發新話題

中日高鐵小比較

引用:
原帖由 48191 於 4-7-2017 17:39 發表
最搞笑係直通台灣。我一直諗,如果現屆係國民黨執政,都冇乜可能敢拍板。
唔講政治,
剩番既就係工程,工程上一d都唔搞笑。
純粹講建築,那將會係人類嘗試去克服一個在規模上前所未有既新挑戰。

引用:
原帖由 pbay 於 4-7-2017 12:18 發表

但大陸規劃係話知你, 一條高速鐵路插入去切開人地個鎮,
不過無錢俾人地起返行人橋, 行車橋, 叫人點生活 ?  
文明國家起呢D大建設要用好耐時間, 因為要沿線逐個鎮去傾賠償, 諗改道, 盡量減少當地人生活影響.
建設係為左俾人民幸福, 如果只有一部份人獲益, 其他大部份人受苦, 咁建設黎做乜 ?
成個高鐵網絡,規模係浩瀚的,
相信一定有好多好多悲劇及離譜的故事,
師兄可會有些地方例子可以俾小弟去Search

引用:
原帖由 48191 於 5-7-2017 01:28 發表
何以師兄對工程上有那麼大的興趣?
因為無分國界政權,建設永遠困難,破壞永遠容易。
我好明白中國基建存在貪污及無數其他問題,
但21世紀中國基建規模之大,無數負面問題之下依然表現出既成熟,
對數以億計人口生態既改變,個人無法一面倒去否定或恥笑。

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 rho837 於 5-7-2017 10:00 發表

如果由英國/法國/日本/香港一起負全責! 只要有錢有足夠時間作前期準備工作,工程技術其實就唔成問題! 當然呢類工程合約一定唔可以"干包"加後加數方式去做! 一定要中國及臺灣有無限資金去完成!
哇老細講緊150km 長既海底隧道o咼
老實講除左中國,真係諗唔到邊國敢狗衝,計唔掂條數的

引用:
原帖由 pbay 於 5-7-2017 11:57 發表

其實建設不困難, 規劃才困難,
良好的規劃係用以確保建設的耐久性, 可用性, 可持續性, 有助增長營運壽命, 長遠節省資源.

跳過規劃, 任由貪污的官員, 胡亂的制度發揮, 更容易對大型建設造成玻壞,
壞建設一旦建成要維護更困難, 後續影響環境及人命安全更嚴重.

所以容許貪污, 無制度, 亂規劃 的情況下亂建設, 反而是不成熟的表現.
講得白d, 即係直到人人聖潔自愛活在烏托邦之前,乜都唔好做?

如果話中國鐵路網絡冇規劃,老實講好難令人信服,
相反起高速公路及超級大橋,呢類非統一工程我會見到規劃上有不少問題存在。
個人甘睇:
如果未夠能力消除貪污,
可能我會寧願你貪完之後有社會可以得益既建設,
好過貪完之後大眾乜都冇。

有用既制度往往係建立在環境本身已進化出有維繫制度既自然需要,
乜都冇,制度往往就只係得個講字。

曾經有兩個完全唔同既人,不約而同講過相同既現像:

A. "If I look at the mass I will never act. If I look at the one, I will."
B. "One death is a tragedy. One million is a statistic."

好多野當人人都可以指指點點時, 就早已經唔係最恐怖既問題....

引用:
原帖由 48191 於 6-7-2017 01:20 發表
但是通過台海這一段,我有所保留。
台灣本身地震頻繁,如果通過放沉箱、挖隧道來建鐵路,以現今科技究竟有沒有可能?
道理上人飛得上月球,就飛得去火星,最大問題往往只係資源,歷史中其它附帶犧牲都係collateral.
所以文明永遠係2面刃, 能力越大,成就越大,對自然規律影響亦越大,瀨鑊時就越甘。

中國既工程經常被質疑,
呢樣係信心問題,過去現在相信未來都會繼續。
信心係感覺,而數據係統計。
個人偏向睇埋前文後理同資料數據,
好少單憑感覺下結論。

所以對我個人而言,
如果中國真係乜都只係豆腐渣工程,
如果建設規劃真係乜都亂黎既話,
以佢建築規模之大,成個社會文明一早就崩潰左了,
根本唔駛操心去高登連登靠把口革命。

引用:
原帖由 pbay 於 6-7-2017 10:09 發表

其實中國自反右, 文革, 大躍進, 在文明上已經崩潰左.
依家只係執返d手腳砌返個科學怪人.
文化, 道德, 文字等核心價值唔復興, 點整都只係科學怪人, 唔係人.

