發新話題

電槍用鋰電

引用:
原帖由 maurice 於 27-4-2007 10:31 發表
C 數越大,放電能力越高,即係電流A數越高,15C 比 10C 爆發力更強,可以推更硬的彈弓!
但係15C原裝齒頂唔頂得順呀??

其實你問過的那間飛機鋪的講法都無錯,一般來講,10C & 15C 用在電槍上分別不大,除非用很強的彈弓就要高 C數,否則真係可能推唔到,因為 15C (31.5A) 只不過是這排電能夠發出的持續最大電流,如果你條彈弓不是很強的話,根本用唔盡排電的 C數,所以我話原裝槍用 10C 就 OK了,因為排電比較平!

原裝齒頂唔頂得順就係睇你用幾強的彈弓,跟排電的 C數無勿關系。

引用:
原帖由 maurice 於 27-4-2007 10:48 發表
其實你問過的那間飛機鋪的講法都無錯,一般來講,10C & 15C 用在電槍上分別不大,除非用很強的彈弓就要高 C數,否則真係可能推唔到,因為 15C (31.5A) 只不過是這排電能夠發出的持續最大電流,如果你條彈弓 ...
咁即係10C同15C原裝齒都頂得順??
THX

無錯,只不過 15C較貴,無必要啦

引用:
原帖由 maurice 於 27-4-2007 10:48 發表
其實你問過的那間飛機鋪的講法都無錯,一般來講,10C & 15C 用在電槍上分別不大,除非用很強的彈弓就要高 C數,否則真係可能推唔到,因為 15C (31.5A) 只不過是這排電能夠發出的持續最大電流,如果你條彈弓 ...
唔該晒師兄~好詳盡既解釋!
咁我支EBR就可以瘦身啦
不過我都諗住買大C數既電,萬一第時打大力D都用得著麻
但係有邊隻靚差機介紹呀?
THANK YOU~

我支 MK14都可能轉用 Li-Po,但之前已經買了 2排 9.6V 4200mAh Intellect,成 HK$400 舊

差機可以參考前面幾位師兄,我現在用緊 Bantam BC5,但另外訂了一部 Thunder Power 原廠差機+Balancer,應該下星期到,因為 BC5 的內置 Balancer 配合唔到 Thunder Power D 電。

引用:
原帖由 maurice 於 27-4-2007 11:04 發表
我支 MK14都可能轉用 Li-Po,但之前已經買了 2排 9.6V 4200mAh Intellect,成 HK$400 舊

差機可以參考前面幾位師兄,我現在用緊 Bantam BC5,但另外訂了一部 Thunder Power 原廠差機+Balancer,應該下星 ...
咁你訂呢部THUNDER POWER 原廠差機幾錢呢??

題外話:4200 重要2排,你都幾FULL得嫁啵

引用:
原帖由 B.C 於 27-4-2007 11:08 發表

咁你訂呢部THUNDER POWER 原廠差機幾錢呢??   

題外話:4200 重要2排,你都幾FULL得嫁啵
Thunder Power TP535C charger = US$58
Wrong! 4200 is way more than I need in one day, a second one is for spare only, in case something goes wrong.

引用:
原帖由 maurice 於 27-4-2007 11:16 發表

Thunder Power TP535C charger = US$58
Wrong! 4200 is way more than I need in one day, a second one is for spare only, in case something goes wrong.
但係點解唔係槍街買要訂呢???唔通槍街無??

引用:
原帖由 B.C 於 27-4-2007 11:19 發表

但係點解唔係槍街買要訂呢???唔通槍街無??
偉go 只有 Thunder Power 的 Balancer,我是上網訂的。

這是 Thunder Power 7.4V 2100mAh 裝入 SIR #58 MOD 的樣子。

附件

Li-Po in 58ModJPG.JPG (58.51 KB)

27-4-2007 11:23

Li-Po in 58ModJPG.JPG

m4系我就唔諗住用鋰電囉~
因為用大電伸縮柄可以BALANCE前後重量~
返而其他槍就會有用好多

想問問呢...
其實...係kws...
有邊間有11.1v既thumber power賣呢........
因為我都睇過幾間都好似冇
其他 brand....一大d個c數就好厚...
有冇方法呢?!

大家好, 我想問下我有支STAR HK G36, 想問下可以放咩model既鋰電, 咩size?係唔係斬係放11.1V 好點?

咦...咁講法416放唔放得落呢...?

我想問一問,打11.1鋰電有d咩野要注意(我指波箱)
但我又想打快

我落 Systema Full Tune Up Kit 99 for M4A1 ( Super High Speed ) 落個8mm波箱度
但因為我唔熟砌槍
唔知有冇問題

但比較易掃呢個問題
有冇d補救辦法?

發新話題