發新話題

摩打終於壞咗。。(已修好!)

摩打終於壞咗。。(已修好!)

聽過唔少人支ptw摩打出問題,終於輪到我啦。。

噚日打打下好正常,突然支槍唔動,無聲。再拆開發現閃紅燈,發現唔關舊電事,電路板應該正常。

有事拆電再撥電,發行可以轉一圈半圈。再拆開手揸用手指轉下摩打(綠色個core),轉到有啲位再嘗試發射,發現可以轉動,不過馬上又停低。應該喺有一個core壞咗。

search咗好耐都無答案。到底有無辦法自己整?定喺要換摩打?換邊隻?定喺send去英國tackleberry整。。??

謝謝各位師兄。。。

終於拆咗個摩打,銅頭同啲銅線好似無明顯傷痕。到底壞咩呢?裡面應該唔會壞掛∼?

我聽講JG個代用摩打都唔錯,CTW呢?唔喺剩系唸住話平啲,而喺我聽講好多人都話Systema個490設計本身有問題。

如果我喺啲銅線喥焊接一下會唔會整得返?

附件

14-3-2011 14:35

唉,剛剛清理咗摩打,不過當我嘗試重焊既時候發現啲銅線唔喺好上錫。請問師兄你焊咗邊part呢?謝謝

原來如此。我之間隊9.6V DC比個摩打佢都唔著,剩喺有時動一下。

你地建議買邊隻摩打好啊∼

引用:
原帖由 hkkiller7 於 14-3-2011 16:11 發表

Sorry ching 講小左,我重焊摩打接電果+  -位^^
咁你個摩打應該無我隻咁大問題,我直接用供電器比個9.6V DC佢,先有時候動一動。睇怕掛咗柴啦。。。。。。。。。。整唔到啊

應該喺08版,齒輪果邊喺銀色,尾果邊喺黑色,究竟喺490A or B?

我成個摩打拆咗出離,發現比9.6V電佢,然後用手轉一下個齒輪佢會轉得起,不過唔用手幫佢只會chok一下,應該喺有一邊死咗所以唔夠動力起動。不過我唔知咩位出事,唉裡此真係對ptw好失望。

我玩咗年半兩年左右,不過使用頻率並唔高。而且我通常唔會喺咁駁火,唔會長扣。總之我覺得我已經好錫住黎用,經常自己做保養。

最慘喺而家確定咗喺摩打壞,但係search勻個網都喺話send去英國比果條友整最好,話整完會靜咗快咗可靠咗。比原裝仲好。

話如果買過新Systema原裝摩打,遲早一樣會發生同樣問題跪低,話喺咩設計問題,不過無人話到比我知喺咩問題!講話買新既都無用,最多頂多陣又壞過。即喺買過新都喺浪費。

平時PTW換零件(如手柄,尾托,彈夾等)已經比較麻煩,樣樣嘢要改先fit。等我壞果日仲好自豪咁話PTW好可靠,點知一開game就。。。開始對PTW既信心動搖。(比我抱怨下。。。

摩打照計唔喺啲咩新奇嘢,任何機件都會有機會壞,不過完全無頭緒點整個feel真係好難受。希望FCC有新既解決方案,而家唯有無得打。

引用:
原帖由 law 於 16-3-2011 23:38 發表

If I have a choice, I wouldn't spend so much on a repair job.... but even the stock systema motor is not reliable, and I can't wait for Sailun CHing's solution... so finally decide to give this UK ...
防潮喺喺電子版喥塗coating,喺鴨記可以買到材料,好簡單既我覺得唔需要搵佢整,不過摩打佢真係整得好掂加改良。

你到時候落完雨都一定要擦乾槍身啊如果唔喺好快生鏽。

終於整好咗支槍。證實喺摩打壞(唔驚喜)。

我買咗個CTW摩打,個樣無Systema果隻咁儬仔,不過聽review都話唔錯,至少有貨同埋無咁貴。

至於原本果隻Systema我打算send去UK專業維修+改良,如果CTW果隻仲work,留返做後備都一流。

今次最大得益喺對支槍認識多咗好多(雖然我已經喺自己裝KIT)。希望Systema能夠喺未來既版本作改良啦。

回覆 43# 的帖子

我剩喺整返好支槍,一切好正常,由於我無量度過之前彈速所以無得比較,稍後會做run in連射幾隻甲睇下。隻CTW應該幾堅,就算同490功能一模一樣我都有賺!490仲要無貨!

我稍後會計摩打去UK,喺真係好咁,不過如果壞多一兩次咩都返曬黎,除非我投降唔打。

至於電子板防潮既物料叫咗CONFORMAL COATING,Google搵下會有,主要分噴同埋搽既,薄薄一層就夠,原理喺一層透明非導電層蓋過電子零件,唔需要好似泥膠玻璃膠咁厚蓋過曬。

個人prefer搽既。整好能夠做到基本防潮防水滴等,不過都喺唔建議囉PTW雨中較飛。。。

引用:
原帖由 M2come 於 17-3-2011 21:36 發表
CTW motor係吾係糟d ga?thx
CTW摩打可以直接裝唔洗改嘢。唔覺槽,唔覺慢,用緊原裝電。

喺啲手工同用料好似無咁儬,例如個摩打上頭唔喺CNC。不過以原廠490咁差既聲譽,就算佢用鈦金屬都無用。

今晚會詳細測試再匯報一下,我會以公平“心態”去測試,唔一定原裝好啲。

引用:
原帖由 spec.ops. 於 17-3-2011 20:00 發表

係!裝返個摩打齒之後就直上
要注意原裝個摩打齒落咗一種超強力既硬膠痴死咗,我要落鑽先可以囉走粒機米。

發新話題