31 123
發新話題

中日高鐵小比較

食字 del

德國寶百分百係香港中期發展既經典:

1982年陳國民決定自立發展,他與歐洲原材料供應商合作,正式成立德國寶(香港)有限公司。
德國寶的廠房位於葵涌,但辦公室仍設在土瓜灣。
香港工業的式微,陳國民將生產線移入國內,但仍採用英國、德國和日本的原材料。
他最初在珠海設廠,1994年搬到順德至今,但公司辦公室一直留在土瓜灣。

全文:
「香港留聲」口述歷史檔案庫
http://www.hkmemory.hk/collectio ... ords/index_cht.html

Lagari Hasan Celebi

附件

26-6-2017 14:52

1 個讚好! TOP

Goddard 有生之年都冇参與製造, 或接觸過, 實際可脫離大氣層既火箭.
佢在美國本土一直得不到政府或商界重視及支持.
航天之父呢o的o甘勁既稱呼及尊重,
佢在生時係無福消受的.

同樣地, Herman Potocnik 在 1928年已出版了完整建立太空站的結構及問題著作.
他的"The Problem of Space Travel "尊定了逗留在太空的軟硬件基礎.
Potocnik 在維也納貧困中因肺炎去世, 死時才36歲.

反觀V2,
德國大概用o左500億美金,
有的是開發資源,
無盡的燃料供應, 無數的奴力勞力,
無數的實戰數據,
全部都不可能在非戰爭情況下合法得到.

俾你寧願資助本土航天之父去重新開發,
定去搶現成德國外勞?

引用:
原帖由 Ben_9413 於 26-6-2017 15:13 發表

source: https://readtiger.com/wkp/en/History_of_gunpowder

創世記第 ...
我又抄書...

萬戶環形山(Wan-Hoo)是位於月球背面赤道區的一座大型撞擊坑,
約形成於酒海紀代,以十六世紀明朝中國官員萬戶之名命名,1970年被國際天文聯合會正式批准接受。
名稱來源"萬戶",為一些近代西方文章中杜撰的「中國傳統中記錄的首位太空人」。

「早在16世紀,萬戶便開始嘗試用中國先進的煙花技術來產生動力,從而推動他飛往太空。他製作了捆著47支煙花的座椅作為飛行器。在發射當天,萬戶穿戴整齊,坐上座椅。他的47位僕人同時點燃了煙花。隨著一陣劇烈的爆炸,當硝煙散盡後,萬戶和他的飛行器灰飛煙滅。」

這典故因為從來只有西文而無中文記載, 所以大概可稱為西話連編.

引用:
原帖由 48191 於 26-6-2017 17:44 發表
連萬戶飛天的故事也算是歷史?因為這只是傳說,不是嗎?
可以睇埋我最後o個句, 放鬆

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Hamlet 於 26-6-2017 18:25 發表
有可能係滿清當年借修四庫全書o個陣燒x佐本書,明朝乃至之前既科學類著作例如《天工開物》都o係當時被毀
核戰之後呢本有用過iPad...

《天工開物》 iPhone App, 下個月有.
http://www.beautyofscience.com/tiangong-kaiwu
唔細心睇細字, 真係未必會估到,
呢個o甘款既教育媒體,
背後係合肥市中國科大..
https://www.youtube.com/beautyofscience2016

中國, 有時真係吹佢唔脹..

附件

27-6-2017 00:54

有時我都睇唔明究竟為乜而嘈
中國依家坐擁全球實際營運中最長最快既磁浮,又如何?
到頭來咪大把人話係大白象工程。

同埋,法國紀錄係高鐵,  日本紀錄係磁浮, 不如先分番開至講。

磁浮去到邊都蝕,但有時呢啲係未來在起步時必經既階段。
磁浮好似要用多幾倍能源,大把成本問題要一步步解決...

世界不停在改變,
只去睇自己願意睇到既事與情,
而一面倒否定同莫視其它,
其實好恐怖。

引用:
原帖由 zeta 於 2-7-2017 16:55 發表

個人認為呢種同大陸話動車唔係高鐵一樣荒謬
國際鐵路聯盟2008年將高速鐵路,重新定義為時速250km以上級別。
鐵路聯盟全球有194個國家參與,
咁中國應該堅持時速不達250km既D系動車係高鐵,
定跟隨國際UIC標準呢?

引用:
原帖由 zeta 於 2-7-2017 19:41 發表

不過中國邏輯,大家懂的
其實我唔懂,真的。

之前我話高鐵同磁浮最好分開講,因為兩組基建並不兼容。
磁浮最快紀錄其實亦唔止603km.
磁浮可以達到既極限,係現有高速鐵路無法做到的。
磁浮存在超過100年,都仲係起步階段,當然有現實既原因。
磁浮物理極限,所知推算大概係Mach 3.
換言之,磁浮既未來,唔適合人類,或人類乘客所能帶來既經濟效應,
但貨運就會係另一回事。

我爺爺今年100歲,
用緊TOTO washlet ,
菲傭照顧佢時,兩個人都至少算有番些尊嚴, 所以很值得。

掉番轉頭,最近轉左新工,棟智能大(下)既懶有型廁所都係用TOTO野,但設計上就真係不敢恭維..

以尿兜為例, 離地但只數吋, 弧度後比前高亦似乎好易反彈,唔同層數地上都經常有好多滴印.

2017 營運中既中國鐵路圖。
同妄想圖比較,分别好似唔大。

附件

4-7-2017 10:51

31 123
發新話題