發新話題

[others] @GM GBB 專區

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-6-2009 20:39 發表
想玩唔同長度ge 師兄們有福了~

咩長度都得

全鋼, 我覺得唔太重

仲要有marking, 又有散熱坑, 死未

都係2xx @ 貓兵
雖然有點大想頭
不過砌唔到M16A2....

想講下點樣整到100% bolt lock成功
本來應該影相,但係整嗰陣諗住試下
整好又唔想再拆
首先,好似有師兄咁講,呢枝槍要bolt lock成功嘅關鍵有兩部分
匣同bolt lock組都要兼顧

首先講匣
原裝彈匣彈弓彈力同長度不足,導致彈匣把最後一粒彈推上後,沒有力快速有力地推起控制bolt lock的那隻腳
那隻腳沒有力,推不起bolt lock組截住bolt carrier的那隻腳,導致沒有bolt lock
解決方法就是加大彈匣彈弓的壓力
第一版有師兄貼了豐乳者的圖,把一粒六角絲帽攝在匣底
這樣做做力度可能有點不夠
我把12粒bb彈推入匣底,然後才裝上彈匣彈弓
這樣做會令彈弓即使冇彈時亦會維持比改裝前更高的壓力
雖然犧牲了裝彈數,但本人是像真派
所以沒有所謂...
合上彈匣藏彈部分的膠殼時可能會有點困難
先把彈弓推進去,頂端部分由它頂到匣外
再把膠殼裝上,打上最底的那條pin
然後把彈匣彈弓和推彈膠推入,這時膠殼應該合不上
這時用手陰力地把膠殼壓向彈匣,另外用通彈條的通彈那端把推彈膠盡量往匣內推
使彈匣彈弓回到應有的軌道上
這時膠殼應該啪一聲地自動合上
打好pin,替推bolt lock腳仔活動軸心上好油
彈匣部分完成

bolt lock組方面
我的那枝不見了bolt catch click彈弓
聽從了某位師兄的建議買了錶針($10)
用尖咀鉗把軸心彈力部分拔出,拉出了非常細小的錶針彈弓
把錶針彈弓修正到放入bcc洞內不會向外突出
這樣的彈力便最適中
裝好後的bolt lock組
在沒有彈匣的情況下,應該很輕力便可按下網球拍的下半部,
bolt lock組腳仔會升起不會回位
這樣的壓力便最適中
有AGM原裝bcc彈弓的師兄可以參考一下
bolt lock組修正完成

這樣修好後
應該在插入無彈的彈匣後
腳仔便會自動彈起鎖定
這時拉拉機柄bolt carrier便會停在後定位置
而任何一槍打完冇彈後bolt亦一定會lock
本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 原創內容 23-6-2009 23:16
  • gtoray 金錢 +20 原創內容 23-6-2009 23:16

Thanks rain 師兄! 終於買左PGC果個! 要睇睇效果點先得!

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-6-2009 20:39 發表

咩長度都得

全鋼, 我覺得唔太重

都係2xx @ 貓兵
用緊了! 上AGM原裝同大陸CNC hopup座無難度! 不過PGC果個就要小執

引用:
原帖由 0050100 於 21-6-2009 17:21 發表
係,ergo係舊貨,以前買落.
換哭泣膠要成份頭打散??? gbb m4喎,份份都要喎!
係唔係調hop-up呀?我就準備加個孔用作調hop-up.
我意思係:拆SPR頭麻煩好多..........

引用:
原帖由 sumandy 於 23-6-2009 23:15 發表

用緊了! 上AGM原裝同大陸CNC hopup座無難度! 不過PGC果個就要小執
PGC隻HOP UP膠唔係太好,好易爛,我之前支WA裝,玩三隻匣多

[quote]原帖由 F22 於 24-6-2009 07:37 發表

PGC隻HOP UP膠唔係太好,好易爛,我之前支WA裝,玩三隻匣多

PGC HOP座的設計mama地.....hop膠好易爛

引用:
原帖由 sumandy 於 24-6-2009 07:51 發表

點爛法呢? 好似佢舊膠無得賣ga woo
下方撕裂............... 之前明搶有散賣,$70,都係玩唔夠四隻匣收皮..........

引用:
原帖由 d.s 於 23-6-2009 09:29 發表

玩具數??
佢唔係跟兩條通ga mei?

引用:
原帖由 d.s 於 23-6-2009 09:29 發表

玩具數??
佢唔係跟兩條通ga mei?

請問有無最平改槍價目

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 26-6-2009 19:03 發表
請問有無最平改槍價目
睇你想改咩wor...我改左國產hopup座($100)    hopup膠($80)     hr buffer($120)

已經爽直遠, 加埋都係3百!

當然啦, 外部就唔計啦
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:

咩長度都得

全鋼, 我覺得唔太重

都係2xx @ 貓兵
呢支可吾可以用落AEG架?

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-6-2009 15:35 發表

i guess that was the problem of "W@"
it was bx @GM was totally copy from W@, so w@ problems equal to @GM one

and this dd was perfect, full marking, high grade finishing(maybe CNC?) and light w ...
個條DD骨係CNC航空鋁

發新話題