18 12
發新話題

猛男專屬Mercedes-Benz Unimog U5000 SUV

我又貨車牌

但係香港出唔到UNIMOG EURO 6 BlueTec行車証

我去BENZ問過車價一般最新款式版本要140萬, BARBUS版本要200萬! 如果出到BARBUS版本UNIMOG行車証要400萬

引用:
原帖由 Dardoman 於 20-5-2014 15:40 發表
多口答句,這龐然大物應該有3米高,出入一些舊區停車埸應該有難度!
我有個貨車位! 但係買不到有行車証的UNIMOG!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 20-5-2014 15:51 發表
成架越野EU車咁,幾有喜感

佢算吾算貨車?
係特別車輛牌照!青馬大橋有兩架!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 20-5-2014 16:40 發表
地球上只有佢咁勁?其他廠無咩?太脫拉無出?
應該咁講!地球上Unimog係一部民用,商用但又比軍佬睇中作軍車用途之一既四驅貨車!你有二號牌就楂得啦!而價錢比起真正軍車還要平宜得多!所以某些平民好想有部!

買部南非Marudra! 如果落到的話!要至平個架都講掔700萬港元!但佢係軍用品資!有錢都冇計!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 20-5-2014 22:00 發表
點解佢係特別車輛?

咁特別車輛係咪睇樣收費?

話時話,新界揾塊私家地,揸坦克車都得啦
香港運輸處啲條例!全世界最落後!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 20-5-2014 22:09 發表

乜樣ga?
去睇utube!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 20-5-2014 22:07 發表

原來泰仔有用,今日睇新聞見

香港好多人喜歡越野車,應該好多人喜歡Unimog.

有無諗過大腳八或者悍馬?
係我眼中!佢係神級四驅貨車!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 20-5-2014 22:13 發表

就係search吾到先問你
http://youtu.be/cDoRmT0iRic
  係南非有錢就可以出牌!

Hummer H1 同Unimog冇得比!英國同澳洲SAS, SBS 都係用UNIMOG

引用:
原帖由 051039 於 20-5-2014 22:19 發表
好似話運吉署註冊得ge柴油一定要商用,而商用後座唔可以有窗(好似話係錦)
泥緊仲限D柴油車行十X年就唔比行(十X好似細過18....)
係呀!真係運吉!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 20-5-2014 22:19 發表
如果揸住泥打劫,睇怕好人無哂計
700萬楂得出街!實知係邊個!

引用:
原帖由 阿堅 於 20-5-2014 22:23 發表

啱啱改左15年姐係你買架新柴油LandRover都15年要湯
唉!一般祡油引擎耐用到行二至三十年!而一部祡油引擎成本係=兩部半同級氣油引擎!十五年牌!真係不知所為!

引用:
原帖由 阿堅 於 20-5-2014 22:45 發表

跟本硬膠
因為以前D舊車排放唔啱今日環保規格,但以前無限車齡
但宜家一收環保例,班車主覺得行得走得,湯咩車
所以咪set 15年,第時一夠年份就要湯,咁就唔洗煩排放問題
我平時揸柴油貨車擋私家車代踄! 一用柴油車就翻唔到轉頭! 現今香港用電油真係好貴, 之前揸過曰產SUNNY, 萬事得M2, 本田JEZZ, 豐田Corolla 呢類車係1.3~1.5公升級別以為平牌費細cc就慳油! 新車開頭兩年的確慳油為起$1.1/km, 跟著引擎慢慢舊而道致效率下降, 及懷疑班大廠定期為修保養時 更新行車電腦(ECU)張燃油噴注量(Fuel Mapping)提高! 好明顯踏油時每段波轉數唔同左(大火左)如果裝隻AFM就可以睇到唔同! 呢啲腳車唔會娤AFM! 結果用油多左! 1.5/km左右! 曰曰做腳車打長條數貴唔小錢! 每星期用九百致一千元左右!

現左用1.6公升 EURO 5柴油引擎! 兩噸重車身! 但扭力明顯強好多, 最正係每星期同樣里數只係比五百七元左右(重未計折扣)! 0.9~1.0/km, 重可以放兩架大單車係尾箱! 新車車頭冇乜lak lak聲! 同電油車冇分別!

所以正苦企係油公司邊! 想出細size柴油私家車! 好! 難啦!

柴油貨車! 行你唔死! 15年都要你out!

NICE CAR

18 12
發新話題