源自於打機情意結
由佢啦, 買完到佢玩落發現弱點, 自然會想搞/執, 甚至換款, 咁到時就會有下一支ga喇

引用:
原帖由 RCOOH 於 2-2-2023 12:53 發表

GBB場反而相對安全,大家都30飛一匣要就住開鎗,中彈量有限。電鎗場直接比人餵一條意粉,容易被打中又容易被連中N元。

另外,落場唔一定危險得過踢波,我地踢斯文波都試過爆眼,好在冇盲,龍爪手經常有,我都 ...
唔太大關係, 唔限彈打GBB都係咁派, 尤其是trigger happy既人(包括小弟)
所以都係果句, 打wargame每場都預左一定會傷, 只係做好protection就大多數都唔會話見血甚至傷殘果種傷囉~

發新話題