60 1234
發新話題

摩打終於壞咗。。(已修好!)

摩打終於壞咗。。(已修好!)

聽過唔少人支ptw摩打出問題,終於輪到我啦。。

噚日打打下好正常,突然支槍唔動,無聲。再拆開發現閃紅燈,發現唔關舊電事,電路板應該正常。

有事拆電再撥電,發行可以轉一圈半圈。再拆開手揸用手指轉下摩打(綠色個core),轉到有啲位再嘗試發射,發現可以轉動,不過馬上又停低。應該喺有一個core壞咗。

search咗好耐都無答案。到底有無辦法自己整?定喺要換摩打?換邊隻?定喺send去英國tackleberry整。。??

謝謝各位師兄。。。

無辦法自己整,要上機整,因铜線太粗...............如铜頭無死都可以整下,(铜頭難找了)

整得黎不如買過隻咯
三六轟一轟,敵人企唔穩!

$1xxx一隻全新,同用一半價錢整好番隻舊,就自己諗.......

終於拆咗個摩打,銅頭同啲銅線好似無明顯傷痕。到底壞咩呢?裡面應該唔會壞掛∼?

我聽講JG個代用摩打都唔錯,CTW呢?唔喺剩系唸住話平啲,而喺我聽講好多人都話Systema個490設計本身有問題。

如果我喺啲銅線喥焊接一下會唔會整得返?

附件

14-3-2011 14:35

引用:
原帖由 Specter-X 於 14-3-2011 13:20 發表
聽過唔少人支ptw摩打出問題,終於輪到我啦。。

噚日打打下好正常,突然支槍唔動,無聲。再拆開發現閃紅燈,發現唔關舊電事,電路板應該正常。

有事拆電再撥電,發行可以轉一圈半圈。再拆開手揸用手指轉下 ...
Ching 我都試過一次,都係閃紅燈跟住冇反應,有事拆電再撥電,可以轉一圈半圈,之後就不動了!之後 
我張摩打重焊,清左電版d油,又work返 Ching 可以trytry

引用:
原帖由 hkkiller7 於 14-3-2011 15:00 發表

Ching 我都試過一次,都係閃紅燈跟住冇反應,有事拆電再撥電,可以轉一圈半圈,之後就不動了!之後 
我張摩打重焊,清左電版d油,又work返 Ching 可以trytry
C師你甘好彩重焊到,你用咩焊錫線(幾多度)?唔係用機焊咩
PTW 老實講用料一般除齒外,係買個設計番來自己改多D

唉,剛剛清理咗摩打,不過當我嘗試重焊既時候發現啲銅線唔喺好上錫。請問師兄你焊咗邊part呢?謝謝

一般錫線好難上錫,要有技巧.比你上到都末必有用.比你整好又用唔久..............

原來如此。我之間隊9.6V DC比個摩打佢都唔著,剩喺有時動一下。

你地建議買邊隻摩打好啊∼

引用:
原帖由 mike523 於 14-3-2011 15:22 發表

C師你甘好彩重焊到,你用咩焊錫線(幾多度)?唔係用機焊咩
PTW 老實講用料一般除齒外,係買個設計番來自己改多D
Sorry ching 講小左,我重焊摩打接電果+  -位^^

引用:
原帖由 hkkiller7 於 14-3-2011 16:11 發表

Sorry ching 講小左,我重焊摩打接電果+  -位^^
咁你個摩打應該無我隻咁大問題,我直接用供電器比個9.6V DC佢,先有時候動一動。睇怕掛咗柴啦。。。。。。。。。。整唔到啊

引用:
原帖由 Specter-X 於 14-3-2011 16:20 發表

咁你個摩打應該無我隻咁大問題,我直接用供電器比個9.6V DC佢,先有時候動一動。睇怕掛咗柴啦。。。。。。。。。。整唔到啊
死咗一邊線圈.....490統病,因工廠的銲接機器老老化,所以...........你是否07/08板?

應該喺08版,齒輪果邊喺銀色,尾果邊喺黑色,究竟喺490A or B?

我成個摩打拆咗出離,發現比9.6V電佢,然後用手轉一下個齒輪佢會轉得起,不過唔用手幫佢只會chok一下,應該喺有一邊死咗所以唔夠動力起動。不過我唔知咩位出事,唉裡此真係對ptw好失望。

想問問師兄支PTW玩左幾耐呀?

60 1234
發新話題