佢本來係有幾次文化復興機會, 但都錯失左 (一次89 ...
每個人都可以,亦應該, 有自己的見解

1 個讚好! TOP

個人唔多懷緬過去。
中國幾時都有數之不盡既仆街,
亦幾時都有數唔盡既好人。
介乎兩者之間,又有更多更加數唔盡兼唔識歸類既人。

我90年代已响中國工作。
若有人同我講現在中國人對比從前只有退步,我第一反應係O咀。

引用:
原帖由 48191 於 9-7-2017 21:41 發表
梁兄,有追究,而且坐牢的警察有大把!
https://m.secretchina.com/news/b5/2016/12/28/808716.html
不太認同。
真係想明白現狀的話,在下想介紹一個數據來源:
Philip Stinson,法律系博士/刑事司法教授。
2004年開始搜集分析美國警察被起訴及定罪數據。
有耐性的話建議看看他的報告。
https://works.bepress.com/philip_stinson/

要速成的話, 呢份2017年4月的分析算係最快可以得到一個較為全面既狀況報告:
https://works.bepress.com/philip_stinson/82/

1 個讚好! TOP

噬神兄,我真係有點好奇,
你話有閒時會响中國小住,
咁响內地時,
師兄待人接物係0米都好似响CGF甘,不平則鳴態度鮮明?
即係你係0米經常都會兜口兜臉,同中國人講佢地有幾不堪?

呢兩版小弟o個名出現o左幾次,
有師兄提出要求,
大意好似係要小弟就上年南海條帖曾寫過"有根有據" 四個字作出解釋?

在我而言,  上年南海條帖件事好簡單:

A. 數字兄貼o左張圖 .
B. 有師兄話佢不貼連結, 自己作新聞.
C. 而我就貼o左新聞來源連結出黎.

當時我貼既資料來源係TASS,  
即係俄通/塔斯社,  俄羅斯官方通訊社, 現今全球五大通訊社之一。
原文:
http://tass.com/politics/888205

數字兄貼圖中除性名外, 所有中文字句如下,  英文則取自TASS原文:
1. 不許把俄羅斯拖入爭執
(Russia) will not be dragged into them ( territorial disputes )
2. 俄羅斯不是南中國海的爭執方.
Russia is not (a) participant in territorial disputes in the South China Sea.
3. 不會加入, 也不想捲入, 更不允許別人把俄羅斯拖入其中
Russia does not intend to get involved and take sides in disputes in the South China Sea.

所以, 若要我解釋何為有根有據,  
在我而言係好簡單的:  即係有根有據.

最後, 溫馨建議麻煩唔好將小弟拖入任何個人糾紛或爭執.

引用:
原帖由 48191 於 12-7-2017 11:01 發表
Loveless will not be dragged into them.  
yippee kiyay not for all the tea in china

Google 翻譯:
yippee kiyay不是所有的茶在中國

亦老實講,
乜都要畫晒公仔挑晒腸地擺明車馬去抽水,
在旁觀者眼中可能係肉酸的,
亦好易令你失去公眾支持.

想話我虛偽之前, 請先停一停, 諗一諗.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 12-7-2017 14:07 發表
玩玩而已,sorry。
太客氣,
不存在sorry,
反而係溝通技巧既掌握.

出外靠朋友,
縱使立場原則信念都不同, 依然係可以有傾有講交個朋友.
大前題係要大家都肯講道理.
道理加溝通, 自然多朋友.

8 個讚好! TOP

發新話題