16 12
發新話題

請問呢兩部相機

第一部東德野係Praktica系列七十幾個型號內最基礎o個部. M42接口, 金屬快門簾, 機身大概HK$300-700, 呢D機要等有心人
支鏡係仿Tessar 50mm, 二手價大概HK$400-700, 鏡好易賣, D人用落數碼機.

下面FE2, 有光圈先決, 可以換對焦屏, 有1/250秒同步閃光, FE2都幾多鑊氣, 不過你呢台保存良好, 粉絲大概肯出HK$1000-$1500.
支50-135 係AI-s鏡, 因為有恆定光圈, 粉絲大概肯出到HK$2000
第2支應該係28mm AI-s, 係得你至會遮住支鏡去問鏡...呢碌值HK$2K, 有價亦都算有市...

鏡片有花有霉另許耶, 相機o個邊世界通街都係驗屍官...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-9-2013 15:57 發表

鏡貴過機?!
當然啦~~~
槍貴定鏡貴?

話時話既然大師睇唔出小弟溫文儒雅既串串貢,
我唯有細細聲講多次:

係得你至會遮住支鏡去問鏡

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-9-2013 16:31 發表

我Q知相機平過鏡咩.無意識去影,以為支鏡係跟機...

我知大佬你處處譏諷...不過又吾係傾康德,我可以點
其實係我人品唔好, 切莫介懷

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-9-2013 18:38 發表
嬲久你

嘩毛管都戙 呢樣你真係要改

引用:
原帖由 tango1997 於 25-9-2013 22:32 發表

刀話相機界“博士“咯。。。。你米咁開心啦。。。你又睇吓佢幾錢收你部機!
由得佢去自己摸索下

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 26-9-2013 00:19 發表
謝謝師兄詳細解答

HOYA淡紅濾色片又係做乜用?
菲林相機冇調較WB呢回事, 而菲林本身只能應付單一範疇既色溫
入左筒菲林又好少人會未影完就換,
淡紅濾片係要黎令日光(5500K)菲林影光管(4500K)光源時, 唔會變得藍藍綠綠..

引用:
原帖由 tango1997 於 26-9-2013 07:40 發表

分別好大。。。攞去舉。。。有錢可以熟番。。。賣左比佢 。 你就要喺鋪面買番
重播: 由得佢去自己摸索下

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 26-9-2013 11:36 發表
我重申一次,我無諗過拎去尖咀放..不過見到行情不錯

發Q唒毛更不用想以任何途徑放

拎泥影都哂氣
我用得最多既300mm f/4, 係發毛的. 發到松花皮蛋o甘

引用:
原帖由 magichour 於 26-9-2013 15:29 發表

canon 300mm f/4L IS USM?
我用Nikon的...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-9-2013 08:24 發表
拆支Zoom抹會否很難?
你成間屋都係玻璃窗, 日晒雨淋有冇發霉?
鏡頭發霉係鍍膜瀨野, 你抹走鍍膜, 支鏡就死了...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-9-2013 11:22 發表
言下之意,不動為妙

講講係我有好多軍用望遠鏡,瞄鏡…點保養?

鏡神指點迷津…
老實答案:唔知.
黴菌無處不在, 隨便擺十年冇事既大有人在
長放防潮箱駑到唔敢用最終又係發晒霉既又係大有人在

我偏向相信空氣流通, 得閒曬下太陽....

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-9-2013 07:25 發表
可以吾行電,但快門只能去到1/2000

FE2吾算全機械機?
冇電時部機只有一個機械快門速度(M250)及B曝光.
FE2係電子機械, 快門靠石英計時釋放. ie. 你要電. 冇電佢係可以用, 但可用快門差不多令你回到黃飛鴻十三姨影相o個種年代.

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-9-2013 11:56 發表
FM2就可以1/4000?

以前有人同我講過FE2可自動測光
1. 係
2. 係

Remark:  一個字既答案通常唔會係故事既全部...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-9-2013 12:15 發表
Thank you sir
o拿o拿o拿o拿o拿你睇你睇,
攝影世界你對人越臭串人就反而對你越好禮既另一黃金見証

16 12
發新話題