18 12
發新話題

元朗買氣槍奇遇

好老實如果我屋企有老鼠出末我都會用盡一切方法去攪掂d老鼠,用氣槍射亦都好正常唔好同我講話乜嘢小動物唔小動物,我只知老鼠係有害動物基本上用氣槍係屋企射老鼠同war game扯唔上關係!

回覆 131# 的帖子

咁又點到我屋企有老鼠出現都一樣照打,唔趕走d老鼠唔通請佢地食飯呀?到你屋企個BB俾老鼠咬完你先再諗諗??
通街都有老鼠藥買唔通d老鼠食完會死得好過癮?

引用:
原帖由 亞爾多 於 10-6-2011 16:23 發表

依樣野其實大家都知
不過會唔會同老闆講你買槍黎射老鼠?
啱吖!

引用:
原帖由 亞爾多 於 10-6-2011 17:01 發表

所以咪話成件事佢抵死
佢咁問係戇居咗,但覺得老細d反應又過分大
用氣槍打老鼠都唔係今時今日先有...

引用:
原帖由 sunny2014 於 10-6-2011 18:38 發表

先去搵個滅鼠專家寫紙批準你買「滅鼠槍」就知,ok?
未聽過乜嘢「滅鼠槍」老鼠膠我就知!重知一見就打,d蛇蟲鼠蟻入屋都唔會預先申請啦
打唔走先再搵乜嘢滅蟲專家去攪

引用:
原帖由 gtoray 於 10-6-2011 19:49 發表

唔係今時今日先有就係o岩?
過到人都要過到自己!
打貓打狗我都唔會,但打入屋老鼠我唔覺得係唔啱喎

引用:
原帖由 gtoray 於 10-6-2011 20:21 發表

打入屋老鼠冇錯
但唔應該用氣槍
要射幾多槍先死?
唔一定可以打得死佢地除非用....,但老鼠記憶力強瀨過嘢會怕咗有排都唔敢浦頭!

我只係覺得又唔駛矯橫過正,我教小朋友都話唔應該用氣槍去射小動物,但當實際發生咗問題唔好話氣槍吖
見乜立乜就偶架啦,我試過幫個fd打擒佬同老鼠佢住村屋特別多依d嘢之前佢用丫叉射,射又射唔中又驚打爛嘢d老鼠係電視櫃同佢鬥啤都試過....其實我唔係撐樓主因為佢都係9嗡惹人小,但個老細又真係唔駛咁去老套人..

引用:
原帖由 queen 於 11-6-2011 16:45 發表

其實我曰POST之前都有驚過....話晒都叫有名有性......
但係..."氣槍唔應該係咁用"......用嚟打動物娛樂當然唔好....位好似當年我住公屋二樓, 好多老鼠......好多時...自己玩玩吓槍嗰時, 見到 ...
未必一定關個人道得觀事可能關乎「政治正確」特別係之前發生咗虐貓案,開口逆主流我都諗過可能會得罪人...
講就個個都話虐待卅虐畜不仁道,但可能連諗都無諗過真正面對老鼠橫行時的感受,可能俾佢地見到照打都唔出奇..
我公司都有用老鼠膠,d老鼠既本領高強到可以咬斷自己隻腳嚟逃走....依d都係題外話
氣槍只係一種工具,總之殺鼠驅鼠都要用工具仁道與否就見人見智了,總之心態唔係當成娛樂遊戲看待就不應俾講成十惡不赦

郁d都攞犯法嚟撻人個個變晒律師同法官
如果用氣槍齋指住隻老鼠嚇走佢咁又係唔係犯法?
就算真係有個文塞朋走去告你,差人都要睇你既動機同意途先決定有無得做,而唔係單單睇你用d乜嚟驅趕依d[小動物]

回覆 299# 的帖子

收入精神病院都算輕判掛~

引用:
原帖由 josephlau 於 14-6-2011 14:36 發表

如果我喺公眾地方見到老鼠, 驚到除褲攞陽具指著佢. 個官會唔會同情我驚老鼠而判輕啲?
公眾地方?
首先何為公眾地方呢?
我一直都講緊屋企(私人地方)
但師兄你就問我公眾地方...如果好似你依個case發生係(私人地方)跟本就無得告咁又何需判輕啲!
不過睇心理醫生既錢就要自己諗喇

引用:
原帖由 NathanCPT 於 14-6-2011 16:07 發表

我只係想希望各c兄留言時小心尐o者,我唔係用法律黎撻c兄,但有尐野唔係講下就算...

我諗各c兄都仲記得曾經有人係網上發表言論之後就俾人拉左...

同埋我就依次爆響口上覺得極反感,因為即使樓主或其他c兄有射 ...
Sorry師兄我唔係話你之前好多師兄都話”犯法”
公開叫人去虐畜or自己虐畜過就犯法
用氣槍射就=犯法?(講緊入屋果d)
如果用氣槍掉入屋老鼠嚟趕走佢咁就唔犯法射走佢就會犯法??
有人話用方間果d捉鼠用具正確過用氣槍?
用老鼠夾夾住隻老鼠睇住佢慢慢餓死痛死又算唔算虐待呢?
用乜嚟趕只係用具上的問題,意途,手法,目的,過程,先係重點!

「因為要保護我地玩緊果d玩具槍既神聖不可侵犯既地位,所以公開承認我地自己有幾咁虛偽都總好過承認自己面會用盡辦去保衛家園???」

引用:
原帖由 gtoray 於 14-6-2011 16:49 發表

沒話說!
Sorry我無諗過挑戰大家都係表達一吓

引用:
原帖由 NathanCPT 於 14-6-2011 17:50 發表

所有工具都有佢架功能,我諗氣槍絕對並唔係殺蟲驅鼠架最好功具....
而我地一直只係講緊玩具槍...c兄又點可以用玩具黎保衛家園?!
...我由頭到尾都係講緊「氣槍,老鼠,同屋企」、咁驅鼠同保衛家園有乜關係?
乜真係咁難明?

引用:
原帖由 seamoncheng 於 14-6-2011 19:47 發表

驅鼠同氣槍應該無關係又係唔係真係咁難明?
無錯驅鼠同氣槍應該係無關,但當問題出現時就同好多嘢都可能扯得上關係,所以你都係用應該而唔係用一定所以呢...唔係咁難明啫!

18 12
發新話題