發新話題

[認真] 對京奧一些看法

一個社會同民族的變革可能要50年,甚至100年,對歷史的判斷係要用大尺度去衡量

有人會睇到眼前的野,有人會睇到之後的野

[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

忽然諗起一樣野,倫敦奧運之前,英國係咪應該嘔番之前笠左我地o個d 文物??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 MS 於 29-8-2008 20:25 發表
相信無人去大英博物館多過ms!如果不是英國佬保養得好!所有國宝過得文化大革命咩!中國有能力有本事隨時取回..........但邊件係買邊件係槍誰知道?
事過景遷,咁而家重唔還??

引用:
原帖由 MS 於 29-8-2008 21:47 發表
絕對同意!當年秦始皇o書坑儒统一文字,统一度量衡,死人無數但统一成功!又有誰知毛伯伯改中文,多謝佢從始有兩种中文,统一一斤十六両估唔到香港有d奸商一斤得十両秦始皇又點想到呢 ...
香港一斤十六両係傳統的計法,中國一市斤先係十両,中國咁計係因為統一用十進制的方式

引用:
原帖由 MS 於 29-8-2008 22:55 發表
喂講笑咋,何必認真吹水啫
一d 都唔好笑的笑話,真係好好笑

引用:
原帖由 bravohk 於 28-8-2008 23:12 發表
6mm兄~

他們正努力先把有能力富起來的人富起來,再令他們生活水平增高。

真的嗎??如果先富起來果棚人多數都係皇親國戚,某某官員D子姪,朋友,咁都可以令其他人生活水平增高??真係多得佢地既努力~
你去dl 番無記版的大國崛起睇睇,比佢地去富起來係有因由

引用:
原帖由 MS 於 30-8-2008 02:29 發表
唔好一相情願喇,人地都無話欠你,喂皇帝唔急太監急!セ債主臨門咩
呢d係自我醒覺je,做左衰野,自己有悔過去自首

唔通下下都要個債主上門淋油準備燒屋先還??

ms兄唔會係用d 咁的方法教下一代ar??

引用:
原帖由 bravohk 於 30-8-2008 21:37 發表

果套連主持都話中國有幾億人食唔飽仲崛咩起啫,果套"大國崛起"我有睇,唔駛DL~所以好佩服果D領導勁囉,比自已D親朋戚友富起來當然係有因由啦~貪污腐敗亦有因由~大把人無書讀無屋住無飯食都有因由!!
事有兩睇,當時無人敢行市場經濟,無一個有力/有背景的人去橕腰的,有邊個敢搞

毛澤東講過文革只係演習,之後陸續有來

打仗的時間無人做fire support,無人睇位的,邊個敢去送死??(起碼我唔會先)

中國溫飽問題,有一部份的原因係出於人口多,令人均資源相對少左好多

貪污腐敗係中國政治的惡習,行左2000幾年都係表面法治,實制人治,王權高於法制,沉積左好深厚的惡習傳統,

英國走向現代化進程中,從大憲章頒布之後200幾年,一直積累左深厚的法律高於王權的原則,

中國政制的改變,唔係一時三刻就可以改到,教個bb到佢曉行曉走識人情世故都要十幾廿年la,更何況係一個國家

發新話題